Hvorfor er plastikkirurgi viktig ved Oslo universitetssykehus?

operasjon PLA

Klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi (HHA) består av seks avdelinger og er den klinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS) som opererer flest pasienter med nærmere 400 prosedyrer i uken. De fleste operasjonene er relatert til hodet, men avdeling for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi har hele kroppen som arbeidsområde – både på barn og eldre.

Tekst av: Kim Alexander Tønseth, klinikkleder og Professor, Klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi, og Kjartan Arctander, avdelingsleder, Avdeling for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi, Oslo universitetssykehus. Foto: OUS.

Faget plastikkirurgi har utviklet seg over mange hundre år, og var i starten primært prosedyrer knyttet til håndtering av skader, særlig i forbindelse med krigstider.

Plastikkirurgene ble konfrontert med pasienter som hadde store sår og omfattende skader hvor deler av kroppen manglet.

Tønseth og Arctander
Kim Alexander Tønseth og Kjartan Arctander. Foto: OUS.

Som all annen kirurgi fikk faget en kraftig videreutvikling når man innførte anestesi, fikk tilgang til antibiotika og instrumenter/implantater som kunne bidra til innovative prosedyrer.

Vi kunne i større grad dekke store skader med hudtransplantater og lapper, gjenoppbygge medfødte misdannelser og korrigere vevsdefekter etter kreftkirurgi med forskjellige teknikker og bruk av implantater.

Ekspertsykehuset banner3

Hva er plastikkirurgi ved OUS

Mange tenker på plastikkirurgi som et fag hvor vi utfører en prosedyre for å oppnå skjønnhet og et bedre kosmetisk resultat. Mange tenker på brystforstørrelse og fettsuging på personer som ønsker å se bedre ut, men som egentlig er helt normale.

Plastikkirurgi ved OUS er alt annet enn dette!

Som tommelfingerregel kan vi si at plastikkirurgien som gjøres ved OUS kan korrigere det som faller utenfor normal variasjon – enten om det er medfødt eller ervervet. Ønsker noen endring på noe som er normalt må en betale for dette selv i privat regi.

Plastikkirurgien ved OUS håndterer derfor en stor andel medfødte misdannelser, som for eksempel leppe/kjeve/gane spalter og andre defekter på hode.

Etter større defekter etter skader og kreftkirurgi, som for eksempel etter åpent brudd, brannskader eller fjerning av kreftsvulster, er det behov for å dekke disse sårene med hjelp av forskjellige teknikker.

I tillegg håndteres tilstander som pasienter utvikler av andre årsaker, som for eksempel ansiktslammelse.

Alle kroppslige avvik og defekter som faller utenfor normal variasjon kan få tilbud om korreksjon av dette ved OUS. Tilstander som pasienten ønsker å få gjort noe med, men som er normal variasjon må gjøres i privat regi, og defineres som kosmetisk kirurgi.

Nye muligheter

Da vi fikk bedre kjennskap til huden og muskelaturens blodforsyning utviklet faget mange teknikker hvor plastikkirurgene kunne rotere eller forskyve friskt vev (hud og/eller muskel) i form av lapper til steder hvor det var sår eller defekter.

Etter innføringen av mikroskopet og fine instrumenter kunne de i løpet av 70-tallet i tillegg forflytte friskt vev med egne tilhørende blodkar fra en plass til en annen ved å koble vevslappene på ny blodforsyning med hjelp av mikrokirurgisk teknikk.

Dette har revolusjonert plastikkirurgien med tanke på hva som er mulig å gjenoppbygge!

Det har i likhet med annen medisin også tilkommet mange implantater som har gjort at behandlingsalternativene har utviklet seg mye.

BRYSTIMPLANTAT: Bilde av brystimplantater som kan fylles opp til ønsket størrelse via egen ventil. Illustrasjon ved K.C. Toverud. OUS.

Det mest kjente er brystimplantatet som kom på 60-tallet, og som i dag fortsatt benyttes i stor grad hos pasienter som er operert for brystkreft. I tillegg er det mulig å få spesialtilpasset forskjellige implantere for å erstatte manglende anatomiske strukturer på kroppen – både etter misdannelser og skader.

De siste tiårene har det også vært stort fokus på mulighetene innenfor regenerativ medisin og bruk av stamceller.

Det er nå mulig å dyrke frem hudtransplantater og andre strukturer. Den kliniske bruken er imidlertid ennå ikke fult ut tatt i bruk, men i et fremtidsperspektiv kan vi tenke oss at disse teknikkene overtar mange av dagens behandlingsmetoder.

Særskilt spesialisert plastikkirurgi

Avdeling for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi har flere diagnosegrupper hvor vi har pasienter fra hele landet. Det er imidlertid noen særskilte områder hvor OUS har en formalisert oppgave om å levere en landsdekkende behandlingstjeneste.

Barn med leppe/kjeve/ganespalte får et helhetlig tilbud ved OUS. Allerede fra fødsel ivaretas barn og pårørende av fagfolk som lager individualiserte behandlingsplaner. Avhengig av spaltetype opereres barna på bestemte tidspunkter. Funksjonen er delt med Haukeland.

Les også: I Norge fødes hvert år om lag 120 barn med leppe-kjeve- eller ganespalte

Kjønnsinkongruens

Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens utreder og behandler de personer som har et sterkt ubehag ved å leve som sitt opprinnelige biologiske kjønn.

Disse personene gjennomgår en grundig utredning med påfølgende hormonell behandling hvor det er aktuelt. Etter dette kan det være aktuelt med kirurgiske prosedyrer for å få kroppen bedre samstemt med det kjønnet personen opplever å ha. Da utføres det forskjellige prosedyrer, primært på bryst og kjønnsorgan. Også denne behandlingen har utviklet seg mye de siste tiårene.

Kraniofaciale misdannelser

Barn med medfødte tilstander i hode og halsområdet (Kraniofaciale misdannelser) utredes og behandles av en tverrfaglig gruppe ved sykehuset. Tilstandene er sjeldne og har stor variasjon, og inngår ofte i definerte syndromer. Sammen med andre spesialiteter bidrar plastikkirurgien til at disse barna kan gjenopprette (livs-)viktige funksjoner.

Store hemangiomer og vaskulære malformasjoner

Barn med større karsvulster og karmissdannelser (store hemangiomer og vaskulære malformasjoner) blir også håndtert av en tverrfaglig gruppe som utreder tilstanden og gir tilbud om ulik behandling.

Da denne funksjonen ble opprettet var enn det primært et kirurgisk tilbud, men etter hvert har behandlingsmulighetene med radiologisk intervensjon og medikamenter overtatt mye av behandlingen.

I marsutgaven av Ekspertsykehuset presenteres faget plastikkirurgi!

Linker:

Her kan du lese mer om Klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi.

Her kan du lese mer om Avdeling for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi.

3 kommentarer om “Hvorfor er plastikkirurgi viktig ved Oslo universitetssykehus?

  1. Tilbaketråkk: Hudkreft – kan det ramme meg? Er det farlig?

  2. Tilbaketråkk: I Norge fødes hvert år om lag 120 barn med leppe-kjeve- eller ganespalte

  3. Tilbaketråkk: Å kurere et sår

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s