Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon

Operasjon111

Oslo universitetssykehus dekker alle områder av kirurgisk behandling som utføres i Norge. Den mest avanserte kirurgiske behandlingen utføres i OUS, men også håndtering av alvorlige komplikasjoner og følgetilstander etter behandling. Kirurgien har gjennomgått en rivende utvikling de siste årene, preget av økende tverrfaglighet og teamarbeid, spesialisering og høyteknologiske hjelpemidler.

Tekst: Klinikkleder Morten Tandberg Eriksen, Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon, Oslo universitetssykehus. Foto: OUS.

Ekspertsykehuset banner3

Kirurgien har eksistert som behandlingsform siden oldtiden, men først med innføring av generell bedøvelse og smertelindring fra 1848 og kunnskap om aseptikk fra 1860-årene ble kirurgi en god og sikker behandlingsform.

Utviklingen har gått i rasende fart i det 20. århundret og kirurgisk behandling slik den drives i et stort sykehus som OUS i dag er svært forskjellig fra både fra forrige århundre, men også fra 20-30 år tilbake.

Tverrfaglighet

Kirurgisk utvikling har vært tradisjonelt vært knyttet til enkeltkirurgers dyktighet og mot til å utforske nye metoder. I dag er god kirurgisk behandling avhengig av et godt samspill mellom mange spesialiteter og aktører.

Morten-Tandberg-Eriksen
KLINIKKLEDER: Morten Tandberg Eriksen, OUS. Foto:OUS.

Pasientene utredes grundig før en operasjon, hvor utstrakt bruk av forskjellige former for billeddiagnostikk er nødvendig.  I tillegg er spesialister fra mange forskjellige fagområder involvert både før, under og etter operasjonen.

Spesialisering og sentralisering

Stadig mer avansert kirurgi har gitt muligheter for kirurgisk behandling der dette tidligere ikke var mulig, men kirurgien har også blitt mer skånsom og tilpasset den enkelte pasient.

Dette har medført økte krav til kompetanse hos kirurgen og i hele det kirurgiske teamet.

Utvikling og vedlikehold av denne kompetansen krever volum, og flere typer kirurgi som tidligere ble utført på de fleste sykehus, er i dag sentralisert til større sykehus med spesialiserte enheter.

Teknologi

Teknologien har for alvor gjort sitt inntog på operasjonsstuene de siste 20 årene. En operasjonsstue fra slutten av 1900-tallet var ikke vesensforskjellig fra slik den var på 1800-tallet.

operasjon siste

Dagens og morgendagens operasjonsstuer bygges som teknisk avanserte «laboratorier» med mye integrert utstyr innen overvåkning, bildedannelse og radiologi.

Også selve kirurgien kan i dag få hjelp, fra systemer som gir eksakt anatomisk posisjonering til «virtual reality» og såkalte operasjonsroboter, som utgjør kirurgens forbedrede øyne og hender.

Med denne teknologien kommer også økte krav, både til investeringsmidler og til endrede driftsformer for å utnytte investeringene.

Resultater, risiko og pasientens preferanser

All behandling innebærer risiko for komplikasjoner, ikke minst innen kirurgisk behandling. Den såkalte Miles operasjon for endetarmskreft, som fortsatt brukes i litt modifisert form, ble beskrevet første gang i 1908 med en dødelighet den første tiden etter operasjon på 42 %.

Med dagens metoder er dødeligheten på 1 – 2 %. Og ikke minst er resultatene i form av helbredelse og funksjonsnivå etter kirurgi også mye bedre.

Pasientens stemme er blitt viktig for valg av behandling. Pasientene skal i dag bli hørt og være delaktig i beslutning om hvilken behandling som skal velges.

I tillegg til helbredelse eller bedring av lidelsen vil mange pasienter være opptatt av så vel kosmetisk resultat som funksjonsnivå etter det kirurgiske inngrepet.

Kirurgi i Oslo universitetssykehus (OUS)

Oslo universitetssykehus dekker alle områder av kirurgisk behandling som utføres i Norge, organisert i forskjellige fagområder og spesialiteter i mange av sykehusets klinikker.

Den mest avanserte kirurgiske behandlingen utføres i OUS, men også håndtering av alvorlige komplikasjoner og følgetilstander etter behandling.

I desemberutgaven av Ekspertsykehuset presenteres et lite knippe av innspill innen kirurgisk behandling.

Her kan du lese mer om Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon.

En kommentar om “Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon

  1. Tilbaketråkk: Hvem er vi- operasjonssykepleierne på dagkirurgen, Rikshospitalet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s