To prosjekter hvor bruker medvirker i forskning – Psykisk helse og avhengighet

bruker

Brukermedvirkning har tatt en stor vending. Det er ikke mange år siden vi nesten ikke hadde hørt ordet «brukermedvirkning» der alt ble bestemt for og av fagfolk uansett hva det gjaldt. Sånn er det heldigvis ikke i dag. Vår stemme regnes som en av de viktigste og det vi sier blir ofte tatt med i videre arbeid og vi blir tatt på alvor. Ikke minst så får vi mange forespørsler om å være med i prosjekter.

Tekst: Tonje Granmo, leder av Brukerrådet i Klinikk for psykisk helse og avhengighet og BUPA ved Oslo universitetssykehus. Foto: Holocare, privat og OUS.

Ekspertsykehuset banner3

Jeg skal ta for meg to banebrytende og interessante prosjekter der jeg og Brukerrådet i BUPA er representert i styringsgruppene og har mye å si.

Holocare Theraport har dere sikkert lest om torsdag 06.02.20.

Dette er et banebrytende prosjekt som er utrolig kult og jeg tror og håper at dette vil bidra til at unge vil oppsøke og få hjelp i en tidligere fase.

Processed with VSCO with c1 preset
LEDER: Tonje Granmo fra møte i Brukerrådet. Foto: OUS

Målsetningen med prosjektet er at barn i nær fremtid vil ha tilgang til hjelp gjennom et sanntidshologram av terapeuten.

Stimulere barnets nysgjerrighet

Hologrammet blir synlig ved at barnet har på en spesiell brille. Brillen kan vise hologrammet av terapeuten samtidig som de naturlige omgivelsene er synlige.

Barnet kan selv kontrollere størrelse og plassering på hologrammet gjennom håndbevegelser.

Tanken er at dette kan stimulere barnets nysgjerrighet samtidig som de opplever å ha full kontroll på hologrammet.

Les også: Theraport – få hjelp av en hologramterapeut

figur
ILLUSTRASJON: Holocare.org

Det at en faktisk kan være hjemme og ha en samtale med en terapeut som man kan flytte på, minske og forstørre tror jeg virkelig vil hjelpe og ufarliggjøre stigmaet unge kan møte på blant familie og venner. I tillegg er unge på et trygt sted når de snakker med terapeuten.

Brukernes stemme er helt avgjørende for hvordan prosjektet skal utvikles og gjennomføres.

Villet selvskading

Det andre prosjektet jeg vil gi litt oppmerksomhet til er: Villet selvskading. Villet selvskading er en app som er i testfasen der det er unge i behandling som skal svare på 47 spørsmål, seks ganger i løpet av dagen.

Les også: “Jeg vil hjelpe andre – for da jeg var syk hjalp andre meg”

De får et lydsignal når de skal svare og de skal helst svare der de er på det aktuelle tidspunktet. Ja det virker langt, men det tar faktisk ikke så lang tid.

I dette forskningsprosjektet er det en styringsgruppe på tre personer. Vi har ofte møter der vi går igjennom spørsmålene, oppsett, design og om det er noen triggerpunkter og gir tilbakemelding til de som utvikler appen.

Min brukerstemme er viktig, men kanskje litt ekstra viktig i dette prosjektet da jeg har lang erfaring på akkurat dette området.

Vi er til for brukerne og fagpersonell

Brukerrådet i Barn og ungdomspsykiatrisk avdeling er underlagt Klinikken for psykisk helse og avhengighet. Vi arbeider og er til for brukerne og fagpersonell i avdelingen.

Som et brukerorgan arbeider vi på vegne av brukerne og det er bare å kontakte oss.

Vi er med i diverse råd og utvalg ved Oslo universitetssykehus (OUS). I tillegg holder vi foredrag, er med i ulike forskningsprosjekter og lignende.

Vi er representert der brukerne av Barn og ungdomspsykiatrisk avdeling bør være representert!

Avslutningsvis vil jeg si at jeg syns det er viktig og bra at vår stemme har mye å si da vi har erfaring innenfor dette feltet som er veldig stort, og at vi blir likestilt med fagpersonell.

Det setter jeg utrolig stor pris på og jeg gleder meg til flere forespørsler til deltagelse i slike prosjekter samt videre utvikling i de forskningsprosjektene BUPA allerede deltar i.

Her kan du lese mer om Klinikk psykisk helse og avhengighet.

Her kan du lese mer om Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA).

 

 

2 kommentarer om “To prosjekter hvor bruker medvirker i forskning – Psykisk helse og avhengighet

  1. Tilbaketråkk: Nå kan vi nå frem til de sykeste barna

  2. Tilbaketråkk: Medisinsk simulering (SIM) innføres som nytt læringsverktøy i Barne- og ungdomspsykiatrien i OUS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s