Å ha vondt i ryggen er vanlig, oftest ikke farlig, men gir store plager. Minst 4 av 5 av oss vil i løpet av livet oppleve å få vondt i ryggen. For de fleste går heldigvis smertene over i løpet av noen uker, men hos noen blir plagene langvarige. Oppsøker du fastlegen for ryggsmertene får du oftest generelle råd om å holde deg i aktivitet og kanskje smertestillende for bruk når man har det som verst.
Tekst: Elisabeth Gjefsen, nevrolog og stipendiat ved FORMI, Oslo universitetssykehus. Foto: Shutterstock og Ine Eriksen, Foto- og videotjenesten, Institutt for klinisk medisin, UiO.
Ryggsmerter koster det norske samfunnet 50 milliarder årlig, og ikke bare er det økonomiske konsekvensene nærmest ubegripelig store, de menneskelige lidelsene bak dette tallet er enorme.
Persontilpasset behandling
Både leger og pasienter ønsker persontilpasset medisin, at vi kan finne undergrupper av pasienter som har særlig nytte av en spesiell type behandling. Tenk om vi kunne finne slike undergrupper også blant ryggsmertepasientene.

Mange pasienter med kroniske korsryggsmerter blir etter hvert henvist til en MR av ryggen. Og hos en del av disse blir det beskrevet så kalte Modic-forandringer.
Modic-forandringer er endringer i ryggvirvlene som er synlige på MR. Leger og forskere har klødd seg i hodet over dette MR-funnet. Det kan virke som flere av pasientene som har vondt i ryggen også har Modic-forandringer, men Modic-forandringer kan også finnes hos folk som ikke har vondt i ryggen.
Videre vet vi ikke sikkert hvorfor disse endringene i ryggvirvlene kommer eller hvordan de eventuelt skal behandles.
Les også: Kan korsryggsmerter behandles med antibiotika?
Antibiotika eller ikke
En dansk studie fra 2013 skapte store forventninger da den viste at langvarig antibiotikabehandling hadde ga en betydelig bedring hos pasienter med korsryggsmerter og Modic-forandringer.
Teorien bak var at Modic-forandringene skyldes infeksjon i mellomvirvelskiven. Den norske AIM-studien ble gjennomført for å se om den kunne bekrefte funnene fra den danske studien.
Les også: Hvilken behandling er best ved kroniske korsryggsmerter?
Dessverre viste AIM-studien ingen relevant forskjell på smerte, funksjon i dagliglivet eller livskvalitet mellom de som hadde fått antibiotika og de som hadde fått placebo.
Likhetstrekk med Bechterevs sykdom?
En annen mulig forklaring på Modic-forandringer er at de skyldes en betennelsesreaksjon. Det kan virke som pasienter med kroniske korsryggsmerter og Modic-forandringer på MR kan ha enkelte likhetstrekk med pasienter med Bechterevs sykdom.
Les også: Ingen enkel kur for ryggsmerter
Bechterevs sykdom eller såkalt aksial spondyloartritt, er en revmatisk sykdom som angriper blant annet ryggsøylen. Mange i denne pasientgruppen behandles med antiinflammatoriske legemidler med svært god effekt på plagene.
Kan behandlingen denne pasientgruppen får også hjelpe pasienter med Modic-forandringer?
Denne besnærende tanken har gjort at vår forskningsgruppe har startet en ny legemiddelstudie, BacktoBasic-studien. I studien vil vi prøve ut et antiinflammatorisk legemiddel, hos pasienter med kroniske korsryggsmerter og Modic-forandringer. BacktoBasic-studien vil undersøke om slik behandling kan redusere smerte og bedre funksjon.
Studien er en såkalt randomisert, kontrollert dobbelt-blindet studie, hvor halvparten av studiedeltakerne vil få det antiinflammatoriske medikamentet infliksimab, mens den andre halvparten får saltvann.
Hverken studiedeltakere, sykepleiere, leger eller forskere vet hva den enkelte studiedeltaker vil få av behandling. Infliksimab er en type medisin som er vanlig å bruke ved revmatologiske sykdommer, deriblant Bechterevs sykdom.
Forske videre
Ettersom vi ikke vet nok om hvorfor noen får Modic-forandringer vil vi samtidig se nærmere på biologiske markører i blodprøver fra deltakerne i studien, samt se på avføringsprøver for å se om betennelsesmarkører i avføring eller bakterieflora i tarm kan hjelpe oss videre i forståelsen av hva Modic-forandringer skyldes og hva de betyr.
Les også: Ingen enkel kur for ryggsmerter
BacktoBasic-studien er et samarbeidsprosjekt mellom sykehus fra alle helseregioner i Norge, og ledes av Forsknings og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse, FORMI, ved Oslo Universitetssykehus.
Studien er finansiert av det nasjonale programmet for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten, KLINBEFORSK. De første pasientene ble inkludert i desember 2018, og vi regner med å inkludere pasienter frem til 2021.
Her er en lenke til en film som oppsummerer teorier og kunnskap om Modic-forandringer
Dersom du ønsker mer informasjon om studien eller hvordan man kan delta, følg denne linken: