OUS har landsfunksjon for kirurgisk behandling av skader på nerver til armen (Plexus brachialis)

Plexusteamet
PLEXUS-TEAMET VED OUS RIKSHOSPITALET: Siri P. Roness, Inger Helen Bolstad, Kjersti Aabel Tvedte, Frode Thu, Lars-Eldar Myrseth, Brynhild Krog Eriksen, Linn Melum, Åsa Axelsson, Helle Sundnes Reiten. Fraværende: Rasmus Thorkildsen, Kirsti E. Krosby, Sigrun Solnørdal, Jorunn Føllesdal, Hanna Wibe, Mari M. Madsen, Anne B. Stavenes og Lene Bobakk. I permisjon: Linn Daatland og Marianne F. Nordahl. Foto: OUS.

For å sikre spesialisert kompetanse og høy kvalitet fikk Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, i 2009 nasjonalt behandlingsansvar for kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis. Dette innebærer at alle pasienter med plexusskader hvor det er spørsmål om primære- eller sekundære inngrep skal henvises til Rikshospitalet, uansett hvor i landet vedkommende bor. I fjor hadde vi ansvaret for oppfølgingen av 271 pasienter med plexusskader.

Tekst: Helle Sundnes Reiten, spesialfysioterapeut og forskningskoordinator, OUS, Rikshospitalet og Lars Eldar Myrseth, overlege og leder for landsfunksjonen for plexusskader, OUS, Rikshospitalet. Foto: Plexus-teamet OUS, Shutterstock.

Ekspertsykehuset banner3

Hvert år henvises et ulikt antall barn og voksne med plexus brachialisskade til OUS, Rikshospitalet. Alvorlighetsgraden varierer fra lettere skader hvor pasienten får tilbake normal armfunksjon etter relativt kort tid, til store skader som uansett behandling vil medføre varig funksjonsnedsettelse.

Et fast team, plexusteamet, bestående av kirurger, fysioterapeuter og ergoterapeuter samarbeider tverrfaglig om å gi disse pasientene den best oppdaterte behandlingen til en hver tid.

plexus

Hva er en plexusskade?

«Plexus brachialis» er det latinske navnet på nettverket av nerverøtter som kommer ut fra ryggmargen i nakken, og som styrer bevegelse og følelse i armene. Skade skjer vanligvis ved et kraftig drag i armen, skulderen eller nakken, hvor nervene blir strukket eller revet over.

Det er vanlig å skille mellom skader som oppstår ved fødsel og skader som skjer senere i livet, gjerne omtalt som traumatiske plexusskader. Fødselsskadene oppstår typisk ved at barnets skulder blir sittende fast ved mors skamben, mens de traumatiske skadene gjerne forbindes med fall- og motorsykkelulykker.

Les også: Smerter under hælen – hvilken behandling bør du velge?

Prognose og tiltak avhenger av hvor omfattende skaden på nervene er, om det er en eller flere nerver som er skadet, og i hvilket nivå skaden sitter.

Organisering av funksjonen

Plexusteamet består av 3 faste kirurger, 7 ergoterapeuter og 8 fysioterapeuter. Vi har regelmessige plexusklinikker, hvor pasientene møter én representant fra hver faggruppe. I tillegg ses pasientene av kirurg på vanlig poliklinikk, gjerne sammen med ergo-/fysioterapeut .

Teamet har et nært samarbeid med radiologer og nevrofysiologer både i utredning og under operasjonene, samt med fysioterapeuter og ergoterapeuter i 1. linjetjenesten som har ansvaret for oppfølgingen av pasientene der de bor.

Behandlingen består av kartlegging, operative og ikke-operative tiltak, samt rehabilitering og opptrening. I tillegg til den pasientrettede behandlingen arrangerer vi årlige fagdager for lokalt helsepersonell i Norge, samt pasient- pårørendedager. Her får deltakerne informasjon om sin skade, men kanskje aller viktigst, muligheten til å møte andre i samme situasjon og utveksle erfaringer.

Hva er det viktig å vite om plexusskader? Vi har spurt teamet!

  • Kirurgen: I Norge er vi kun tre spesialiserte kirurger som utfører disse operasjonene. I 2019 utførte vi 29 operasjoner tilknyttet denne diagnosegruppen. Vi har få komplikasjoner i forbindelse med inngrepene vi gjennomfører.
  • Fysioterapeutene og ergoterapeutene: Det viktigste er å lære pasientene at dette er en skade som krever tid, tålmodighet og struktur i opptreningen. Ofte kan det ta flere år å bedre armfunksjonen, men vi har flere gode eksempler på at man kan leve helt fint selv om armen ikke fungerer helt som den skal.
  • Koordinator: Som pasient og pårørende har du rett til å få dekket den billigst mulige reisemåten når du skal til behandling på OUS.

Les også: Skulderen er vond, men røntgenbildet viste jo ikke noe?

Henvisningsrutiner

Det er de ulike lokale behandlingsinstansene (fastlege, lokalsykehus etc.) som har ansvaret for å henvise pasientene til Rikshospitalet.

Pasienter med traumatiske plexusskader ønskes henvist så raskt som mulig for råd og videre planlegging av håndteringen av skaden.

Når det gjelder fødselsskadene er hovedregelen at vi ønsker disse henvist dersom barnet fortsatt har nedsatt albuefunksjon ved 3 måneders alder.

Lenker:

Her kan du lese mer om nasjonal behandlingstjeneste, kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis.

Her kan du lese om hvordan søke om å få billigst mulig reise dekket hos pasientreiser.no

Her kan du lese mer om fødsel og plexus brachialis.

En kommentar om “OUS har landsfunksjon for kirurgisk behandling av skader på nerver til armen (Plexus brachialis)

  1. Tilbaketråkk: Torticollis – medfødt skjevstilling i nakken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s