Hva spiser en fedmeoperert?

shutterstock_1314018203

Hva skjer når magesekken reduseres fra å kunne romme det samme som en stor brusflaske til å bli på størrelse med et lite shotteglass? Bli med inn i hverdagen til en fedmeoperert pasient.

Tekst: Lina Hanitz og Silje Bovim, kliniske ernæringsfysiologer, Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: Shutterstock og OUS.

Fedmekirurgi ble et offentlig behandlingstilbud i Norge i 2004. Anslagsvis 3000 pasienter opereres hvert år i Norge, ved både offentlige og private sykehus. I tillegg lar et uvisst antall seg operere i utlandet. Grovt regnet kan man si at 1 av 200 personer i Norge har gjennomgått fedmekirurgi. Hva medfører et slikt inngrep? Hvordan blir kostholdet påvirket?

Silje + Lina versjon 2
Silje Bovim og Lina Hanitz, Seksjon for sykelig overvekt, Aker.

Kort om operasjonsmetodene

De to vanligste fedmeoperasjonene i Norge er gastrisk sleeve og gastrisk bypass. Ved gastrisk sleeve blir en stor del av magesekken fjernet. Ved gastrisk bypass blir det meste av magesekken og øvre del av tynntarmen koblet ut slik at denne delen av fordøyelsessystemet blir “bypasset” (forbigått) av mat og drikke.

Les mer om de ulike operasjonsmetodene her.

Klokka er 7 og dagens første måltid inntas. Det er gått 6 måneder siden fedmeoperasjonen. Frokosten består av ett knekkebrød med mager smøreost, kokt skinke og litt paprika. Han spiser mindre enn 2-åringen. Maten tygges møysommelig og det tar omtrent 15 minutter å gjøre seg ferdig. Spiser han raskere kan det gi trøbbel.

Knekkebrødsmulene bringer frem tørsten, men han drikker ikke. Det er ikke plass til mat og drikke samtidig, så han drikker heller mellom måltidene.

Hva slags mat?

Etter fedmekirurgi blir matinntaket mindre, samtidig som næringsopptaket i tarmen blir dårligere. Derfor blir sammensetningen av kostholdet svært viktig. ”Du er hva du spiser” kan virke som en klisjé, men stemmer på den måten at maten blir til byggesteiner i kroppen.

For en fedmeoperert er det derfor ekstra viktig å være «matsmart»! Maten bør være så næringsrik som mulig, samt ha et mer konsentrert innhold av proteiner enn før. Dette er blant annet viktig for å ikke tape for mye muskler når vekten går raskt nedover.

Samtidig bør maten bestå av lite sukker og fett for å unngå ubehagelige bivirkninger. Det nye mage-tarmsystemet er ikke rustet til å tolerere dette. Mange fedmeopererte tåler ikke lenger klebrige matvarer som pasta, ris og gjærbakst. Kjøtt kan også være tungt å fordøye etter operasjonen. Noen får laktoseintoleranse. I tillegg kan det oppstå andre individuelle intoleranser.

Illustrasjon (tallerkenmodell)_versjon2
«TALLERKENMODELLEN» er et hjelpemiddel for å sette sammen et velbalansert måltid. Her vises tallerkenmodellen før og etter fedmekirurgi. Ved vektreduksjon anbefales halve tallerkenen med grønnsaker. Etter en fedmeoperasjon bør halve porsjonen bestå av protein, men nå på en mindre porsjon. Illustrasjon: Lina Hanitz, basert på Therese Godings illustrasjon i boken «Ett liv med sleeve».

Eksempel på et dagsinntak

Frokost: 1 grovt knekkebrød med 0,5 dl cottage cheese og 1 tomat
Mellommåltid: 1 Skyr
Lunsj: 1 bondeomelett – 1 egg, 1 liten potet, skinke, tomat, paprika, løk
Mellommåltid: 1 frukt og 5 nøtter
Middag: 1 liten fiskefilet (ca 100 g) med 1 liten potet, 1 ss lettrømme og gulrøtter/erter
Kvelds: 2 dl suppe og en halv brødskive med magerost

NB: Måltidsplanen er ment som et eksempel på matinntak, ikke en anbefaling som kan overføres til alle fedmeopererte. Forslaget her tar utgangspunkt i at det er gått omtrent 6 måneder siden operasjonen. Energiinntaket, kostens konsistens og porsjonsstørrelsene endrer seg underveis i oppfølgingen etter fedmekirurgi.

Hvor mye og hvor ofte?

I tidlig fase etter en fedmeoperasjon er det ikke plass til mye. Spises det for mye kan det gi sterkt ubehag. Toleransen for mat øker normalt med tiden. Det er en reise fra veldig små porsjoner til gradvis større porsjoner.

De fleste vil aldri spise de samme mengdene som andre. Det er ikke nødvendig å telle kalorier så lenge kosten er næringsrik og variert.

For å dekke kroppens næringsbehov anbefaler vi å spise 5-6 små måltider om dagen. En god tommelfingerregel er å spise omtrent hver tredje time.

shutterstock_1136825978.png
VED GASTRISK BYPASS blir det meste av magesekken og øvre del av tynntarmen koblet ut slik at denne delen av fordøyelsessystemet blir “bypasset” (forbigått) av mat og drikke. Illustrasjon: Shutterstock.

Hvorfor kosttilskudd?

Fedmekirurgi kan sies å være “påført underernæring” – ellers ville det ikke skjedd et vekttap. Men vi vil unngå feilernæring i prosessen!

En fedmeoperert har det samme behovet for vitaminer og mineraler som andre. Dette er umulig uten daglig bruk av kosttilskudd! Og selv om porsjonene øker etter hvert som månedene går, så må kosttilskuddene fortsatt tas hver dag. Livet ut.

For å sørge for riktig tilskudd og dosering vurderer klinisk ernæringsfysiolog eller lege blodprøvene regelmessig.

Den nye hverdagen

Operasjonen gjør slik at du kjenner mindre sult og får sterke signaler fra magen hvis du ikke er forsiktig med porsjonsstørrelsen. Men på sikt vil ikke operasjonen alene gi et varig vekttap. Til det krever det langvarig forpliktelse i endring av kosthold og livsstil.

Fedmekirurgi er en stort inngripen i livet. Det blir en ny hverdag på godt og vondt. Vekten går ned, men det har sin pris. For at vekttapet skal vare, må kostholdet fortsette å være sunt også i årene som kommer.

Mange tror at fedmeoperasjon er en “quick-fix”. Det er det ikke. Operasjonen er et verktøy, men jobben må man gjøre selv.

Seksjon for sykelig overvekt (SSO-Aker) har oppfølging av pasienter før og etter fedmekirurgi. Det tverrfaglige teamet ved SSO-Aker består av kirurger, indremedisinere, spesialsykepleiere, psykologspesialist, kliniske ernæringsfysiologer og bruker- og fagkonsulent v/Lærings- og mestringssenteret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s