– Vi hjelper deg med angsten for å føde

thumbnail_shutterstock_589166531

Min siste pasient for dagen satt foran meg og holdt hardt rundt en papirserviett. Tårene rant fremdeles, men hun så lettet ut. Det var godt å få snakket om det, denne angsten for fødselen. I to netter hadde hun sovet dårlig i redsel for ikke å bli hørt eller bli tatt på alvor. Denne redselen som hun hadde hatt helt siden tenårene. Den hadde gjort at hun hadde utsatt å bli gravid og nå bare har blitt verre utover graviditeten. Sammen måtte vi finne en løsning.

Tekst: Thorbjørn Brook Steen, overlege, Kvinneklinikken, Oslo universitetssykehus og forfatter av «Nytt Liv, alt om graviditet, fødsel og barselstid».
Foto: Shutterstock og Oslo universitetssykehus.

For over 7 år siden spurte jeg sjefen min om jeg kunne få lov til å samle kvinnene som ble henvist med fødselsangst til min poliklinikk. Med litt undrende blikk fikk jeg et ja. «Vil du virkelig sitte en hel dag og snakke med gravide som ofte ikke har håndfaste problemer og kanskje til og med er ganske kravstore?»

Grunnen til mitt ønske var todelt. Kvinner med fødselsangst møtte på den tiden ofte forskjellige leger ved flere konsultasjoner. Det føles ofte vanskelig å snakke om nære og vanskelige temaer og måtte dele det med en ny person hver gang. Det var også fint for meg å få en ekspertise på en viktig del av faget mitt, fødselshjelp.

Etter den samtalen på sjefens kontor har det hver onsdag kommet rundt tolv kvinner med hver sin historie. Noen har vært gravide før og kanskje hatt en vanskelig fødsel, mens andre er gravide for første gang. Alle har en stemme og den skal bli lyttet til.

På samme måte som andre henviste til fødeavdelingen skal disse kvinnene ha en skikkelig vurdering. De skal også ha en plan for det de skal gjennom, nemlig det flotteste i livet, det å bli mor!

Hva er fødselsangst?

Det er ikke en sykdom med en egen psykiatrisk diagnose. På mange måter er det kanskje mer en sekkebetegnelse for gravide som sliter med skumle tanker rundt det å føde barnet sitt.

thorbjorn.steen
Thorbjørn Steen, overlege, Oslo universitetssykehus. Foto: privat.

 

Det kan være greit å dele gruppen inn i to. En del er de som har hatt en traumatisk opplevelse etter forrige fødsel og i den andre er de som er gravide for første gang.

Kanskje ble den forrige fødselen lengre eller mer smertefull enn forventet og kanskje ble det til og med et akutt keisersnitt. Opp mot 5 prosent av alle som har født barn opplevde fødselen som svært traumatisk. Da er det viktig å snakke om den forrige fødselen.

Helst burde vi på fødeavdelingen sørge for at alle spørsmål var besvart før hjemreise. Av og til dukker spørsmålene og tankene først opp når den lille familien har kommet hjem.

Består livet av bleieskift og våkenetter kan det være vanskelig å ta steget for å få det som lures på besvart. Når det kommer et nytt barn i magen vil spørsmålene ofte dukke opp igjen, men nå med en god slump av ispedd angst. 

For disse kvinnene er det viktig å rydde opp i hva som gikk feil sist og hva som gjør at angsten tar ekstra tak nå. Ofte er det ubesvarte spørsmål og en risikovurdering for gjentagelse som skal til for at kvinnene finner en trygghet før neste fødsel.

For de som er gravide for første gang er det viktig å skille mellom de som bare har en moderat bekymring rundt fødsel og de som har en angst som låser alle tanker.

Så mange som en av fem er så urolige at det går utover dagliglivet, men de klarer likevel å tenke at det skal gå bra til slutt. Det er med andre ord ganske vanlig. For denne gruppen er det viktig at de bruker jordmoren eller fastlegen sin og tar opp det de synes er vanskelig.

Vi har også en fantastisk gruppe med jordmødre her hos oss som kalles GAIA som er veldig gode til å ta slike samtaler. Dersom alle tanker er låst eller den gravide tenker at keisersnitt er eneste utvei er det lurt med et tidlig tidspunkt for samtale med en lege som meg.

Årsaker til angsten

Bakgrunnen for en alvorlig fødselsangst kan være mye. Noen har kjent at de var livredde for fødsel så lenge de kan huske. Kanskje har de med seg en historie fra nær familie eller sett eller hørt noe rundt fødsler som er veldig skummelt.

Dessverre er det også ganske mange med alvorlig fødselsangst som har vært utsatt for et seksuelt overgrep tidligere, da er det lett og forstå at det virker veldig skummelt å måtte gå gjennom en fødsel.

Til tross for det går det stort sett veldig greit. Det er også mange med alvorlig angst som tidligere har vært til oppfølgning i psykiatrien med annen angst eller depresjon. For alle disse kvinnene må graviditet, fødsel og barselstid tilpasses spesielt.

Det viktigste målet med fødselsforberedende samtaler er å finne frem til hva som gjør den gravide trygg. Vi har stort sett en tro på at det å føde barnet vanlig vei er den tryggeste løsningen, men det kan være mye som skal på plass før barnet kommer ut den veien. 

Det er sjelden at et keisersnitt vil være den riktige løsningen, selv om også det skjer. Det kan være lurt for den gravide før en slik samtale å sette ned noen punkter på hva som gjør at hun blir redd og hva som skal til for at hun blir trygg.

Noen gravide er redde for smerter, andre igjen for alvorlige rifter og de aller fleste er redde for å miste kontrollen.

Eget team med spesialkompetanse

Hvis den gravide har hatt behandlingstrengende angst eller depresjoner fra før blir hun ofte i tillegg fulgt opp av det som kalles Ullevålsteamet. Det består av jordmødre og sosionomer som har stor kompetanse og mange års erfaring i oppfølgning og veiledning avdenne gruppen.

Både de og GAIA-jordmødre vil samarbeide tett med leger som meg for å finne den beste løsningen både for graviditeten og fødselen.

Den beste medisinen vi har mot alvorlig fødselsangst er å forsikre den gravide at hun ikke vil være alene med angsten sin i fødsel, og ha en jordmor mest mulig inne hos seg hele tiden. Dette kalles en-til-en jordmor. Det er dokumentert at dette har en god virkning på både smerter og fremgang i fødsel.

Jordmødrene hos oss er også veldig erfarne med kvinner som synes det er spesielt skummelt og takler det godt når den fødende blir kjemperedd. De er der for at den fødende ikke skal føle at hun mister kontroll.

Den gravide som satt hos meg den onsdagen ble lyttet til og hun ble tatt på alvor. Når hun var 16 fikk hun uønsket seksuell oppmerksomhet og siden har hun hatt angst for alt som har med kropp å gjøre. En dårlig opplevelse på sykehuset en annen gang forsterket det hele.

Jeg forklarte henne at vi kan klare oss med mindre undersøkelser og at god bedøvelse i fødselen både under rier og når hun trykker vil gjøre at hun skal få dette til. Det skal være færrest mulig inne på rommet og hverken hun eller mannen trenger å se noe de ikke vil.

Jeg fortalte at vi har erfaring med at de som føder med en slik opplevelse bak seg vil kjenne på en enorm mestring i etterkant. Det er stort å bli mor. Det blir heftig, men vi skal være der for å støtte hele veien.

Kvinnen fødte en flott gutt tre dager over termin på 3,3 kg. De tårene som da kom, de kom av glede!

6 kommentarer om “– Vi hjelper deg med angsten for å føde

  1. Leiv Arne Rosseland

    Flott at du skriver om tilbudet dere har bygget opp. Håper du inspirer alle fødeavdelinger i landet til å gjøre tilsvarende.

    Liker

    1. Hei Sigurdis!
      Ja! Tilbudet er fremdeles eksiterende og ikke mindre viktig.
      Det beste er en henvisning fra jordmor eller fastlege. Enkelte blir sendt videre til meg og noen kommer til jordmorteamet vårt «GAIA»!

      Thorbjørn

      Liker

      1. Anonym

        Hei Thorbjørn!
        Dette er et tema det er vanskelig å finne informasjon om på nettet, så jeg prøver meg her. Er dette et tilbud som også kvinner som planlegger å bli gravid kan få henvisning til? Eller finnes det et tilbud for kvinner som har fødselsangst før graviditet? Hvis ikke, vil en henvisning fra lege/jordmor til Gaia-team alltid sikre denne typen oppfølging i graviditet?

        Liker

      2. Anonym

        Det er sjeldent, men det hender at vi snakker med kvinner før graviditet også. Det vil være i litt «ekstreme» tilfeller hvor for det må avklares i forhold til et keisersnitt før kvinnen tør bli gravid.

        Ellers har jeg skrevet en bok (Hjelp jeg skal føde) om dette som du kanskje kan finne på et bibliotek.

        Ja en henvisning til GAIA eller meg/oss vil sikre en god trygg oppfølgning i graviditeten

        Liker

Legg igjen en kommentar