Årlig har ambulansetjenesten omtrent 1500 overdoseutrykninger. De aller fleste får motgift med vellykket resultat, men langt over halvparten blir igjen på stedet. Tenk deg at du er paramedic og må reise fra en pasient som du nettopp har reddet livet til, for så å risikere å se samme pasient på neste utrykning. Derfor har vi ved avdeling for rus- og avhengighetsbehandling nå startet opp et nytt tiltak, kalt «de som ellers ville blitt igjen».
Tekst: Asle Enger, Medisinskfaglig rådgiver, Avdeling rus- og avhengighetsbehandling, Oslo universitetssykehus.
Foto: Oslo universitetssykehus.
I forbindelse med Verdens overdosedag i 2016 ble vi utfordret og invitert av blant annet Prehospital klinikk. Det var da vi bestemte oss for å gjøre noe. Vi startet raskt med å planlegge et samarbeid rundt organiseringen av et nytt tiltak som foreløpig ikke eksisterte.

Planen er at overdosepasienter skal få motgift ved en utrykning. Paramedics vurderer videre hva som er best for pasienten. Pasienten kan få tilbud om å transporteres til rusakuttmottaket på Aker, og da trenger de ikke å være innom legevakten eller akuttmottaket på Ullevål først.
Vi har alle vært enige om at en god vurdering fra ambulansefolkene er den beste starten på behandlingen.
Etter mange møter kunne vi i januar 2018 si at forberedelsene var over og det var på tide å sette i gang.
Hittil i 2018 har vi tatt imot i overkant av et tyvetall pasienter ved mottaket på Aker. Når vi ser på hvor de kommer fra og hva vi har fått til, kan vi med overbevisning si at vi har hjulpet de aller fleste bort fra gaten og tilbake til husvarmen og behandlingen.
Etter hvert blir vi flinkere og flinkere på å hjelpe overdosepasientene våre og vi tror at vi kan utvide tilbudet til å gjelde enda flere pasienter.
Det er kjempeviktig at vi får tak i de pasientene som har hatt flere overdoser. Om vi kan få disse pasientene til å komme til oss er vi overbevist om at vi kan redde flere liv fra overdosedødsfall. Det har imidlertid vist seg at det ikke er så lett.
Uansett har vi en plan for dette – vi håper at vårt lille triks kan hjelpe; vi ber nemlig ambulansefolkene om å gi pasientene som ikke blir med til rusakuttmottaket en «angrelapp» i hånden. Den kan de ta med seg om de skulle ombestemme seg.
Har du hørt om Fentanyl?
Dette er et stoff som er over hundre ganger sterkere enn Heroin. Det blir av og til blandet inn i oppspedd heroin for å gi en sterk effekt. I USA har fentanyler blitt et kjempeproblem med store overdosedødsfall.
På Rusakuttmottaket skal vi forske på hva overdosepasientene i realiteten har fått i seg, når de tror at de bare satte en liten dose med heroin.
Merk også at om noen sier at samarbeid er så vanskelig; Det har vært svært lærerikt å få samarbeide med Prehospital klinikk. Vi har sett og lært av hverandre og vi har knyttet gode kontakter for fremtiden.
Vi tror og håper at vi kan bidra til at Oslo slutter å være «overdosedødens hovedstad» og at alle tiltak som beskytter mot overdosedødsfall, som for eksempel kameratredning eller motgift med Nalokson blir kjent av så mange som mulig.
- Les også: Kan nesespray redde liv ved overdose?
Tenk på Rusakuttmottaket på Aker når dere hører om overdoser i Oslo og fortell alle om «De som ellers ville blitt igjen».
Tilbaketråkk: – Vi flytter og behandler intensivpasienter rundt i Norge hver dag
Tilbaketråkk: Prehospital klinikk – først når det gjelder