Kvinnehjertet trenger oppmerksomhet

shutterstock_786220120
Foto: Shutterstock

Kvinner er ikke små utgaver av menn, og bør heller ikke behandles slik. Hjerte- og karsykdom er den vanligste dødsårsaken for kvinner i Norge. Hvis vi skal kunne gi bedre behandling til hjertesyke kvinner, må vi studere nettopp kvinner.

Tekst av: Hilde Halland, PH.D.-kandidat, Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse, Oslo universitetssykehus. Foto: Anne Sidsel Herdlevær og Shutterstock.

Jenter og gutter fødes med like mange hjertemuskelceller, og i barneårene vokser jenters og gutters hjerter i takt. Som andre ting i kroppen, endres og påvirkes hjertet av kjønnshormoner i puberteten.

30% mindre enn mannehjertet

Hilde_Halland
PH.D.-kandidat: Hilde Halland, Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse, OUS og UiB.

I puberteten utvikler guttene gradvis større hjerter enn jentene. Selv om hjertets størrelse passer til kroppsstørrelsen, kan det voksne kvinnehjertet være inntil 30% mindre enn mannehjertet.

Med økende alder øker hjerteveggens tykkelse hos begge kjønn, mens tverrmålet til hjertets hovedkammer øker kun hos menn.

Vi vet at det er tydelige kjønnsforskjeller i friske hjerter. Da burde det ikke overraske at forskjellene også er store mellom syke kvinnehjerter og syke mannehjerter.

Kjønnsblind forskning

I hjerteforskningen var det lenge slik at en gikk ut fra at forskjellen mellom både de friske og syke hjertene til kvinner og menn var ubetydelige.

Mye av forskningen ble gjort på yngre eller middelaldrende menn. Og når forskningen inkluderte begge kjønn, ble det ikke skilt mellom kvinner og menn i analysene.

Dette resulterte i at kunnskapen fra forskningen i realiteten ikke var gyldig for kvinner.
I dag vet vi heldigvis bedre.

Når vi studerer sykdommer, studerer vi alt fra hvorfor noen blir syke og mulige behandlingsmåter til hvordan det går med pasientene over tid.

Når det gjelder hjertesykdom, vet vi at disse faktorene er forskjellige mellom kvinner og menn, og at vi kan minst om kvinnene.

Hjerteinfarkt hos kvinner

Det er mer enn symptomene som er forskjellig. At tegn på hjerteinfarkt ofte er annerledes hos kvinner, er det mest kjente eksempelet på kjønnsforskjeller ved hjertesykdom.

Diffuse symptomer

Vi vet risikofaktorer påvirker kvinner annerledes enn menn, og at kvinner ofte er eldre når de får sitt første hjerteinfarkt. Kvinner har oftere diffuse symptomer på hjerteinfarkt enn menn, noe som bidrar til at det tar lengre tid før de oppsøker hjelp og før legen stiller riktig diagnose.

stenting
UTBLOKKING: En behandling som blokker ut tett blodåre inn til hjertet. Men det er ikke alltid det er riktig behandling for kvinnehjertet. Foto: Shutterstock

Det vanligste årsaken til hjerteinfarkt, er at en blodåre som forsyner hjertemuskelen har blitt nesten eller helt tett.

De delene av hjertemuskelen som ikke får blodforsyning, vil gradvis dø.

Utblokking

Behandlingen av hjerteinfarkt går først og fremst ut på å redde så mye hjertemuskel som mulig, og det gjør man ved å åpne blodåren slik at blodforsyningen blir normal igjen.

Dette kalles utblokking, og er en god behandling.

En betydelig andel av kvinner får hjerteinfarkt uten at det skyldes en trang eller tett blodåre. Dagens hjerteinfarktbehandling, som går ut på å åpne blodårene, er derfor helt uegnet for denne gruppen. Vi har ikke et godt behandlingsalternativ.

Veien videre

Tilsvarende kjønnsforskjeller finnes igjen i flere av de vanlige hjertesykdommene. Kunnskapshullene og kjønnsforskjellene er åpenbare.

Hjerteforskningen kan ikke være kjønnsblind lengre, for kvinner er virkelig ikke små utgaver av menn!

Kjønnsforskjeller i hjertesvikt ved fedme

Hilde Halland forsker også på den epidemiske økningen i fedme og sammenhengen med hjertesvikt. Data fra Folkehelseinstituttet viser at 1 av 5 kvinner og menn i Norge allerede har utviklet fedme.

Hos kvinner utvikles hjertesvikt vanligvis tross normal ejeksjonsfraksjon (pumpefunksjonen i hjertet). Hjertesvikt med bevart pumpefunksjon er en mindre forstått form for hjertesvikt og er assosiert med fedme, høyt blodtrykk og diabetes.

Du kan lese mer om forskningsprosjektet FEMALEHEART, ved Oslo universitetssykehus her.

Du kan lese mer om hjertesykdom her.

Lenker og referanser:
«Kvinnehjerter» av Maja-Lisa Løchen og Eva Gerdts

Her kan du lese mer om kliniske studier på hjerteinfarkt som pågår på Oslo universitetssykehus.

3 kommentarer om “Kvinnehjertet trenger oppmerksomhet

  1. Tilbaketråkk: Kjærlighetshormonet oxytocin – medaljens bakside

  2. Tilbaketråkk: Hvor trygt er det å være gravid og ha en hjertesykdom?

  3. Tilbaketråkk: Bedre livskvalitet med veileder på nettbrett?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s