Barneseksjonen utforsker helt nye metoder for å gjøre behandling tilgjengelig for flere pasienter. Barn og ungdom som isolerer seg hjemme mister ofte tilgang til den hjelpen de ønsker og har behov for. Selv når terapeutene kommer hjem, kan det være vanskelig å ta i mot hjelp.
Tekst av: Morten Ørbæk, seksjonsleder og Jan Ivar Ernø, psykologspesialist ved Barneseksjonen psykisk helse, OUS.
Foto: Holocare AS.
Bildetekst: Jan Ivar Ernø er psykologspesialist ved Barneseksjonen psykisk helse og prosjektleder for Theraport. Morten Ørbæk er seksjonsleder ved Barneseksjonen psykisk helse og har sittet i styringsgruppen til Holocare. Foto: Holocare.
Theraport
Vi har jobbet med mange slike barn og deres familier gjennom brukertilpasset behandling. Dette arbeidet har gitt inspirasjon til innovasjonsprosjektet Theraport.
Målsetningen med prosjektet er at barn i nær fremtid vil ha tilgang til hjelp gjennom et sanntidshologram av terapeuten.
Hologrammet blir synlig ved at barnet har på en spesiell brille. Brillen kan vise hologrammet av terapeuten samtidig som de naturlige omgivelsene er synlige.
Barnet kan selv kontrollere størrelse og plassering på hologrammet gjennom håndbevegelser. Tanken er at dette kan stimulere barnets nysgjerrighet samtidig som de opplever å ha full kontroll på hologrammet.
Terapeuten på sin side benytter et tilpasset kamera som kan sende hologrammet til barnets brille. Denne løsningen vil kunne benyttes til tradisjonelle terapeutiske tilnærminger, men vil også inneha tilleggsfunksjoner som motivasjonsspill, ulike eksponeringsøvelser, digital tavle og skjemautfylling.
Utviklingen av den tekniske løsningen er påbegynt og det er en målsetning om å kunne starte klinisk utprøving i løpet av 2021.
Innovasjon i psykisk helsevern
Vi er stolte av å kunne drive innovasjon ved klinikk for psykisk helse og avhengighet.
Helseinnovasjon har tradisjonelt vært forbeholdt somatiske disipliner, men vi ser en stadig økning av lovende innovasjonsprosjekter også innen vårt fagfelt.
Theraport ble realisert på grunnlag av en tydelig lederforankring i klinikken, samtidig som vi organiserte oss sammen med somatiske prosjekter som ville prøve ut samme teknologi.
Denne gruppen fikk navnet Holocare og søkte sammen innovasjonsmidler fra Helse-Sørøst. Intervensjonssenteret ved Rikshospitalet og teknologipartner Sopra Steria har bidratt til å forme ideen, utforske relevant teknologi og utvikle programvare.
Prinsippene for samtlige av disse prosjektene har vært at utviklingen skal skje på bakgrunn av problemstillinger klinikerne opplever i det daglige, og at hele utviklingen skal skje i tett samråd med de som til slutt skal bruke produktet.
Basert på kliniske problemstillinger
Utviklingen av Theraport er basert på konkrete problemstillinger i vår kliniske hverdag, samtidig som den er forankret i helsepolitiske føringer om å utforske nye muligheter for hjemmesykehusmodeller.
Planen er at Theraport skal kunne utvikles slik at løsningen kan benyttes i en rekke ulike sammenhenger både mellom pasienter og terapeuter, men også for pårørende og kolleger.
Les også: Psykisk helse – forskning på nye metoder
I tillegg er målet å løse geografiske utfordringer og dermed øke tilgangen til spesialistkompetanse i kompliserte pasientsaker.
Holocare arbeider i dag med så vel nasjonale som internasjonale aktører for å kartlegge viktige brukergrupper og utforske fremtidige bruksområder for teknologien.
Fra ide til produkt
Morten Ørbæk er seksjonsleder og Jan Ivar Ernø er psykologspesialist ved Barneseksjonen, psykisk helse.
Morten har deltatt i styringsgruppen for innovasjonsprosjektet Holocare, mens Jan Ivar er prosjektleder for Theraport. Holocare AS er akkurat stiftet som et aksjeselskap med Soprasteria og Inven2 som hovedaksjonærer.
Inven2 representerer eierinteressene til Oslo universitetssykehus HF.
Ørbæk og Ernø har i forbindelse med selskapsdannelsen blitt tildelt en eierinteresse og vil kunne engasjeres av Holocare AS i likhet med de andre tidligere bidragsyterne til Holocare.
Lenker:
Her kan du lese mer om prosjektet Theraport.
Her kan du lese mer om Holocare.
Tilbaketråkk: To prosjekter hvor bruker medvirker i forskning – Psykisk helse og avhengighet
Tilbaketråkk: Nå kan vi nå frem til de sykeste barna
Tilbaketråkk: Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemming og psykisk helse
Tilbaketråkk: Store utfordringer for barn som står i skyggen av Huntingtons sykdom