AktivA – trening som gir mening for artrosepasienter

eldre

Ny behandlingsmodell for den store gruppen av pasienter med artrose i Norge. Mer kunnskap om artrose og riktig veiledet trening, vil bedre symptomer og funksjon hos deg med artrose – trening gir mening. AktivA er en ny nasjonal modell med mål om et likeverdig tilbud til alle, hvor enn du bor i landet.

Tekst: Professor og fysioterapeut May Arna Risberg og professor og fysioterapeut Inger Holm, Forskningsavdelingen, Ortopedisk Klinikk, Oslo universitetssykehus. Foto: OUS og Shutterstock.

Ekspertsykehuset banner3

Vi tilpasser programmet den enkeltes mål for daglige aktiviteter. Bedre forståelse og hjelp til å komme i gang med fysisk aktivitet kan gi deg en mye bedre hverdag.

AktivA står for «Aktiv med artrose» og er et nasjonalt program basert på internasjonale retningslinjer for klinisk behandling av pasienter med kne- og hofteartrose. Målet er at alle skal motta førstelinjebehandling i primærhelsetjenesten.

figur
FIGUR 1: Behandlingspyramiden og samhandling mellom primær og spesialisthelsetjenesten. Illustrasjon ved AktivA, OUS.

Samarbeid med spesialisthelsetjenesten skal foregå ved behov (Figur 1).

AktivA er forankret i Forskningsavdelingen ved Ortopedisk klinikk, Oslo universitetssykehus. Gjennom samhandling med primærhelsetjenesten bidrar AktivA både til kompetanseheving og til at internasjonale retningslinjer for behandling av kne- og hofteartrose blir gjennomført.

team1
AktivA: Fysioterapeut Marte Lund sammen med Inger Holm og May Arna Risberg. Foto: OUS.

Målet er at alle med kne- og hofteartrose, inkludert de med degenerativ meniskskade, i Norge skal bli tilbudt denne kunnskapsbaserte behandlingen tidlig i sykdoms-forløpet. Programmet vektlegger artroseskole og informasjon, veiledet trening og råd om vektreduksjon for de med overvekt (se Figur1).

 

Artroseskole, behandling og kvalitetsregister

AktivA består av tre deler:

  1. Etterutdanningskurs hvor fysioterapeuter får oppdatert kunnskap om artrose og artrosebehandling og materiell for å kunne starte opp et kunnskapsbasert artroseprogram i klinikken umiddelbart etter endt kurs. Alt kursmateriell og pasientrettete behandlingsmoduler kan lastes ned elektronisk for de som har vært på kurs. Siden 2016 har mer enn 1200 fysioterapeuter fra hele landet vært på AktivA-kurs.
  2. Et artroseprogram, en artroseskole og veiledet treningsprogram, for pasienter med hofte- og/eller kneartrose. Deltagelse i artroseprogrammet innebærer aktiv deltakelse i gruppeundervisning (artroseskole) der en AktivA fysioterapeut forteller om artrosesykdommen, risikofaktorer, ulike behandlingstiltak, og ikke minst hva man kan gjøre selv for å bedre sine symptomer, plager, fysiske form og treningsvaner. Irma (2)
  3. Deretter vil man gjennomgå et 6-12 ukers individuelt tilpasset veiledet og treningsprogram i tråd med de målene en selv har for sine aktiviteter i dagliglivet. Det kan gjennomføres individuelt og/eller i gruppe. Veiledning og råd angående videre fysisk aktivitet, trening og eventuell kostholdsendring og oppfølging tilpasses den enkelte pasient.
  4. Et elektronisk kvalitetsregister der den enkelte pasient og fysioterapeuten skal svare på elektroniske spørreskjemaer om smerte, funksjon og aktivitetsnivå og resultater fra fysisk tester legges inn. Når samtykke og oppstartsdata er lagt inn i kvalitetsregisteret, vil pasientene automatisk få tilsendt e-post med en link til et elektronisk spørreskjema etter 3 måneder, 1 og 2 år.

Siden slutten av 2016 har over 7000 artrosepasienter fulgt programmet og samtykket til å bli inkludert i registeret.

Prosjektledere og kontaktpersoner

Professor og fysioterapeut May Arna Risberg og professor og fysioterapeut Inger Holm, Forskningsavdelingen, Ortopedisk Klinikk, Oslo universitetssykehus.

Kontakt oss på info@aktivmedartrose.no

Les mer om AktivA:

Her kan du lese mer om hofteoperasjon for å forebygge sekundær hofteartrose ved Oslo universitetssykehus.

Les mer om Avdeling for forskning og utvikling- Ortopedi.

 

En kommentar om “AktivA – trening som gir mening for artrosepasienter

  1. Tilbaketråkk: Torticollis – medfødt skjevstilling i nakken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s