Dagkirurgi på Rikshospitalet tilhører seksjon i Klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi (HHA) og Kirurgisk dagavdeling. Vi har fem operasjonsstuer for dagkirurgiske operasjoner. På denne avdelingen jobber operasjonssykepleiere og oppvåkningssykepleiere i samarbeid med kirurger, anestesisykepleiere, assistenter og kontormedarbeidere for å gi pasientene god og moderne kirurgisk behandling.
Tekst: Seksjonsleder Natalie Vartdal og fag- og undervisning sykepleier, Lena Prytz Nordstrand, dagkirurgisk seksjon, Kirurgisk dagavdeling, Klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Hva er dagkirurgi?
Dagkirurgi innebærer at pasienten møter opp på operasjonsdagen og reiser hjem samme dag.
Dagkirurgisk seksjon gir et helhetlig tilbud til dagpasienter som møter opp på operasjonsdagen og får utført et inngrep og er på Postoperativ oppvåkning før en reiser hjem samme dag.
Vi gjennomfører også operasjoner på pasienter som får tilbud om overnatting på sykehushotellet, Gaustad hotell, eller har behov for innleggelse på en avdeling.
Fagområder på dagkirurgen
Seksjon for dagkirurgi, OUS Rikshospitalet, tar imot og behandler pasienter innen flere fagområder:
- Øre-nese-hals
- Tann-/kjevekirurgi
- Nevrokirurgi
- Plastikk-kirurgi
- Ortopedi og håndkirurgi
I tillegg opereres pasienter med svettekjertelbetennelse (hidrosadenitt). Vi tar imot voksne og barn over to år innen de samme fagfeltene.

Operasjonssykepleieren
På dagkirurgen er det alltid to operasjonssykepleiere på hver operasjon, en har ansvar for det sterile feltet og utfører assistanse til kirurgen, den andre har koordinerende funksjon og med det et direkte ansvar for pasientens velbefinnende under operasjonen.
Det vil blant annet si at pasienten ligger riktig og godt, har riktig temperatur og at det ikke skjer noe som kan gi infeksjon etter operasjonen. Denne sørger også for at den operasjonssykepleieren som er steril til enhver tid har nødvendig utstyr.
Les også: Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon
Operasjonssykepleier er en autorisert sykepleier med videreutdanning eller mastergrad i operasjonssykepleie. Da har du spesialisert sykepleierkompetanse innen kirurgi, hygiene og omsorg.
Operasjonssykepleieren har ansvar for å tilrettelegge for trygg gjennomføring og assistanse ved kirurgiske inngrep og undersøkelser.
Operasjonssykepleieren er også en del av det kirurgiske teamet, og bistår og samhandler med kirurger og annet helsepersonell.
Vanlige arbeidsoppgaver for operasjonssykepleieren
• ansvar for hygiene, infeksjonsforebygging og lignende
• klargjøre kirurgiske instrumenter og annet utstyr
• ansvar for leiring, det vil si hvordan pasienten legges på operasjonsbordet
• kommunikasjon med pasienten
For å bli operasjonssykepleier må du først gå sykepleierutdanningen, jobbe to år som sykepleier og så spesialisere deg.
Spesialisering som operasjonssykepleier kan gjennomføres på to måter. Enten tar du en videreutdanning i operasjonssykepleie (90 studiepoeng) over tre semester, eller en mastergrad i operasjonssykepleie på deltid eller fulltid (120 studiepoeng).
Operasjonssykepleiere jobber på mange ulike arenaer. Det vanligste er innenfor spesialisthelsetjenesten – i operasjonsavdelinger, på kirurgiske og gynekologiske behandlingsenheter, på dagkirurgiske enheter og poliklinikker, på akuttmottak og skadestuer og i sterilsentraler og hygieneavdelinger.
Les også: Fremtidens medisin krever avansert bildediagnostikk
Viktig med gode samarbeidsegenskaper
Du kan også jobbe i katastrofe- og beredskapsteam, i internasjonalt hjelpearbeid, offshore, på legevakt eller ved private klinikker og legesentre. En del underviser på universitet, høgskole eller i videregående skole.
Som operasjonssykepleier:
- må du ha evne til å kommunisere godt med pasientene både verbalt og ikke-verbalt. Siden du jobber tett sammen med annet helsepersonell, er gode samarbeidsegenskaper viktig.
- kunne formidle et budskap på en klar, korrekt og effektiv måte.
- i krisesituasjoner må operasjonssykepleieren ha evne til å beholde roen og handle raskt og korrekt.
- du må alltid reflektere over egen fagutøvelse og den sykepleie som du yter ti opersjonspasienten.
Sykepleierne på oppvåkningen
Både før og etter operasjon har pasienten behov for oppfølging. På dagkirurgen er det ansatt både sykepleiere og intensivsykepleiere.
Intensivsykepleiere er autoriserte sykepleiere med spesialisering i intensivsykepleie. Intensivsykepleie innebærer å behandle akutt eller kritisk syke pasienter hvor situasjonen ofte er livstruende og kompleks, og sykdomstilstanden kan endre seg raskt.
Mye av arbeidet for en intensivsykepleier består i å jobbe med pasienter som har behov for kontinuerlig overvåking og pleie for å opprettholde livsviktige funksjoner. En intensivavdeling er høyteknologisk og yrket krever bruk av svært avansert medisinsk utstyr.
Som intensivsykepleier:
- har du et selvstendig ansvar for intensivsykepleie til pasienten.
- ivareta den kritisk syke pasienten og dens pårørende på en omsorgsfull og forsvarlig måte.
- du jobber med behandlende, helsefremmende, forebyggende, lindrende og rehabiliterende tiltak.
Å være pasient hos oss
Pasientene blir først vurdert og informert på poliklinikken og deretter innkalt til operasjon. Pasienten må være henvist fra fastlege, andre sykehus eller andre avdelinger.
Operatøren snakker med og ved nødvendighet undersøker pasienten på morgenen før operasjonen. Så blir pasienten informert før hjemreise, og videre oppfølgning avtales og bestemmes.
Vi jobber tett sammen med operatørene og inntakskontor for å gi dagpasientene det aller beste innen behandling, oppfølging og informasjon.
Når pasienten ankommer dagkirurgisk avdeling, skal han henvende seg i resepsjonen. Deretter blir han hentet av en sykepleier. Pasienten får så snakke med den legen som skal operere.
Pasienten skal være oppmerksom på at det kan bli ventetid før operasjon dersom en annen operasjon trekker ut.
Han blir vist inn til et omkledningsrom. Innen han kommer inn på operasjonsstuen får han lagt inn et drypp i hånden.
På dagkirurgen, Rikshospitalet, scorer vi veldig høyt på tilfredshet fra våre pasienter.
Har du lyst til å utdanne deg til spesialsykepleier?
Her kan du lese mer om Kirurgisk dagavdeling.
Tilbaketråkk: Det glemte leddet
Står ingen beskrivelse her av anestesisykepleieren??? De er da også tilstede på Dagkirurgen.
LikerLiker
Tilbaketråkk: Operasjonssykepleierne på Øyeavdelingen