På vei mot likevekt

shutterstock_511568542

Sykelig overvekt er definert som en kronisk sykdom som kan ha mange årsaker. Ved OUS tilbyr vi forberedende kurs i forkant av fedmereduserende kirurgi. Slik kan pasienter få hjelp til å mestre atferd og følelser knyttet til mat og spising.

Tekst: Cecilie Dulin, sosionom/fagkonsulent,Senter for sykelig overvekt, Oslo universitetssykehus, Aker.
Foto: Shutterstock og OUS.

Årsakene bak sykelig overvekt er komplekse og består av mange komponenter. Både genetikk og arv, sosioøkonomiske forhold og samfunnets holdninger kan være viktige faktorer.

Mat har mange formål

Har man gått mye opp og ned i vekt gjennom livet blir det stadig vanskeligere å opprettholde vekttapet.

Det blir viktig å jobbe med bevisstgjøring av egne handlinger, kanskje spesielt med tanke på den følelsesmessige tilknytningen som finnes til mat.

cecilie
SOSIONOM OG FAGKONSULENT: Cecilie Dulin, Oslo universitetssykehus, Aker. Foto: Privat.

Flere av deltakerne på våre kurs, forteller at mat kan tjene en rekke andre formål enn å stille fysisk sult. For noen kan mat gi velvære og fyller en sosial funksjon.

Noen opplever at mat gir trøst og for noen kan mat være adspredelse. For atter andre er virker det å spise beroligende eller demper angst og smerte.

Mange opplever dessuten at mat gir bedret søvn. Når det å spise tjener så mange formål, blir tilknytningen sterk – og dermed blir det svært vanskelig å endre adferd.

Men la det være sagt: det er ikke alle som opplever en problematisk emosjonell tilknytning til sin matatferd.

Enkelte er bare glad i å spise, lever godt med en overvektig kropp – før helsemessige utfordringer tvinger dem til å ta grep. Uavhengig av foranliggende årsaker, er atferdsendring viktig for å få til ett varig godt resultat av behandling.

Forberedende kurs før operasjon

Ved OUS tilbyr vi kurset; På vei mot likevekt. Vi har erfart at et godt forberedende kurs gir pasienten nye verktøy til å håndtere mulige tilbakefall til gamle vaner.

På kurset jobber vi med bevisstgjøring på egen atferd, og å innarbeide planlegging og struktur i forhold til kropp, mat og bevegelse.

Vi adresserer følelser som skyld og skam og stigma. Dessuten  jobber vi med å redusere stress. Slik kan pasientene få mulighet til å gjenvinne kontroll og få bygget en sterkere mestringsfølelse.

Vi arbeider med å gi pasientene en mestringsverktøykasse – basert på tilbakemeldinger fra tidligere pasienters erfaringer. Det å forsøke og lage et kurs hvor den enkelte skal få ny forståelse, økt mestringstro og tillit er for meg som kursleder et viktig konsept.

Vi som møter disse pasientene ser at bildet kan være langt mer komplekst enn kun kalorier inn og energi ut. Og ingen treningspedagog, ernæringsfysiolog, lege eller kirurg kan få gjort denne jobben for den enkelte.

De må starte bevisstgjøringsprosessen selv – og sakte men sikkert innlære ny atferd for en bedre helse, selv om man velger det som ofte betegnes som siste utvei – nemlig kirurgisk behandling.

grupperom
PLANLEGGING: På kurset får deltageren delta i øvelser og dialog for best mulig være klare til livsstilsendring. Foto: OUS

Obligatorisk kurs

Kurset er gjort obligatorisk som en del av behandlingen for sykelig overvekt ved OUS.  Kurset legger vekt på at deltakerne skal bli godt informert om ulike behandlingsmetoder. Slik kan pasientene etterhvert ta et informert behandlingsvalg. Det er også et mål at pasientene lærer om hva behandlingen kan innebære for den enkelte.

På kurset arbeider vi med atferdsendring; hvordan etablere nye vaner og handlingsmønstre. Gjennom målstyrte øvelser og dialog forsøker vi å styrke den enkeltes ressurser. Slik kan vi øke bevisstgjøringen rundt mat, følelser, kropp og bevegelse.

Leo Christoffer Amadeus Sælen Winnem (27) har deltatt på kurset «På vei til likevekt». Han veide 198kg da han meldte seg på.

Leo
OVERVEKT: Leo Christoffer Amadeus Sælen Winnem (27) har halvert vekten etter fedmekirurgi. Foto: Privat

Her kan du se og høre han selv fortelle om erfaringen sammen med Cecilie Dulin, da han besøkte God morgen Norge, TV2, nylig.

Vi snakker med deltakerne om mulige utfordringer behandlingen kan innebære og å skape økt motivasjon til en varig livsstilsendring.

Pasientenes stemme kommer til orde

Noen av kurslederne har selv vært gjennom behandling og har dermed direkte erfaring de kan dele med pasientene.

I tillegg har vi et brukerpanel hvor tidligere pasienter forteller om sine personlige erfaringer. Personer fra brukerpanelet forteller om utfordringer og løsninger når det gjelder konsekvenser av behandling og råd for å innarbeide og opprettholde gode matvaner og rutiner for å unngå vektoppgang etter behandling.

Fedmereduserende kirurgi er hjelp til selvhjelp, og atferdsendring må til om pasientene skal få et godt langvarig resultat. Gjennom hele kurset deler deltakerne av sine erfaringer.

Dette baserer seg på konseptet til Lærings- og mestringssentrene. Her er fagkunnskapen og den erfaringsbaserte kunnskapen likestilt.

Deltakerne møter 12 – 15 erfarne brukere i tillegg til fagpersoner på ulike felt gjennom de ni ganger fire timer kurset varer.

Fakta:
Startkurset, På vei mot likevekt, er et atferdsendringsprogram i forkant av fedmereduserende kirurgi.
• I 2004 fikk Aker Universitetssykehus ansvaret for kirurgisk behandling av sykelig overvekt i gamle Helse Øst.
• Det ble nedsatt en tverrfaglig planleggingsgruppe bestående av ulike faggrupper og erfarne brukere for å utarbeide et forberedende lærings- og mestringskurs i forkant av behandling.
• Året etter, i 2005 startet; På vei mot Likevekt Startgruppe 1.
• Høsten 2016 ble det markert at vi hadde igangsatt startgruppe 100.
• Drøye 2500 pasienter har deltatt på startkurs, og det har blitt gjennomført i overkant av 84.000 undervisningstimer.

2 kommentarer om “På vei mot likevekt

  1. Tilbaketråkk: Hvorfor er det viktig med lærings- og mestringstilbud?

  2. Tilbaketråkk: Hva spiser en fedmeoperert?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s