
Vi lever lengre enn før, og andelen eldre i befolkning øker stadig. Eldre er mer utsatt for sykdom enn yngre, og flere eldre betyr økt behov for helsetjenester i Norge. Hvordan kan vi sikre at økt levealder også kommer med flere selvstendige, gode leveår? Kan ny teknologi tas til hjelp? Dette forsker vi på i Alderspsykiatrisk forskningsgruppe.
Tekst: Foto: Mari Aksnes, Forskningsassistent, Alderpsykiatrisk seksjon, Klinikk Psykisk Helse og Avhengighet. Foto: Empathic, Shutterstock, OUS
Mellom år 2010 og 2035 vil det bli inntil dobbelt så mange i Norge over 65 år (SSB). Eldre er en økende befolkningsgruppe, og det er stadig viktigere å ivareta eldres helse og livskvalitet.
De «nye eldre» vil være ressurssterke mennesker med klare krav til omsorgs- og helsetjenestene. Samtidig er eldre mer sårbare for sykdom og helsevansker, og flere vil leve lengre med kroniske sykdommer.
Dette er en utfordring i Norge, for med dagens helsesystem vil vi ha for få hender til å møte framtidens behov.

Velferdsteknologi inn i helsetjenesten
I rapporten Helse-Norge 2040 beskriver Samfunnsøkonomisk analyse fire mulige scenarier for framtidens Helse-Norge; Konkurransedyktig velferd, Trygghet framfor alt, Livsstil på eget ansvar og Effektivitetssamfunnet.
Økt behov for helsepersonell er til stede i alle scenariene, men behovet blir mindre med økt bruk av teknologi.
Allerede i dag har man begynt å implementere velferdsteknologi i helsetjenesten; som eksempel benytter flere bydeler i Oslo fjernoppfølging av kronisk syke (Les mer).
Bedre helse – bedre liv
Sunn livsstil, i form av godt kosthold og fysisk aktivitet, fører til bedre helse og lengre liv. Forskning viser at eldre som er bevisste på egen helse og livsstil, holder seg friske og selvstendige lengre. Dersom framtidens eldre også holder seg friske lengre, vil dette redusere utfordringene for helsetjenestene.
Vi i Alderspsykiatrisk forskningsgruppe tror at ny teknologi også kan ha en forebyggende effekt, for eksempel ved å gi eldre økt mestring av egen helse.
Kan en virtuell veileder på nettbrett gi et bedre liv for eldre?
Se for deg Anne – hun er 68 år, pensjonist og bor alene i Oslo. Anne har to barn og flere barnebarn, men alle er bosatt i Bergen.
Les også: Er eldres helse blitt hot?
I dag er Anne frisk, men hun bekymrer seg over at hun har mindre energi og glemmer mer enn før. Anne trives godt i nærmiljøet sitt, og det er viktig for henne å bo hjemme så lenge som mulig.
I fortellingen om Anne får teknologien en sentral rolle etter at sønnen hennes Lars gir henne et nettbrett med en virtuell veileder.
Lars forklarer at den virtuelle veilederen er en kunstig person skapt i et dataprogram, og at den skal etterligne et menneske. På nettbrettet får Anne se et ansikt som hun kan snakke med og også få svar fra.
Veilederen blir kjent med Anne og hennes vaner. Den hjelper henne å huske avtaler, ta medisinene sine og å holde seg aktiv.
Veilederen er utviklet i samarbeid med leger, psykologer og andre med ekspertise innen helse.
Derfor kan Anne stole på at aktivitetene veilederen foreslår, og kostholdsrådene den gir, er forankret i forskning. Veilederen viser henne informasjon om at fysisk aktivitet kan beskytte mot depresjon og gi Anne flere uavhengige, friske leveår.
Dette motiverer Anne til å gå en daglig tur.
Les også bloggen: Kvinnehjertet trenger oppmerksomhet
En hjelp, ikke en erstatning
Den virtuelle veilederen har gjort Anne sprekere og friskere ved å motivere henne til fysisk aktivitet, og foreslå sunne matretter og et balansert kosthold. Veilederen har også gjort Anne mer sosial – ikke ved å erstatte, men ved å tilrettelegge for sosial kontakt.
Gjennom veilederen kan Anne ringe og sende video til familien sin i Bergen, og det er blitt lettere å holde kontakt med barn og barnebarn. Den jevnlige kontakten gjør at Anne føler seg nærere familien, og mindre ensom.
Teknologi kan ikke erstatte mennesket – men med riktig bruk kan den kunne hjelpe flere til økt mestring og selvstendighet
Veilederen har lært at Anne liker å høre på musikk fra Sør-Amerika, og å se på bilde fra en reise til Argentina som hun var på da hun var ung.
Den har funnet fram til et tango-kurs for eldre i Annes nærområde, og tipset henne om hvordan hun kan melde seg på og hvordan hun kan reise dit med kollektiv transport.
På kurset har Anne møtt flere nye venner, og det er blitt et lyspunkt i uken hennes.
Vi forsker på en virtuell veileder
Vi i Alderspsykiatrisk forskningsgruppe er deltagende i EU-prosjektet, EMPATHIC, hvor vi samarbeider med Frankrike, Spania, Belgia, Italia, England og Israel om å utvikle en empatisk, virtuell veileder slik som Annes.

Veilederen skal presenteres på nettbrett, og målet er at den skal gi eldre økt selvstendighet og mestring av egen fysisk og psykisk helse. Veilederen skal være personlig, og bli tilpasset deg, dine behov og dine mål.
Vi skal forske på om veilederen kan gi økt selvstendighet og livskvalitet hos eldre hjemmeboende. En viktig del av forskningen er at eldre hjemmeboende får prøve veilederen og gi tilbakemelding, slik at den kan tilpasses norske eldres behov.
Vi begynner snart å rekruttere til utprøvingen av veilederen! For mer informasjon kan du kontakte prosjektet på empathic@ous-hf.no eller tlf. 911 00 731.
Les mer:
EU-midler til forskning på virtuell veileder
Alderspsykiatrisk forskningsgruppe
EMPATHIC-prosjektets offisielle nettside
Kilder:
Cress, M. E., Buchner, D. M., Prohaska, T., Rimmer, J., Brown, M., Macera, C., … and Chodzko-Zajko, W. (2006). Best practices for physical activity programs and behavior counseling in older adult populations. European Review of Aging and Physical Activity, 3(1), 34. Strawbridge, W. J., Deleger, S., Roberts, R. E., and Kaplan, G. A. (2002). Physical activity reduces the risk of subsequent depression for older adults. American journal of epidemiology, 156(4), 328-334.
Willcox, D. C., Scapagnini, G., and Willcox, B. J. (2014). Healthy aging diets other than the Mediterranean: a focus on the Okinawan diet. Mechanisms of ageing and development, 136, 148-162.
Tilbaketråkk: 1 av 5 innlagt på sykehus får akutt forvirringstilstand
Tilbaketråkk: Meg og min alder – snakk med meg om det!
Tilbaketråkk: Noen å elske