Hva er epilepsi?

epilepsibilde
Det er laget 16 informasjonsfilmer som svarer ut de vanligste spørsmålene rundt epilepsi. Filmene er laget av Nitteberg film på oppdrag fra Norsk Epilepsiforbund i tett samarbeid med Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). Bilde er fra filmserien.

Forestill deg at du går tur med en venn. Brått ser du at hun blir fjern og bare stirrer framfor seg. Deretter siger hun sammen og får kramper en kort stund. Plutselig er det over, vennen din våkner gradvis til igjen og spør deg om hva som skjedde med henne. Du tror det var et epileptisk anfall, men hva vet du egentlig om epilepsi? Nå er det både laget filmserie og e-læringskurs – for å øke kunnskapen blant befolkningen og trygge pasienter og pårørende.

Tekst av: Ellen Kjendbakke, undervisningsleder og Elisabeth Parr, førstekonsulent, ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE), Oslo universitetssykehus.
Foto:

Filmserie med korte og informative episoder

Det er laget 16 filmepisoder der hver episode svarer på et av spørsmålene om epilepsi folk ofte lurer på. Episodene er laget både på norsk og engelsk for å nå et størst mulig publikum.

Filmene er godt egnet både i undervisning og som folkeopplysning. Alle filmene er på under ett minutt. Filmene er produsert i 2017 av Nitteberg film. Åpningsfilmen «Hva er epilepsi?» er sett over 8000 ganger på YouTube.

For det er mange spørsmål mennesker med epilepsi og pårørende stiller seg.

Filmserien svarer på de 16 mest stilte spørsmålene om epilepsi

  • Hva er epilepsi?
  • Hva er et epileptisk anfall?
  • Kan man bli frist av epilepsi?
  • Er epilepsi farlig?
  • Hvordan utredes epilepsi?
  • Hvordan behandle epilepsi?
  • Hvordan velge epilepsimedisiner?
  • Hvordan håndtere et epilepsianfall?
  • Kan jeg trene?
  • Er epilepsi bare anfall?
  • Hva kan utløse anfall?
  • Kan jeg kjøre bil?
  • Kan jeg drikke alkohol?
  • Kan vi få barn?
  • Kan man svømme?

Filmene er tilgjengelig på YouTube-kanalen til Norsk Epilepsiforbund, epilepsi.no og på nettsidene til OUS.

E-læringskurs for å spre budskapet

Spesialsykehuset for epilepsi har et nasjonalt ansvar for å spre kunnskap om epilepsi til både helsepersonell og pasienter. Vi har derfor laget fem kvalitetssikrede og gratis e-læringskurs om aktuelle temaer innen epilepsi. Vi er også i gang med å utarbeide enda flere.

e-læring epilepsi
Illustrasjon av e-læringskurs: Adobe Stock, manipulert.

Stort behov for kunnskap

Disse e-læringskursene skulle jeg gjerne hatt da jeg fikk diagnosen, sier en pasient som årlig kommer til poliklinisk kontroll ved SSE. (Pasient)

Han setter ord på det store kunnskapsbehovet som mange pasienter har. Også pårørende og helsepersonell vil ha kunnskap om epilepsi. Derfor er innspillene som vi får fra pasienter verdifulle. Pasientene synes selv det er fint å være med å påvirke. Norsk Epilepsiforbund gir også innspill underveis.

Kjendbakke forfatterbilde_800pxl
Ellen Kjendbakke, undervisningsleder, SSE

Støtte til samtale og læring

Å ta et kurs sammen med en venn, en pasient eller helsepersonell kan være en god støtte for en samtale. Kursene er interaktive med lyd, bilder, filmer og quiz. Så hvorfor ikke ta et kurs i fellesskap når pasient, pårørende og helsepersonell møtes for å snakke om epilepsi?

Hvorfor e-læring?

E-læring er en nyttig måte å spre kompetanse på. Et fortrinn er at e-læring er fleksibelt og tilgjengelig. Du kan ta kurset når som helst, hvor som helst – og så lenge du vil. Du kan ta det flere ganger. På PC eller på mobilen.

En e-læring alene dekker ikke behovet for kunnskap og informasjon som pasienter og pårørende har, men er et godt grunnlag for å vite hva man skal spørre om og gir et grunnlag for videre læring.

Kvalitetssikret og trygg kunnskap

Vi vil understreke at kursene er kvalitetssikret av helsepersonell og fagfolk fra SSE. Du får trygg kunnskap ved å ta e-læringene våre.

Disse e-læringskursene slår «doktor Google».

1) Epilepsi og mestring

Epilepsi er en kronisk sykdom og derfor er det viktig å lære seg å leve med den. Epilepsi er mer enn anfall. Pasientene ved SSE har ofte spørsmål om dette. Kurset beskriver hva må du ta hensyn til i hverdagen. Hvordan unngår du å sette unødvendige begrensninger for deg selv? Hva kan du forvente av utredninger i kontakt med helsevesenet? Du får også informasjon om behandling­­s­alternativer. E-læringen finnes også på engelsk.

2) Anfall og trygghet

Å se et epilepsianfall kan virke skremmende på omgivelsene. Det kan også oppstå skader ved fall. Derfor er det viktig å informere og forebygge.

3) Epilepsimedisiner

Medisiner er en del av hverdagen for de fleste med epilepsi. Det er lettere å ta medisinene riktig når du vet hvordan de virker i kroppen. E-læringen kommer på engelsk i løpet av november 2018.

Start kurset: Epilepsimedisiner

4) Epilepsi og fysisk aktivitet

Er det lett å bli passiv? Kanskje er du engstelig for å få anfall under fysisk aktivitet? Med kurset vil vi bidra til at flere med epilepsi er fysisk aktive. Svært få får flere anfall av fysisk aktivitet og det kan være anfalls­dempende.

Start kurset: Epilepsi og fysisk aktivitet

5) Epilepsi – sosiale konsekvenser, tjenester og ytelser

For noen kan epilepsi medføre sosiale konsekvenser på ulike områder. For eksempel det å mestre hverdagen, utdanning, arbeid og økonomi. Er du blant dem som kan ha behov for tjenester og ytelser fra hjelpeapparatet?  E-læringskurset gir deg oversikt over tilbudene.

Start kurset: Epilepsi- sosiale konsekvenser, tjenester og ytelser

Alle kursene ligger samlet på nettsiden vår og nye kurs annonseres via våre nyhetsbrev og på Facebook.

Vil du motta informasjon fra SSE?

Meld deg på vårt nyhetsbrev eller følg oss på Facebook

Filmene er laget av Nitteberg film på oppdrag fra Norsk Epilepsiforbund i tett samarbeid med SSE.

3 kommentarer om “Hva er epilepsi?

  1. Tilbaketråkk: Lavkarbo hjelper mot epilepsi

  2. Tilbaketråkk: Hjernens glemte celler – en ny vei i epilepsibehandlingen?

  3. Tilbaketråkk: Spesialenheten for genetiske gåter

Legg igjen en kommentar