Effektiv smertemestring via app – er det mulig?

forside

Å leve med langvarige smerter kan være svært utfordrende. Da kan det være godt å ha et nyttig og lett tilgjengelig hjelpemiddel til støtte i hverdagen. En norsk nyvinning innenfor smertemestring blir nå levert i appformat via smarttelefon og testet i en større studie.

Tekst av: Cecilie Varsi, PhD, Seniorforsker og Lise Solberg Nes, PhD, Avdelingsleder, Avdeling for Digital helseforskning, Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus. Foto: Shutterstock og OUS.

Ekspertsykehuset banner3

Det er mange mennesker som lever med langvarige smerter. Så mye som 30 % av den voksne befolkningen i Norge har eller har hatt smerter som har vart i mer enn 3 måneder.

Mange har fått god hjelp av sine behandlere til å takle smertene. Men langvaring smertemestring kan være svært vanskelig.

For å styrke tilbudet til pasientene har en gruppe forskere ved Oslo universitetssykehus mottatt forskningsmidler fra Norges Forskningsråd for å utvikle et program for smertemestring i digitalt format, og teste effekten av det i en studie.

Cecilie Varsi og Lise Solberg Nes, forskere ved Avdeling for Digital helseforskning, Medisinsk klinikk, OUS.

Å utvikle et digitalt smertemestringsprogram som er effektivt (dvs at de som benytter det får det bedre), er tids- og arbeidskrevende, og involverer mange faggrupper. Innholdet må være satt sammen av tiltak med dokumentert effekt.

I tillegg må brukerbehov og ønsker kartlegges, og design og utforming motivere til bruk og etterlevelse av programmet. I dette innlegget presenteres smertemestringsprogrammet EPIO og en pågående forskningsstudie.

illustrasjon
ILLUSTRASJON: Avdeling for Digital helseforskning, Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus.

Innholdet er det bærende elementet

Alle nye programmer som skal brukes av pasienter, må baseres på best tilgjengelig kunnskap. Det innebærer å kombinere forskningskunnskap med klinisk ekspertise og pasientenes egne ønsker og behov.

Selv om det elektroniske formatet som programmet pakkes inn i er innovativt og nytt, må det bærende elementet, de effektive ingrediensene, være basert på anerkjente, velprøvde metoder og teknikker for smertemestring.

Les også: Kan vi gi bedre smertebehandling?

Programmet EPIO (etter den greske gudinnen for smertelindring; Epione) er basert på prinsipper fra kognitiv atferdsterapi. Denne terapiformen har gjennom utallige studier vist effekt for mange pasienter med langvarige smerter.

I samarbeid med helsepersonell og pasienter har forskere utviklet innholdet i EPIO og inndelt det i ni moduler som belyser smertens mulige innvirkning på dagliglivet, mestringsstrategier og teknikker, inkludert råd, tips og praktiske øvelser:

  1.  Om smerte
  2. Balanse i hverdagen
  3. Tanker og følelser
  4. Stress og mestring
  5. Hva er viktig for meg
  6. Helsevaner og livsstil
  7. Kommunikasjon og sosial støtte
  8. Mestring i motgang
  9. Veien videre

For at programmet både skal bli brukt og også ha ønsket effekt må innholdet være riktig sammensatt og i riktig mengde: ikke for langt, for da blir det vanskelig å fullføre, og ikke for kort, for da mister det den terapeutiske effekten.

Kraften i et innbydende design

Selv om innholdet står for den sentrale terapeutiske komponenten i smertemestringsprogrammer, spiller design og utforming også en viktig rolle.

For å oppnå ønsket effekt er det viktig at pasienten fullfører så mye som mulig av programmet, men å gjennomføre et smertemestringsprogram krever både motivasjon og utholdenhet. Da kan et innbydende og motiverende design utgjøre en vesentlig forskjell.

Les også: Smerte hos eldre er vanlig og vanskelig

De digitale komponentene av EPIO-programmet ble utviklet av teknologer i tett samarbeid med forskere, pasienter og helsepersonell. Forskningsbasert kunnskap om teknologi og design ligger til grunn.

Prototyper ble gjennomgått og forbedret gjennom flere runder utvikling, workshops og brukertestinger.

De motiverende elementene som til slutt ble inkludert i programmet er blant annet:

  1. Personlig tilpasning gjennom «Min side» og «Mine favoritter»
  2. Personlige tilbakemeldinger
  3. En animert figur («buddy») som følger brukeren gjennom programmet
  4. Trofeer og belønninger
  5. Elegant lay-out
  6. Bilder og illustrasjoner
  7. Valgmulighet mellom å lytte og å lese

Testing gjennom kliniske studier

Det er viktig at de digitale løsningene som utvikles testes i kliniske studier før de slippes ut i markedet.

Det finnes i dag tusenvis av helseapper tilgjengelige i appbutikkene, men det fremkommer ikke alltid tydelig hvem som har utviklet programmene, hvilken kunnskap de er basert på eller om effekten er testet i studier.

Kvalitetssikret

Smertemestringsprogrammet EPIO er kvalitetssikret som en offisiell OUS-app og ble testet av 50 pasienter i en pilotstudie i 2019. De foreløpige resultatene knyttet til brukervennlighet og nytte er lovende.

I 2020 vil ytterligere 240 pasienter som lever med langvarige smerter delta i en randomisert kontrollert studie. Halvparten vil få tilgang til smertemestringsprogrammet EPIO, mens den andre halvparten vil følge sitt ordinære behandlingstilbud.

Effekten vil måles før/etter bruk ved hjelp av spørreskjemaer på parametre som smertens innvirkning på dagliglivet, livskvalitet, angst og depresjon.

Ut på det åpne markedet

Til slutt, etter at studien er avsluttet og resultatene er gjort opp, vil det besluttes om smertemestringsprogrammet EPIO kan gjøres tilgjengelig på det åpne markedet slik det foreligger eller om det er behov for endringer. Prosessen beskrevet ovenfor viser at det tar lang tid å komme ut med effektive kunnskapsbaserte smertemestringsprogrammer i digitalt format, men at det er mulig. Det ultimate målet er at EPIO kan bli et tilgjengelig smertemestringsprogram for alle som lever med langvarige smerter.

Lenker og referanser:

Les mer om studien Epio ved Oslo universitetssykehus, her.

Prosjektet er støttet av Norges Forskningsråd, tildeling #256574.

3 kommentarer om “Effektiv smertemestring via app – er det mulig?

  1. hildrannedu

    Hei
    Jeg vil gjerne få prøve EPIO. Er det mulig?
    Jeg bor i Rogaland. Men var for noen år siden, tror det er 3 år siden, med på en master oppgave eller noe i Oslo. Tror det var hos dere.
    Jeg har blant annet TN og fibromyalgi og derfor veldig interessert i dette.
    Er det mulig å få en deltakerliste?

    Liker

Legg igjen en kommentar