Nå vil vi nå frem til de sykeste barna – innovasjon innen psykisk helsevern

tristGutt

Barneseksjonen hadde i mange år jobbet med tanken om hjemmesykehus. Basert på brukermedvirkningsperspektivet og med et utgangspunkt i at barn og deres familie skulle få hjelp på de arenaene de til daglig var, uten å måtte legges inn til behandling på et sykehus.

Tekst: Morten Ørbæk, seksjonsleder, PHA Barneseksjonen, OUS og representant i styringsgruppe, Holocare. Foto: Holocare, OUS og Shutterstock.

Ekspertsykehuset banner3

Ole Jakob og jeg møttes for mange år siden på et lederprogram i OUS. Iblant diverse ledertemaer kom vi i en lunsj i prat over på potensialet innen medisinsk avstandsoppfølging, deriblant utsiktene for hologram-kirurgi og teleportering.

«En gang i fremtiden», var svaret fra Ole Jakob. Jeg slo meg ikke helt til ro med å bare omhandle dette som et fremtidens konsept, og tenkte mye rundt det Ole Jakob og jeg hadde snakket om de påfølgende dagene.

SAMARBEID: Ole Jakob Elle, seksjonsleder, Intervensjonssenteret, Seksjon for medisinsk kybernetikk og bildebehandling, representant styringsgruppe Holocare og Morten Ørbæk, seksjonsleder, PHA Barneseksjonen, Oslo universitetssykehus, representant styringsgruppe, Holocare.

Lite skulle vi vite på det tidspunktet, at neste gang våre veier møttes, var på vei inn døren til et møte i Forskningsparken. Et møte som var starten på vårt samarbeid innen Holocare.

Les også: To prosjekter hvor bruker medvirker i forskning – Psykisk helse og avhengighet

I møtet i Forskningsparken fikk jeg spørsmålet: «Hvordan tenker du, Morten, at denne teknologien kan være til nytte innenfor psykisk helse?»

Spørsmålet kom fra representanter fra Helse Sør-Øst og Innovasjon Norge. «Vi når ikke frem med hjelp til de dårligste barna», var mitt svar, «Det bekymrer meg».

Dette var starten på prosjektet Theraport innen psykisk helse.

Året er 2016

Intervensjonssenteret (IVS) får en telefon fra IT-selskapet Sopra Steria. Gjennom et fjernt familiemedlem, bosatt i USA, har de fått tak i en databrille fra Microsoft, men de vet ikke hva den kan benyttes til.

Erik Fosse og Ole Jakob Elle ved IVS, ser umiddelbart et potensiale til å løse et problem de lenge har forsøkt ved egne oppfinnelser.

48 timer etter at databrillen er ankommet Norge, er det på plass en arbeidsgruppe etablert hos IVS med representanter fra Sopra Steria og sykehuset.

Året er 2017

IVS og Sopra Steria vinner Microsoft sin Global Health Innovation Award for en hologram-løsning på leverkirurgi. Deretter E-helseprisen i Norge.

På bakgrunn av det åpenbare potensialet i denne teknologien samles de ulike fagmiljøene ved OUS, A-HUS, Sunnaas og Sykehuset Østfold seg og sender inn søknad om innovasjonsstøtte fra HSØ, som igjen danner grunnlaget for et felles konsortium kalt Holocare, basert på prosjekter fra en rekke medisinske disipliner.

figur

Året er 2020 – Hvor er vi i dag?

Invent2 og Sopra Steria har dannet Holocare AS, der Theraport er det eneste prosjektet innenfor psykisk helse. De andre prosjektene er knyttet til planlegging og gjennomføring av kirurgi innenfor hjerte, lever, tarm og ortopedi.

Les også: Theraport – få hjelp av en hologramterapeut

Internasjonale samarbeidspartnere er etablert, og det er planlagt kommersialisering, forskning og implementering.

For Ole Jakob og meg har dette vært en suksesshistorie til etterfølgelse. Og hvorfor har vi lykkes med prosjektet frem til nå?

Teknologien understøtter helt reelle kliniske behov, og prosjektene har inkludert ledende spesialister innenfor sitt fagområde.

Det har vært tett samarbeid på tvers av fagdisipliner innenfor ulike sykehus: OUS, AHUS, Sunnaas og Sykehuset Østfold. Og ikke minst, etablering av et samarbeid mellom privat og statlig sektor, med et felles mål.

Den avhengigheten av gjensidig kompetanse for å nå målet, har vært en nødvendighet.

Vi er begge stolte av å ha vært en del av denne utviklingen, som vi håper kan inspirere og danne grunnlaget for videre innovasjonsarbeid så vel innenfor psykisk helse, som andre områder.

Vi gleder oss til veien videre! Fremtiden er her!

Her kan du lese mer om Theraport og Holocare.

Her kan du lese mer om Intervensjonssenteret ved Oslo universitetssykehus.

Her kan du lese mer om Forsknings- og utviklingsavdelingen i Klinikk for psykisk helse og avhengighet.

2 kommentarer om “Nå vil vi nå frem til de sykeste barna – innovasjon innen psykisk helsevern

  1. Tilbaketråkk: Selvskading – både problem og problemløsning

  2. Tilbaketråkk: Første stikk

Legg igjen en kommentar