
En graviditet øker risikoen for at mor kan få blodpropp i ben eller lunger. Dette kan være farlig hvis man ikke oppdager det i tide og starter behandling. Ved å kjenne symptomene øker sjansen for at man raskt kan starte riktig behandling.
Tekst: Anne Flem Jacobsen, overlege, Fødeavdelingen, Oslo universitetssykehus.
Foto: Mari H. Glommen, Kommunikasjonsrådgiver, OUS.
Chara er gravid med sitt første barn når hun en natt plutselig våkner av å være svært tungpustet.
«Jeg hadde vært tungpustet og sliten i flere dager, men så våknet jeg og fikk nesten ikke puste. Jeg trodde det var astma som jeg hadde som liten som var kommet tilbake» – Chara
Hvordan kan jeg og legen vite at jeg har blodpropp?

Hvis du får blodpropp i lungen, slik Chara opplevde, blir du tungpusten, ofte svært sliten, pulsen øker og du kan få smerter i brystet.
Hvis slike symptomer oppstår plutselig i graviditeten eller i løpet av 6 uker etter fødsel må du kontakte lege eller legevakt.
Blodpropp kan også oppstå i bena. De vanligste symptomene på dette er smerter i venstre lyske eller lår, men smertene kan også komme i leggen. De fleste får blodpropp på venstre side, men den kan også sitte på høyre side.
«Jeg hadde smerter i venstre lyske i 2 uker før legen min endelig skjønte hva som feilte meg. Da hadde jeg så vondt at jeg ikke kunne trå på foten lenger».
Det er veldig viktig å få stilt riktig diagnose. Dette skjer ved hjelp av ultralyd ved mistanke om blodpropp i bena (DVT) og ved CT-undersøkelse hvis vi mistenker blodpropp i lungene (lungeemboli).
Etter natten hun våknet med plager bestilte Chara time hos sin fastlege, som raskt fattet mistanke og sendte henne videre til undersøkelser ved Lovisenberg og OUS. Behandlingen med injeksjoner startet umiddelbart og hun var innlagt på sykehus i to dager.
«Pusten gikk tilbake til det normale etter omtrent et døgn. Til å begynne med behøvde jeg to injeksjoner om dagen, deretter ble det trappet ned til en» – Chara.
Er behandlingen farlig for barnet mitt?
Blodpropp behandles med blodfortynnende sprøyter som man setter selv daglig. Dette gjør litt vondt, men de aller fleste synes det går greit å sette det selv. Behandlingen hjelper raskt, men man må ta sprøytene gjennom hele svangerskapet og minst 6 uker etter fødsel. Blir ikke dette gjort kan blodproppen komme tilbake.
Medisinen overføres ikke til barnet ditt (den stoppes av morkaken) så barnet blir altså ikke påvirket. Det er heller ikke økt risiko for at du skal få andre svangerskapskomplikasjoner.
Tre uker etter den ubehagelige hendelsen kommer Chara til planlagt kontroll med ultralyd ved OUS. Alt står bra til med både henne og barnet i magen, og det har ikke vært noen komplikasjoner som følge av blodproppen. Hun har startet behandlingen med sprøyter og forteller at dette går fint.

Hva med fødselen – kan jeg føde på vanlig måte?
De aller fleste kan føde på normalt vis, men vi planlegger fødselen godt og ofte setter vi den i gang ved termin. Det er veldig få som får stor blødning i forbindelse med fødselen, men det kan hende at du ikke rekker å få epidural.
«Hvis ikke jeg får epidural vil jeg heller ha keisersnitt»
Epiduralbedøvelsen kan ikke settes før det er gått 24 timer etter siste blodfortynnende sprøyte. Dette kan være litt utfordrende, men vår erfaring er at vi ofte klarer å planlegge dette så godt at du får epidural likevel.
Kan jeg få flere barn?
Ja det kan du! Men du må bruke blodfortynnende sprøyter også neste gang du blir gravid. Disse må du ta hele svangerskapet og hele barseltiden (6 uker etter fødsel). Men i dette tilfelle vil dosen og ubehaget være mindre.
Det samme gjelder dersom du har hatt blodpropp tidligere mens du har stått på P-pille. Du kan også da føde vanlig vaginalt og barnet ditt vil ikke merke noe av denne forebyggende behandlingen.
- Les også: Hva er svangerskapsforgiftning?
Hvor vanlig og hvor farlig er det?
1 av 1000 gravide får blodpropp og omtrent 1 av 90.000 gravide dør av blodpropp.
Chara har termin i april. Frem til da går hun til kontroll her på Ullevål hver 4.-5. uke og med hjelp av behandlingen med sprøyter forløper svangerskapet hennes normalt.
«Den eneste utfordringen vi har nå er alt vi må kjøpe inn før barnet kommer» – Chara.
Vi på fødeavdelingen ved OUS har bred kompetanse og erfaring med blodpropp hos gravide og vil ta godt vare på deg hvis du skulle behøve oss.
Mer informasjon:
Behandlingsinformasjon om blodpropp før eller i svangerskap
Om fødeavdelingen ved Oslo universitetssykehus og kontaktinfo.
Tilbaketråkk: Hjelp! Jeg er redd for rift når jeg skal føde
Tilbaketråkk: Kvinnehjertet trenger oppmerksomhet
Tilbaketråkk: – Vi hjelper deg med angsten for å føde
Tilbaketråkk: – Vi forsker på bedre akuttbehandling ved blodpropp i øyet