Avansert hodeskadebehandling er sentralisert og krever samarbeid mellom flere ulike spesialiteter og avdelinger for å oppnå best mulig resultat for pasientene.
Nevrokirurgisk avdeling er ansvarlig for å utføre åpne hjerne-operasjoner når det er nødvendig. Den personlige belastningen og økonomiske byrden på samfunnet er enorm.
Tekst: Mads Aarhus, Seksjonsleder og overlege ved Nevrokirurgisk avdeling, Oslo universitetssykehus.
Foto: OUS.
Hvert år er det mellom 10000 og 15000 som pådrar seg hodeskade i Norge. Heldigvis får de fleste en såkalt minimal eller lett hodeskade, som man tidligere kalte hjernerystelse, og der man ved utredning med CT og MR ikke finner påvisbare forandringer i hjernen.
Disse pasientene tas hovedsakelig hånd om ved legevakt eller lokalsykehus.
Pasienter med mer alvorlige hodeskader og indre blødninger, og som bor i Helse Sør-Øst sitt opptaksområde, håndteres her hos oss ved Nevrokirurgisk avdeling.
Langvarig intensivbehandling
I perioden 2015-2016 håndterte vi 828 pasienter med akutt hodeskade og påvisbare indre skader i hjernen ved OUS. Av disse var det 144 som trengte hjerneoperasjon med fjerning av indre blødninger og 216 som måtte få innlagt trykkmåler i hjernen.
I etterkant av slike operasjoner er det nødvendig med langvarig intensivbehandling for å passe på at hjernetrykket ikke blir for høyt og for å behandle eventuelle komplikasjoner.
Svært ressurskrevende
Det er ikke uvanlig at pasientene trenger flere operasjoner i løpet av behandlingsforløpet. Behandlingen er svært ressurskrevende og avhengig av forløpende justering og tidlig iverksettelse av nødvendige tiltak.
Etter tiden på intensiv vil flertallet av pasientene ha behov for strukturert rehabilitering som fremdeles er et knapphetsgode i Norge.
Beskyttelsesutstyr
Den beste behandlingen er derfor å unngå hodeskaden i utgangspunktet. Mange har nok inntrykk av at vi benytter hjelm og annet beskyttelsesutstyr i stadig økende grad og lever i et sikrere samfunn enn tidligere.
Med innføring av moderne sikkerhetsutstyr i biler ser vi nå en gledelig nedgang i antall dødsulykker i Norge. Imidlertid er det slik at fallulykker fra lav høyde hos eldre, samt fritidsassosierte ulykker i økende grad er årsak til hodeskader.
- Les også: Livet ditt styres fra hjernen
Forekomsten av hodeskader vil øke
Befolkningen blir som kjent eldre og friskere og har et høyere aktivitetsnivå på fritid enn før. Det er derfor ventet at forekomsten av hodeskader vil øke fremover.
Hodeskadefeltet trenger derfor innsats når det gjelder forebygging, sykehusbehandling og rehabilitering i fremtiden. Her må hver enkelt av oss, helseadministratorer og politikere være seg sitt ansvar bevisst.