
Omlag 10% av oss vil oppleve smerter under hælen i løpet av livet. Den vanligste årsaken til hælsmertene er plantar fasciopati (PF) også kalt plantar fasciitis eller «plantar heel pain». Det finnes i dag ikke én behandling som kan hjelpe alle med plantar fascioapti eller som viser seg mer effektiv enn andre.
TEKST: Marianne Mørk, spesialfysioterapeut, MSc, PhD-stipendiat, Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus og Marte Heide, Klinisk stipendiat, lege i spesialisering, Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, Oslo universitetssykehus. Foto: Privat, Shutterstock og OUS.
Kanskje skal kroppen selv få «reparere» hælen uten noe spesifikk behandling? Dette spørsmålet ønsker forskere på Oslo universitetssykehus, Ullevål, å finne svaret på i en pågående studie.
Marte Heide (t.v.) og Marianne Mørk, Phd-kandidater i plantar fasciopatistudien. Foto: Privat.
Plantar fascien er en seneliknende struktur som går ut fra undersiden av hælen og fremover og fester seg på tærnes grunnledd.
Fascien har som oppgaver å spenne opp fotbuen og å lagre og overføre krefter når du går og løper.
Stikkende smerter under hælen
Plantar fasciopati (PF) er en klinisk diagnose og de vanligste funnene er skarpe, stikkende smerter under hælen, nærmere bestemt mot innsiden av hælen der plantar fascien springer ut fra hælbenet.
Les også:Det glemte leddet
De fleste melder om stivhet og smerte spesielt når de først setter ned foten om morgenen og videre at smertene øker etter mye løping, gåing eller ståing.
Når man undersøker personer med PF med for eksempel ultralyd, sees ofte en tykkere sene enn vanlig (over 4 mm) og med endringer i strukturen.

Risikofaktorer for å utvikle PF
- Mye vektbærende aktivitet som løping, gåing eller ståing på hardt underlag
- Hulfot eller plattfot
- Stram leggmuskulatur og redusert bevegelighet ankel
- Høy kroppsvekt
Behandling
- Råd om å avpasse aktivitet i forhold til smerter, men å holde seg i fysisk form. Bruke gode sko inne og ute, gjerne med myk såle samt å gå på mykt underlag.
- Såler, teiping eller nattskinne
- Styrketrening
- Tøyninger
- Laser
- Trykkbølge
- Kortison injeksjon
- Kirurgi
Prognose
Prognose, eller hvordan det går med de med PF er uklart. Tidligere sa gjerne forskere at over 80% med PF blir bra innen ett år. En undersøkelse fra Danmark fra 2018 viste at så mange som 44% har noe smerter under hælen så lenge som 15 år etter smertene først oppstod.
Pågående studie på Fysikalsk Medisinsk Poliklinikk, OUS
I studien «Effekten av radial trykkbølgebehandling, standarisert treningsprogram eller vanlig behandling hos pasienter med plantar fasciopati», skal vi undersøke 200 personer med PF for å finne ut om trykkbølge, placebo trykkbølge eller styrketrening er bedre behandling enn kun generell informasjon, råd og såler.
Les også: Skulderen er vond, men røntgenbildet viste jo ikke noe?
Målet er at resultatene fra denne studien kan fortelle oss hvilken av disse tiltakene som er best for hælsmertene slik at man raskere kan gjenoppta jobb, turgåing eller maratonløping.

For å måle effekten av behandling i forskning trenger vi gode utfallsmålsmål. Vi har oversatt et spørreskjema spesifikt for fotproblemer (Foot Functional Index, revised short version) og er i gang med å teste egenskapene til skjemaet.
Det å oppleve smerter over lang tid kan være slitsomt og begrensende.
Personer med fotsmerter rapporterer ofte om depresjon, engstelse, isolering og økt stress. Vi vet lite om hvordan det oppleves å ha PF eller hvilke erfaringer personer med PF har gjort seg i forhold til for eksempel behandling.
Forskergruppen på Ullevål sykehus ønsker å få mer kunnskap fra personer med PF og vi skal derfor i gang med en kvalitativ studie med intervjuer.
Behandlingen for PF har til nå i stor grad vært rettet mot strukturen plantar fascien alene. Med mer kunnskap hentet rett fra pasienter med PF, vil behandlingen kunne baseres mer på den biopsykososiale modellen.
Denne modellen har som fokus å se på de sosiale og psykiske aspekter i tillegg til den smertefulle strukturen, det vil si å gi deg en helhetlig behandling.
Brev til fastleger om hvordan henvise til Oslo universitetssykehus.
Pasientinformasjon om plantar fasciopati fra Oslo universitetssykehus.
Kan hyppige kramper under foten/ fotsålen koples til Pf?
LikerLiker
Hei Kari
Takk for spørsmål. Vi har ikke lest om at kramper er knyttet til PF og det er heller ikke en noe vi ofte har opplevd med pasienter med denne diagnosen.
LikerLiker
Tilbaketråkk: OUS har landsfunksjon for kirurgisk behandling av skader på nakkens nerver (Plexus brachialis)
Jeg har akkurat den problematikk. Er i utgangspunktet sund og rask, 60 år og over gjennomsnittet i god form men sliter med venstre fotsåle. Deltager gjerne i undersøkelsen/studiet.
LikerLiker
Hei Jan
Takk for kommentar til bloggen. Supert at du ønsker å bli med i studien. Du må få fastlegen til å henvise deg ( se lenke med brev til fastleger). Det er en del kriterier du må fylle for å bli inkludert. Da sees vi kanskje
LikerLiker
Har hatt plantar fasiopati i mer enn 4 år. debuterte ved 41 års alder. Har vært aktiv i idrett hele livet, og smertene oppstod først etter en joggetur. Har gått til fysioterapeut i 2 år, drevet tung styrketrening, daglig tøying, trykkbølgebehandling, såler, dry-needling, massasje, voltarenkurer. Har så langt bare kjent mindre bedring av symptomene, som ligger jevnt på ett platå. I snitt trener jeg 5 ganger i uka, med de øvelsene som anbefales jf kliniske studier. Kjenner meg igjen i det som skrives om depresjon og tunge tanker, da alle innsats ikke gir nevneverdige resultater. Å trene får kun en smertelindring av kortere art, omtrent som å ta en smertestillende. Fastlegene er som regel ikke overveldende kompetente på denne lidelsen og gir sjelden noe som bidrar til at du øyner noe håp eller lys i tunnelen. Har små barn jeg skulle ha vært mye mer aktiv med enn det jeg opplever nå. Det er kanskje det verste. Det er tid man taper og aldri får igjen.
LikerLiker