Hodepinesykdommer rammer veldig mange. Ved særlig vanskelige tilfeller av hodepine hjelper vi på nevrologisk avdeling til i behandlingen. Vi tilbyr avanserte behandlingsmetoder og ved sjeldne hodepiner kreves det at vi i spesialisthelsetjenesten følger opp pasientene. For å kunne yte det beste behandlingstilbudet er vi er også aktive i forskning på årsakene til hodepine og vi bidrar i utviklingen av nye behandlingsformer. Nye migrenemedisiner er nå på vei inn i behandlingstilbudet i norsk helsevesen.
Tekst av: Bendik S. Winsvold, Lege i spesialisering og forsker, Nevroklinikken, OUS.
Foto: Shutterstock og OUS.
Hodepinesykdommer rammer mange og er en av de vanligste årsakene til funksjonsnedsettelse i verden. De fleste med hodepinesykdommer håndterer dette selv eller sammen med sin fastlege.
Hodepinesykdommer rammer mange
Hodepinesykdommer er en av de vanligste årsakene til funksjonsnedsettelse i verden. Av alle typer hodepine er migrene den vanligste årsaken til at pasienter oppsøker lege.
Omkring en halv million mennesker i Norge, 18 % av kvinner og 6% av menn, har migrene.
Les også: Ved Parkinsons sykdom virker dyp hjernestimulering – men ikke hos alle

Noen av disse er særlig kraftig rammet og har migrenehodepine som er kronisk til stede. Mange opplever at sykdommen i stor grad går utover jobb og familieliv.
Andre vanlige hodepineformer er kronisk hodepine som følge av å bruke smertestillende medikamenter for ofte og kronisk spenningshodepine.
Klasehodepine er en sjelden hodepine med svært kraftige anfall, som i motsetning til de andre hodepineformene oftest rammer menn. Riktig hodepinediagnose stilles i hovedsak på bakgrunn av hvordan pasienten selv beskriver sine hodepineplager, og etter å ha utelukket andre årsaker.
Nye behandlingsformer for hodepinesykdommer
Det har de siste årene blitt utviklet flere nye behandlingsformer for hodepinesykdommer, men de fleste er fortsatt på forskningsstadiet.
Avansert behandling for kronisk klasehodepine er nå en mulighet, blant annet ved botox-behandling, eller stimulatorbehandling mot en nerveknute i ansiktet (ganglion sphenopalatinum).
Les også: Hjernens glemte celler – en ny vei i epilepsibehandlingen?
Nevroklinikken ved OUS er også delaktige i et forskningsprosjekt i oppstartfasen, der man vil undersøke effekten av injeksjoner med botox mot nerveknute i ansiktet (ganglion sphenopalatinum) for behandling av kronisk migrene.
Pasienter med hyppig klasehodepine som ikke har vært fulgt av nevrolog på en stund vil kunne ha nytte av ny vurdering og eventuelt utprøving av nye behandlingsalternativer.
En ny gruppe medikamenter for behandling av migrene, CGRP-antistoffer, har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Det første av disse medikamentene er nå tilgjengelig i Norge. Disse medikamentene er dyre, og refusjonsordningene er ikke ennå avklart.
Vi samarbeider tett med andre sykehus i Norge, og vil være aktive i implementeringen av nye behandlinger slik som denne, og i å evaluere effekt.
Vi forsker for å bedre forståelsen av hodepine
Til tross for hvor vanlige og belastende hodepinesykdommer er har de tidligere vært lavt prioritert i helsevesenet og i forskning. Dette er i ferd med å endre seg, noe som blant annet vises gjennom de nye behandlingsmulighetene beskrevet over.
I tillegg til å bidra til utviklingen av nye behandlingsformer, driver forskningsgrupper ved Nevroklinikken OUS aktiv forskning for å avdekke årsaksmekanismer for hodepinesykdommer.
Vi gjennomfører blant annet studier på genetiske årsaker til migrene og klasehodepine, på epigenetiske mekanismer, og på sammenhengen mellom migrene med aura og hjerneslag.
De siste ti årene har det skjedd mye innen hodepinebehandling, og med flere nye behandlingsformer på vei eller under utvikling er det håp om at de ti neste årene vil se enda større fremskritt.
Her kan du lese mer om migrene.
Her kan du lese mer om spenningshodepine.
Tilbaketråkk: Hva er vannhode?
Tilbaketråkk: Mellom 10 000 og 15 000 nordmenn pådrar seg hodeskade årlig