Alternativ til epidural – for de med økt blødningsrisiko

Til remifentanil

Over halvparten av fødende kvinner i Norge får smertelindring med epidural. Hva gjør vi hvis den fødende ikke kan få denne vanlige smertebehandlingen?

Tekst av: Leiv Arne Rosseland, overlege, Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: OUS og Shutterstock.

I 2018 fikk 73 % av de førstegangsfødende og 49 % av de flergangsfødende kvinnene smertelindring med epidural ved fødeavdelingen på Rikshospitalet. Det er anestesilegen som gir behandlingen og tilbudet gis til alle fødende kvinner som har behov for det.

Mange kvinner har planlagt på forhånd, før selve fødselen, hva de ønsker. Retten til informasjon og medvirkning av helsehjelp under fødsel er nedfelt i Pasientrettighetsloven, og dette inkluderer også valg av smertelindringsmetode.

leiv-arne-rosseland-foto-Ram-Gupta-OUS2015-hires-DSC_5145 (2)
Leiv Arne Rosseland, overlege, OUS.

Hva hvis kvinnen ikke kan få vanlig smertelindring (epidural)?

Nesten alle fødende kan få den smertelindring de ønsker under fødsel. Mange ulike metoder tilbys, men hvis lystgass, akupunktur eller andre enklere tiltak ikke gir tilfredsstillende effekt er det epidural som benyttes.

Epidural til fødende er en trygg metode som gir god effekt i de aller fleste tilfeller. Det kan etableres tidlig i fødselen og kan gis kontinuerlig helt til barnet er ute.

Alternativ til epidural – for de med økt blødningsrisiko

Kvinner med økt risiko for blødning får som regel ikke epidural. Dette fordi en blødning inne i ryggen (hematom) kan skade nervene og føre til lammelser. Til disse kvinnene må vi ha et annet tilbud.

Generelt er det mange fordeler med å føde på vanlig måte og unngå keisersnitt. Og dette gjelder spesielt kvinner med økt blødningsrisiko. På grunn av sykdom eller kunstig hjerteklaff tar noen gravide blodfortynnende medisin mens andre kvinner har en diagnose som er forbundet med økt risiko for blødning.

På Rikshospitalet finnes et nasjonalt senter for hjertesyke gravide. Gravide fra hele Norge med en diagnose eller en behandling som krever spesielle hensyn kommer hit til oss.

Et godt alternativ for kvinner som ikke kan få epidural er remifentanil intravenøst. Remifentanil er et morfinlignende medikament som anestesileger og sykepleiere gir hver dag til de fleste pasienter som får narkose i forbindelse med en operasjon.

Medikamentet krever nøye overvåking da det er krevende å dosere; det er liten forskjell mellom doser som gir god smertelindring og doser som gir bivirkninger. Dosering er dessuten helt individuelt og umulig å beregne på forhånd.

Trygg bruk av remifentanil krever derfor spesialkompetanse og fødende som får remifentanil må ha kontinuerlig overvåking av anestesisykepleier eller anestesilege. Dette krever altså ekstra ressurser i sykehuset.

Remifentanil gir god smertelindring og kliniske studier har vist at de fødende som får dette er like fornøyd som de som får epidural selv om målt smertelindrende effekt ikke er like god.

Oslo universitetssykehus hadde denne metoden oppe til vurdering i metodeutvalget. En grundig litteraturgjennomgang ble presentert og en analyse av fordeler og ulemper med metoden ble presentert.

Ledermøtet vedtok i 2015 at dette tilbudet skulle etableres som ett behandlingsalternativ.

De siste 3 årene har 17 pasienter fått remifentanil under fødsel, 14 av dem fødte på vanlig måte, tre endte med keisersnitt. Gjennomsnittlig varighet på behandlingen var 380 minutter.

Se video av hvordan remifentanil gis her:

Hvilke bivirkninger har remifentanil?

En vanlig bivirkning er at pusten hemmes slik at det oppstår lav oksygenmetning i blodet. Alle våre pasienter får oksygentilførsel slik at både mor og barn er sikret tilstrekkelig oksygen.

Når behandlingen pågår blir også barnet påvirket slik at hjertefrekvensen blir roligere og reagerer mindre på riene. Nyfødte barn som har fått remifentanil gjennom navlesnoren fra mor er slappere og puster dårligere, men remifentanil brytes raskt ned også hos nyfødte slik at dette normaliseres fort uten medisinsk behandling.

Bør dette tilbys pasienter ved andre sykehus?

Erfaringene våre tilsier at dette er et tilbud som bør beholdes. Det gir god smertelindring til de som ikke kan få epidural, det er enkelt å organisere, men det er nødvendig med tilstedeværende anestesisykepleier til barnet er forløst.

Pasientinformasjon om epidural ved OUS

Aktuell videre lesning: Labourpains.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s