Operasjonssykepleierne på Øyeavdelingen

forside
ØYEAVDELINGEN: Oslo universitetssykehus, Ullevål. Foto: Christine Lynn Solberg.

Øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus (OUS) ligger ganske flott til i eget hus på en liten høyde innerst på Ullevål sykehusområde. Operasjonsavdelingen utgjør en viktig del av pasientbehandlingen for øyepasienter lokalt, regionalt og nasjonalt. Her er det stor aktivitet og mange pasienter innom hvert døgn.

Tekst: Dyveke Brandt Qvenild, operasjonssykepleier og enhetsleder, Øyeavdelingen OUS. Foto: Christine Lynn Solberg, OUS.

Ekspertsykehuset banner3

De aller fleste som begynner å jobbe i operasjonsavdelingen blir overrasket over hvor mye forskjellig som gjøres her og over hvor stort fagområdet oftalmologi, øyet, er.

Forfatterbilde blogg 2019 (2)
ØYEAVDELINGEN: Operasjonssykepleier og enhetsleder, Dyveke Brandt Qvenild. Foto: OUS.

I tillegg er vi en enhet med mye øyeblikkelig hjelp og stor grad av uforutsigbarhet, så dagene er svært varierte her.

Pasientene er fra 2 kg til 100 år og mange feiler alt mulig annet i tillegg til øyelidelsen, så operasjonssykepleier har mye å ta hensyn til for å ivareta pasientsikkerheten.

Det er en myte at vi jobber i mørket, men sant at vi nyter godt av høytoppløselig bildeteknologi for å kunne se anatomi det er umulig å se med bare øynene.

Ny spennende teknologi

Vi har et nært forhold til medisinskteknisk utstyr. Noen av maskinene samarbeider vi tett med hver dag, de heter Stella og Ari og Lars og Ella.

I det siste er de utfordret av Eva. Det gjelder å holde følge med utviklingen, og det er stadig noe nytt. Et instrument, en ny kirurgisk metode, et nytt implantat, ny teknologi.

Vår oppgave å holde alt sterilt

Pasienten kan være omkranset av utstyr, og man skal se hvor man går – og holde et skarpt øye med sterile soner – operasjonssykepleiere har argusøyne for akkurat det.

oyeoperasjon
ØYEOPERASJON: Ved Øyeavdelingen, OUS. Foto: Christine Lynn Solberg. OUS.

Vi setter pasienten i sentrum, og har mye pasientkontakt. Hos oss er det omtrent like vanlig å opereres i narkose som i lokalbedøvelse.

Det stiller ulike krav til operasjonssykepleiers funksjon.

Under operasjon

Vi bruker fagkunnskap og samarbeider med hverandre for at pasienten skal oppleve trygghet, ligge godt/anatomisk korrekt og ikke påføres komplikasjoner.

Til øyeoperasjoner finnes egentlig bare ett leie under øyeoperasjonen – oftalmologisk leie – utfordringen er at det finnes så mange forskjellige pasienter.

Det kan være en utfordring å finne balansen mellom optimal stilling for pasienten samtidig som kirurgen har optimal tilgang.

Hjemmevakt

Som operasjonssykepleier må man ivareta pasienten på best mulig måte, men også sikre optimale forhold for kirurgien slik at resultatet blir best mulig.

operasjon
OPERASJONSSTUEN: Øyeavdelingen, OUS. Foto: Christine Lund Solberg.

Operasjonssykepleier i Øyeavdelingen har hjemmevakt hele døgnet og er alltid tilgjengelig.

På en times varsel er vi klare for alt. Da står det et kirurgisk team klar til å behandle pasienten.

Det kan være netthinneløsning, høyt trykk i øyet, fremmedlegeme eller slag som har perforert øyet, avrevne tåreveier, hud- og bløtdelsskader i øyeregionen og så videre.

Klargjør til operasjon

Operasjonssykepleier finner frem kirurgiske instrumenter og plasserer ut medisinskteknisk utstyr.

  • Gjør klart instrumentbord og operasjonsbord.
  • Avklarer med kirurgen hva som skal gjøres og avklarer med sengepost/mottak om pasienten er klar.
  • Desinfiserer operasjonsfeltet og dekker til pasienten med sterilt dekke.

Les også: Nevropsykologi på operasjonsstua

Kunsten er å hele tiden ligge et steg foran

På vakttid er det ekstra viktig å vite hvor ting er og hva man skal gjøre, stole på fagkunnskap og erfaring og samarbeide godt med resten av det kirurgiske teamet slik at pasienten blir godt ivaretatt og får rett behandling.

Som operasjonssykepleier vet man ikke alltid hva som kommer til å skje – kunsten er å hele tiden ligge et steg foran – være forberedt på alt og takle det meste.

Øyekirurgi er et spesialisert og bredt fagfelt. Det er mange pasienter og noen ganger kan det haste med behandling for å redde pasientens syn.

Det er ingen andre operasjonsavdelinger i landet som kan overta behandlingen av våre pasienter.

Vi vet aldri hvor mye øyeblikkelig hjelp som kommer, men vi er alltid forberedt.

Dagene er aldri like, det skjer endringer hele tiden og man vet aldri hvordan dagen blir.

Forside_Dyveke
PASSER PÅ PASIENTEN: Operasjonssykepleiere sørger for at pasienten har det best mulig under operasjonen. Foto: Christine Lund Solberg.

På de siste 15 årene er hverdagen i operasjonsavdelingen blitt enda mer kompleks og utfordringene rundt pasientene er enda større.

Les også: Hvem er vi- operasjonssykepleierne på dagkirurgen, Rikshospitalet

Både medisinskteknisk utstyr og kirurgiske metoder utvikler seg hele tiden.

Operasjonssykepleieren organiserer og tilrettelegger for at den kirurgiske pasienten får rett behandling til rett tid og har en aktiv rolle ved gjennomføring av behandlingen.

Operasjonsavdelinger er «lukkede rom» og operasjonssykepleieren jobber ofte når pasienten sover – derfor kan vi bli litt usynlige. Men det ligger mye kunnskap og erfaring bak et vellykket pasientforløp i en operasjonsavdeling.

Her kan du lese mer om Øyeavdelingen, Oslo universitetssykehus.

Har du lyst til å utdanne deg til operasjonssykepleier?

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s