Keisersnitt kan være livreddende for mor og barn, men er også et stort kirurgisk inngrep med potensielle bivirkninger og komplikasjoner. Forskning viser at det er helsegevinster for barna i å bli født på vanlig måte, særlig i forhold til utvikling av astma og allergi. Etter et nytt prosjekt ved Fødeavdelingen bruker vi keisersnitt på en riktigere måte enn tidligere.
Tekst: Trond M. Michelsen, Overlege PhD, Fødeavdelingen Rikshospitalet, Kvinneklinikken, Oslo universitetssykehus.
Kvinnens fødselskanal er beskyttende
Barn født etter keisersnitt har en annen mikrobeflora enn barn født på vanlig måte, og denne forskjellen vedvarer i måneder til år etter fødselen. Nyfødte barns mikrobeflora har betydning for hvordan immunsystemet fungerer. Samtidig viser studier økt forekomst av astma, allergi og andre sykdommer relatert til immunsystemet etter keisersnitt.
Det virker derfor som det å passere fødselskanalen under vanlig fødsel virker beskyttende mot viktige folkesykdommer.
Mors mikrober har en gunstig effekt på barnets helse. På bakgrunn av dette pågår det nå studier hvor man benytter mors mikrober til å endre barnets mikrobeflora etter keisersnitt for å motvirke astma og allergi, men sikre konklusjoner foreligger ikke og behandlingen er ikke etablert.

For mange keisersnitt
Oslo universitetssykehus har landets desidert største fødeavdeling med om lag 10 000 fødsler per år. For tre år siden gjennomgikk vi keisersnitt-tallene for fødeavdelingen.
Vi gjorde keisersnitt på bortimot hver fjerde pasient, og flere planlagte keisersnitt enn noen annen fødeavdeling i Norge.
Noe av årsaken til alle keisersnittene er at vi på grunn av sentraliserte funksjoner følger opp mange gravide med spesielle sykdommer og kompliserte fostertilstander i tillegg til at vi har landets høyeste andel flerlingesvangerskap og for tidlig fødte. Men disse gruppene kunne ikke forklare hele forskjellen.
Da vi gikk inn i tallene så vi at vi også gjorde mange planlagte keisersnitt på friske kvinner med normale svangerskap – de friskeste av pasientene våre. Vi bestemte oss da for å iverksette tiltak for å benytte keisersnitt på de riktige pasientene.
Prosjektet startet våren 2016. En viktig del av prosjektet er å tilby gravide som har behov for det samtaler med jordmor og lege for å skape trygghet i forhold til fødsel.
To år etter prosjektstart har vi redusert andelen keisersnitt av alle fødsler med 25%. Dette har vi gjennomført samtidig som andelen fødselsrifter har gått ned, barna er like friske som tidligere og antallet akutte keisersnitt er stabilt. Resultatene tyder på at vi har redusert unødvendige keisersnitt og nå bruker inngrepet på en riktigere måte.
Tilbaketråkk: Hva kan gjøres med bekkenleddsmerter?
Tilbaketråkk: Kjærlighetshormonet oxytocin – medaljens bakside
Tilbaketråkk: Hvor trygt er det å være gravid og ha en hjertesykdom?
Tilbaketråkk: Alternativ til epidural – for de med økt blødningsrisiko