Avhengig av å nappe ut hår

trichotillomania

Tenk deg at hver gang du blir stresset så finner du ro ved å nappe ut egne hårstrå. Til slutt har du nappet ut så mye at du har bare flekker i hodebunnen. Slik kan det være for de som lever med en hårnappingslidelse.

Tekst: Erna Marie Moen, kognitiv terapeut, Angst- og tvangslidelsespoliklinikken, Oslo universitetssykehus.
Foto: Shutterstock.

De fleste av oss er mer eller mindre hårsåre. Men for mange andre derimot gir hårnapping nytelse og velbehag. Og de skal helst finne ett enkelt hårstrå, som de så gjerne tvinner rundt fingrene, stryker mot leppene, kjeler med. Helst skal hårsekken følge med, og noen liker å tygge på den eller svelge håret.

Å svelge hårene kan bli fatalt. Man kan få hårballer i magen. Hårballer kan være livstruende, for håret brytes ikke ned i kroppen og kan stenge hele tarmen. Det har skjedd at kirurger har måttet operere ut hårklumper på størrelser med tennisballer.

Trikotillomani er en hårlidelse der man – bevisst eller ubevisst – napper hår fra kroppen i så stor grad at det blir hårløse områder.

Skjuler det

Hårnapping fører ofte til sosial angst av en eller annen grad. De vil ikke at andre skal se det. De fleste blir etter hvert gode på å skjule lidelsen.

De kan sette seg bakerst i en kinosal. De sitter ikke på buss med noen bak seg. De vil ikke at noen som er høye skal stå bak dem, for da kan de se de bare flekkene i hodebunnen. Mange prøver jo å skjule det, men det er ikke alltid det går. Og da slutter mange med sånne ting som å bade eller være utendørs i vind, eller drive med idrett. Det er ofte det er mye de ikke er med på, som begrenser livet.

Å plukke og tukle med håret sitt er for så vidt noe alle gjør litt. Det er først når man gjør det så mye at det blir hårløse flekker, og det fører til andre problemer fysisk, psykisk eller sosialt, at det kalles hårnappingslidelse. Og det er ikke bare blant mennesker man ser at pelsstellet kan gå over styr. Dette forekommer blant sjimpanser, katter og stort sett alle dyr med pels.

Impuls ikke tvang

Trikotillomani er en impulslidelse, som spillegalskap, neglebiting eller småspising. Ikke en tvangslidelse, som når frykt for bakterier eller behov for symmetri eller mønster fører til visse tvangshandlinger.

Denne forskjellen er viktig, da impulslidelse og tvangslidelse behandles med forskjellige metoder.

IMG_2746
Erna Maria Moen, Angst- og tvangslidelsespoliklinikken

Det er ikke uvanlig at selv behandlere mistolker det. Men ved tvangslidelser er det alltid angst og katastrofetanker som er drivkraften. Mens ved impulslidelser er det trangen som dukker opp, suget mot en slags lystopplevelse ved å gjøre det. Og for noen legger det et øyeblikks demping på andre, uønskede følelser.

Men etterpå kommer følelsen av at «dette skulle jeg ikke gjort». Skyldfølelsen og skamfølelsen over å ikke greie å kontrollere sånne typer ting.

Behandling

Det går an å få hjelp med diagnosen.  Ettersom trikotillomani er basert på trang, gjøres pasientene oppmerksomme på metoder for å bli bevisst hvor de napper, når det begynner, hva de tenker og føler når de gjør det og hva som er tidlige tegn på at trangen til å nappe kommer.

Et triks når de skal få til en vaneendring, er å ha noe annet å gjøre når de merker at behovet kommer. Pasientene får ofte beskjed om å knytte nevene og holde dem ned langs kroppen i ett minutt når trangen melder seg. Behandlingen foregår både individuelt og som gruppeterapi, og er tilgjengelig ved Oslo universitetssykehus og St. Olavs hospital.

Dette er trikotillomani:

 • Trikotillomani er en ufrivillig hårnappingslidelse, der pasienten napper så mye og så ofte at livskvaliteten reduseres.
 • Det antas at 50.000-150.000 nordmenn har dette som et alvorlig problem.
 • En amerikansk studie viser at 3,4 prosent av kvinnene og 1,5 prosent menn har denne lidelsen.
 • Lidelsen kan blant annet komme av stress, angst, kløe/kribling eller kjedsomhet.
 • Omtrent 75 prosent napper hårene ubevisst/automatisk.
 • Det antas at 5 – 18 prosent av napperne spiser håret de napper ut.
 • 8 av 10 hårnappere holder det hemmelig for omgivelsene.

 

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme reklame på denne WordPress-siden. Oslo universitetssykehus tar avstand fra alle kommersielle aktører. Vi er i gang med å løse dette med en oppgradert versjon av bloggen.

3 kommentarer om “Avhengig av å nappe ut hår

 1. Elin

  Lurte på hvordan man kan få tilbud om behandling? Må det gå gjennom fastlege ? Har nevnt det for fastlegen uten at han helt forstår.. har gjort dette så lenge jeg kan huske og klarer ikke slutte på egenhånd..

  Liker

  1. Hei! I bloggen ser du hvilken avdeling som tilbyr denne behandlingen. De fleste som får behandling ved sykehuset må ha henvisning først. Vi har dessverre ikke mulighet til å diskutere ytterlige pasientinformasjon i denne bloggen. Mvh red. Ekspertsykehuset

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Finnes det håp om nye behandlinger for hårtap i fremtiden?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s