Hjelp! Jeg er redd for rift når jeg skal føde

shutterstock_483814681

Under fødselen blir bekkenbunnens muskler og bindevev strukket og det kan oppstå rifter. Mange førstegangsfødende kvinner får mindre rifter ved inngangen til skjeden og inne i skjeden. Kun i sjeldne tilfeller går riften fra mellomkjøttet til endetarmen slik at lukkemuskelen blir helt eller delvis revet over.

Tekst: Anny Elisabeth Spydslaug, overlege, gynekologisk avdeling, Oslo universitetssykehus.
Foto: Anny Elisabeth Spydslaug/OUS og Shutterstock.

De siste 10 årene har stadig færre kvinner fått alvorlige rifter ved fødselen, og ved vår fødeavdeling er det nå færre enn 1% som får slike rifter ved en normal fødsel. Selv om det benyttes sugekopp eller tang er det færre enn 2% som får en alvorlig rift.

Anny
Anny Spydslaug er overlege ved gynekologisk avdeling, OUS.

Alle våre jordmødre og leger har fått systematisk opplæring i støtteteknikk og alle trener jevnlig på disse teknikkene.

Dersom man benytter støtte med en hånd i mellomkjøttet samt demper hastigheten til hodet ved siste del av fødselen,  vil man redusere risikoen for alvorlige rifter. Ved vår fødeavdeling benyttes slik støtte ved alle fødsler.

Av og til vil det være riktig å legge et klipp til siden i mellomkjøttet (epsiostomi) for å kunne redusere risikoen for en rift. Det er vanlig å benytte et slikt klipp når det er behov for sugekopp eller tang.

øve
SIMULERINGSTRENING: Slik øver jordmødre i å ta imot barnet under fødsel. Riktig støtte forhindrer at rifter oppstår. Foto: OUS

Hvordan kan man reparere en skade på endetarmens lukkemuskel?

De musklene som er skadet repareres ved at muskelendene sys sammen med en selvoppløsende tråd. Deretter sys riften i mellomkjøttet. Man gir alltid god bedøvelse i form av epiduralbedøvelse eller narkose og operasjonen vil vanligvis skje inne på en operasjonsstue. Det er vanlig med hevelse og ømhet i området etter fødsel.

Tråden som benyttes løses opp av seg selv i løpet av 1 til 2 måneder. Stingene skal derfor ikke fjernes med mindre de er svært plagsomme. Ved vår avdeling holdes det hvert år kurs slik at legene får opplæring i å reparere slike skader.

De viktigste risikofaktorene er:

  • Når man føder sitt første barn
  • Store barn (Fødselsvekt over 4000 gram)
  • Ved benyttelse av sugekopp eller tang for å hente ut barnet
  • Når hodet kommer ut svært raskt

Hva er endetarmens lukkemuskel?

Lukkemuskelen er en ringmuskel rundt den nederste delen av endetarmen. Muskelens funksjon er å holde på luft og avføring og den virker ved å være konstant sammentrukket.

Dersom lukkemuskelen har blitt skadet eller ikke er fullstendig tilhelet, kan lukkemekanismen bli svekket. Dette kan medføre at man ikke har kontroll over tarmluft eller at man lekker avføring.

Hvor lenge har man smerter etter en alvorlig rift?

Såret gror vanligvis i løpet av 3-4 uker. Du må derfor forvente at det kan gå opptil en måned før du er helt smertefri og har fått normal følelse rundt skjeden.

Det er vanlig at man har behov for smertestillende medikamenter (Paracet og Ibux) i 1-2 uker etter fødsel. Dersom du får sterke smerter elle feber, bør du kontakte lege eller fødeavdelingen.

Gode råd om tarmen etter fødsel

Det er normalt at avføringen kommer i gang først et par dager etter fødsel. Du vil få tilbud om et avføringsmiddel mens du er innlagt. Du bør fortsette å bruke dette avføringsmiddelet (Lactulose 15 ml x 2) de første 2 ukene etter fødsel.

Det er også normalt å ikke kunne holde på tarmluft de første ukene etter fødselen. Musklene og nervene trenger tid på å komme i normal funksjon igjen.

Hvis du får feber og det kommer stor hevelse i området hvor det er satt sting bør du oppsøke lege. Dette gjelder også dersom sårsmerter øker på og hvis du tror at såret har sprukket opp. Lekker du avføring bør du også oppsøke lege.

Blir jeg normal igjen etter en alvorlig rift?

De fleste som har fått en skade av lukkemuskelen, har ingen varige plager (det vil si 70–80%). De fleste som har plager, har manglende kontroll over tarmluft og i svært varierende grad.

Noen få kan derimot få avføringslekkasje eller ha hastverk med å nå toalettet når man kjenner at man skal tømme tarmen. Det er viktig at man søker hjelp for dette da det finnes behandling.

Fysioterapi og gode råd om trening

Bekkenbunnstrening (knipeøvelser) kan redusere risikoen for å få problemer med å holde på avføring så det er viktig å utføre disse øvelsene i mange måneder etter fødselen og helst resten av livet.

Du kan starte med disse øvelsene så raskt som mulig etter fødsel.

Det anbefales at man får instruksjon hos fysioterapeut slik at du får kontrollert at du gjør øvelsene riktig og får et detaljert treningsopplegg. Rekvisisjon for dette kan du få ved fødeavdelingen før du reiser hjem.

Sex etter fødselen

trene

En fysioterapeut kan veilede deg i å gjøre øvelser i etterkant. Foto: OUS.

Når man har hatt en skade av lukkemuskelen, tar det en måned før riften er tilhelet og man bør derfor ikke ha samleie før etter 4-6 uker etter fødsel.

Din lyst til sex kan være naturlig nedsatt så lenge du ammer. Det skyldes endringer i hormonbalansen, og dette medfører ofte at man er tørr i skjeden. Du kan derfor benytte glidekrem for å unngå smerte.

Kontroll etter fødsel og alvorlig rift

Ved vår avdeling blir du innkalt til en kontroll 10–12 måneder etter fødselen.

mage
Mange gravide frykter rift, men det er god hjelp å få. Foto: OUS.

Selv om du opplever plager de første månedene etter fødsel, er det mulighet for spontan bedring i løpet av det første året. Har du store plager, er det viktig at du søker hjelp hos din fastlege før denne kontrollen.

 

Dersom du ikke har varige plager, er det forventet at du kan føde normalt ved senere fødsler.

Risikoen for å få en ny skade av lukkemuskelen ved neste fødsel er ikke større enn ved din første fødsel.

 

Kilde: Veileder i fødselshjelp 2014, Kapittel 43

3 kommentarer om “Hjelp! Jeg er redd for rift når jeg skal føde

  1. Tilbaketråkk: – Vi hjelper deg med angsten for å føde

  2. Tilbaketråkk: Fødselskaden ingen snakker om

  3. Tilbaketråkk: Flere og bedre behandlingstilbud til alle kvinner i Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s