
Sjette november 2019 annonserte Olav Thon at han oppretter en ny stiftelse til forskning på muskel- og skjelettlidelser. Dette var en gladnyhet for over én million nordmenn som lever med artrose, benskjørhet, leddgikt, og vond rygg.
Tekst: Kjersti Storheim og Amy Martinsen, Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI), Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus.
Muskel- og skjelett relaterte skader, sykdommer og plager, utgjør omtrent 255 milliarder kroner i årlige samfunnskostnader her i landet. De rammer mange yrkesaktive, fører til høyt sykefravær, uførhet og nedsatt funksjonsevne.
Nesten 30% av uførhet, og 40% av fastlegemeldt sykefravær i Norge skyldes muskel- og skjelett relaterte skader, sykdommer og plager. Dette er dyrt og utfordrende for samfunnet og fortvilende for enkeltindivider og deres familier.
Økning i muskel- og skjelett relaterte skader
Sykdomsbyrden har økt med over 60% siden 1990 og med stadig flere eldre vil dette fortsette å øke i årene fremover. Hver fjerde kvinne og hver femte mann som oppsøker sin fastlege, gjør det på grunn av muskel- og skjelett relaterte skader, sykdommer og plager.
Kjersti Storheim og Amy Martinsen, Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI), Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus.
Forebygging
Fysisk aktivitet er et felles forebyggingstiltak for mange kroniske sykdommer som diabetes, hjertekarlidelser, mental helse og også muskel- og skjelettlidelser.
Smerter i muskel- og skjelettapparatet medfører ofte begrensninger med hensyn til fysisk aktivitet, som er en trussel for sunn aldring.
Hvis vi ikke ønsker å se «en nasjon av 100-åringer i hver sin rullestol», slik Olav Thon selv uttrykker det, er vi nødt til å ta muskel- og skjeletthelse på alvor.
Les også: Lårhalsbrudd må opereres, men hvordan?
Økt forskning
Det er et tydelig behov for økt forskningsinnsats innen feltet, men tross sterke forskningsmiljøer her i landet, har mindre enn én prosent av helseforskningsbudsjettet til Norges Forskningsråd blitt tildelt prosjekter som omhandler muskel- og skjeletthelse.
Dette koster mest og rammer flest, men det får rett og slett minst også. Olav Thon sitt initiativ ble derfor svært godt mottatt blant nettverksdeltagere på den årlige Nasjonale forskningskonferansen for muskelskjeletthelse den 7.-8. november 2019 (www.MUSS.no).
Nasjonal forskningssatsning
Muskelskjelettsatsingen (MUSS) er en nasjonal forskningssatsing innen muskelskjeletthelse etablert i regi av Nasjonal samarbeidsgruppe for helseforskning i spesialisthelsetjenesten (NSG).
MUSS er organisert som et nettverk av forskningsmiljøer, et koordinerende forskningsmiljø, samt et fagråd med brukerrepresentanter.
Les også: Det glemte leddet
Sekretariatsfunksjonen for MUSS er forankret ved Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI), Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus.
For å ivareta brukermedvirkning i forskningsprosjekter innen muskelskjeletthelse, er det ved FORMI etablert en «brukerbase» bestående av pasientrepresentanter fra ulike brukerorganisasjoner.
Disse har fått opplæring i brukermedvirkning i forskning og bistår inn i forskningsprosjekter på muskelskjeletthelse.
Denne «Brukerbasen» vil bli omtalt på Ekpertsykehuset i mars 2020 hvor tema er brukermedvirkning.
Les mer om forskningsprosjekter og brukermedvirkning på «Brukerbasen» OUS.
Les mer om Muskelskjelettsatsingen (MUSS), en nasjonal forskningssatsing innen muskelskjeletthelse.
Super och tusen tack för annan fina rapport ❤
LikerLiker
Tilbaketråkk: Skulderen er vond, men røntgenbildet viste jo ikke noe?
Takk til Olav Thon! 👏🏼👏🏼👏🏼
Men… Ingenting om forskning på kosthold i forhold til revmatiske plager/autoimmune sykdommer?! Kun medisinering som fortsatt gjelder i 2019? Skuffende!
LikerLiker