– Vi flytter og behandler intensivpasienter rundt i Norge hver dag

HEMS in air 3

Luftambulanseavdelingen ved OUS har et veletablert system for transport av de aller sykeste pasienter. Vi flytter intensivpasienter rundt i Norge hver dag. Noen må flyttes til sykehus med bedre behandlingstilbud og andre skal returneres fra til lokalsykehuset. Selv om dette er rutinetransporter er det likevel avanserte oppdrag. Imidlertid finnes det noen grupper som er «for syke» til dette. Pasienter som trenger ekstra avansert behandling underveis. For disse har vi utviklet et system for spesialtransport slik at alle pasienter skal få tilbud til riktig behandling, uansett hvor i landet en bor.

Tekst: Per P. Bredmose, overlege i anestesi og intensiv, Luftambulanseavdelingen, Oslo universitetssykehus.
Foto: Per P. Bredmose og Anders Bayer.

Luftambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus (LA-OUS) har lang erfaring og rutiner på slike spesialtransporter. Det er mulig å transportere pasienter med single- eller multiorgansvikt (MOF) på en trygg måte til en spesialisert intensivavdeling. Disse pasientene trenger en eller flere tilleggsbehandlinger som nitrogenbehandling (iNO),  IABP, Ecmo for barn og nyfødte eller ventrikkelstøttende elektrisk pumpe (Impella).

Vår holdning og erfaring er at ingen pasienter er for syke til flytransport, det handler om hvordan og av hvem det gjøres.

Spesialtransportene kan foregå på flere måter. I noen tilfeller er den avanserte behandlingen allerede etablert ved avsendersykehuset, og Luftambulanseavdelingen tar over behandlingen.

I andre situasjoner reiser personell fra Luftambulanseavdelingen ut og oppretter den avanserte behandlingen der. Noen ganger blir også et team med spesialister fra Rikshospitalet med på disse oppdragene. Det som tilbys baseres på en grundig analyse i hvert enkelt tilfelle.

Samarbeidet med kolleger fra Rikshospitalet om dette er veldig stimulerende for oss alle.

Per Bredmose
Per P. Bredmose, overlege ved Luftambulansen

Velger riktig transport i hvert enkelt tilfelle

Når det er ønske om en transport, så velger legene ved Luftambulanseavdelingen hvilken type transport som er mest hensiktsmessig. Det som avgjør valg av type transport er transporttiden, hvor mye det haster, størrelsen på pasienten, værforhold, avstanden og sammensetningen av personalet .

Luftambulanseavdelingen har mange transportmuligheter

  • Luftambulanse (helikopter): Alle typer av transport er mulig med helikopter fra Luftambulanseavdelingen i OUS, som har base på Lørenskog. Fordelen er «dør til dør»-transport og raskt responstid.
  • Ambulansefly: I ambulanseflyene kan alle typer av spesialtransporter gjennomføres. Det er en værstabil plattform men som krever ambulansetransport til og fra ordinære flyplasser i nærheten av sykehusene.
  • Intensivambulanse: Brukes til kortere spesialtransporter i Oslo området, og ved lengere transporter når det av værmessige forhold ikke er mulig å bruke fly.
  • Hercules (C-130 fly fra Forsvaret): Luftambulanseavdelingen har et godt og nært samarbeide med Forsvaret om bruk av Herculesfly. Intensiv ambulansen kjøres da inn i flyet. På denne måte oppnår vi «dør til dør»-transport i intensiv ambulanse selv under store avstander.

Dette oppleves som svært meningsfylte turer, der kritisk syke pasienter kommer til rett sted.

Alle disse transportmulighetene, enten alene eller i forskjellige kombinasjoner, gir tilbud om spesialtransporter til alle pasienter i hele landet.

Eneste i Norge med slike spesialtransporter

Vi er den eneste prehospitale avdelingen i landet som tilbyr transport med iNO, IABP, Impella samt Ecmo for barn/nyfødte. ECMO-transporter for voksne tilbys av både Tromsø (UNN) og hos oss. Vi samarbeider med UNN miljøet om både enkeltpasienter og om utdannelse.

Vi forsøker møte opp som et samlet team – ofte lykkes vi med det! Og det føles bra!

Hvilket personell kreves om bord i flyene?

Spesialtransportene gjennomføres enten med ordinær transportbesetning. Det vil si:

  • I helikopter er det pilot, redningsmann og luftambulanselege.
  • I ambulansefly er det spesialsykepleier fra Luftambulanseavdelingen og ambulanseflylege
  • I intensivambulansen  er det spesialsykepleier fra Luftambulanseavdelingen samt lege fra enten fly, intensivambulanse eller helikopter. Der er i tillegg tilknyttet spesialpersonnel fra Ambulanseavdelingen til intensivambulansen.

Alltid tilgjengelig med ‘konsultasjonsvakt’

Luftambulanseavdelingen har opprettet en egen «konsultasjonsvakt» som alltid er tilgjengelig. Her svarer en trent lege på vurderinger rundt alle typer intensiv- og spesialtransporter. Hvis det er behov kan ‘vakten gjennomføre spesialtransporten for å sikre flyt i valgene rundt, og gjennomføring av spesialtransporten.

Samarbeid mellom avdelinger er svært viktig

I en del av avgjørelsene rundt spesialtransporter har legene ved Luftambulanseavdelingen et nært og godt samarbeide med spesialister ved øvrige avdelinger på OUS.

I forbindelse med vanskelige intensiv- og spesialtransporter gjøres mange risikovurderinger. Vi har langt og solid erfaring med at gjøre disse valgene, men det er veldig viktig at leger med erfaring i transport tas med i avgjørelsene.

Vi ønsker derfor alltid å være tidligst mulig med i diskusjonen vedrørende transport av kritisk syke intensiv pasienter.

Lenker:

Luftambulanseavdelingen ved OUS

4 kommentarer om “– Vi flytter og behandler intensivpasienter rundt i Norge hver dag

  1. Tilbaketråkk: – Redder hardt skadde fra å blø i hjel etter ulykker

  2. Tilbaketråkk: Å behandle høyrisikosmitte som ebola er en komplisert oppgave

  3. Tilbaketråkk: -Vi er landets største og ledende akuttmiljø

  4. Tilbaketråkk: Prehospital klinikk – først når det gjelder

Legg igjen en kommentar