
En ny molekylær avbildningsmetode for nevroendokrine svulster ble innført i OUS i 2018. Denne høsten innføres molekylær terapi for samme pasientgruppe i OUS. Nukleærmedisinsk metode åpner opp for diagnostisk avbildning, behandling og evaluering av behandlingsrespons med bruk av samme molekylære biologiske stoff.
Tekst av: Mona-Elisabeth R. Revheim, seksjonsleder og forskningsgruppeleder/førsteamanuensis, OUS og UIO.
Foto: Mona-Elisabeth R. Revheim, pasienten har samtykket.
Nevroendokrine svulster eller tumorer (NET)
Nevroendokrine svulster (NET) utgår fra hormonproduserende celler og kan i utgangspunktet oppstå i de fleste av kroppens organer. De fleste NET utgår fra fordøyelsessystemet.
Forekomsten er økende, og årlig diagnostiseres i underkant av 400 nye tilfeller av NET.

Disse svulstene har spesielle reseptorer på celleoverflaten kalt somatostatinreseptorer.
Ved å gi et molekylært målsøkende stoff koblet til en svak gamma radionuklide som binder seg til denne reseptoren, kan vi se disse svulstene på PET bilder.
Jo høyere tetthet av reseptoren jo kraftigere opptak sees på PET bildene.
Peptidreseptor-radionuklidterapi (PRRT)
PRRT er kun aktuelt ved svulster som har tett med somatostatin-reseptorer på kreftcelleoverflaten. Grad av tetthet av disse reseptorene påvises med nukleærmedisinsk avbildning.
Behandlingen vil bli tilbudt utvalgte pasienter med somatostatin-positive nevroendokrine svulster etter diskusjon i multidisiplinært team (MDT) møte. PRRT bidrar til at flere pasienter får delvis eller full tilbakegang av sykdommen.
Behandling av NET
Kirurgi er den eneste kurative behandlingen av NET. De siste ti årene har nukleærmedisinske behandling, særlig peptidreseptor-radionuklidterapi (PRRT), blitt mer anvendt som livsforlengende og symptomlindrende behandling.
Ved PRRT benyttes samme målsøkende stoff som binder seg til reseptoren, men i stedet for å ha en svak radionuklide koblet til som ved avbildning, kobles en kraftig behandlende radionuklide som bestråler og dreper cellene denne binder seg til.
Tidligere var PRRT kun et behandlingstilbud som ble gitt i utlandet
Siden 2002 har norske pasienter blitt sendt til Danmark og Sverige for denne behandlingen, fordi behandlingstilbudet ikke har eksistert i Norge.
Beslutningsforum besluttet høsten 2018 å etablere PRRT i Norge, og de fire Universitetssykehusene UNN, St. Olavs, HUS og OUS fikk ansvar for behandlingen.
Pasient med NET i bukspyttkjertelen og spredning til lever
Bildetekst: Ved avbildning og behandling kobles målsøkende sporstoffer som binder seg til somatostatin-reseptorene på kreftcellene til radioaktive stoffer. For å finne kreftscellene kobles en svak radionuklide som fanges opp av kameraene og gir et bilde av hvor kreftcellene er og for behandling kobles en kraftig radionuklide (oftest β beta-strålende) som avgir stråling og dreper hele eller deler av svulsten. β-stråler har kort rekkevidde, slik at strålebelastningen på omkringliggende vev blir liten.
Flere pasienter vil kunne få tilgang på denne behandlingen
PRRT som behandlingsmetode ansees som relativt enkel å utføre og krever ikke store investeringer i nytt utstyr. Fordi pasienter tidligere har måttet sendes til utlandet har nok terskelen for slik behandling vært noe høy og det har vært en merbelastning for både pasient og pårørende.
Det er også sannsynlig at denne behandlingen har blitt gitt noe sent i forløpet, mens den beste effekten trolig oppnås når tumormassen er begrenset. Med etableringen av dette behandlingstilbud nærmere pasienten vil trolig terskelen for henvisning senkes, og flere norske pasienter vil få tilgang til behandlingen.
Organisering av behandlingen
Behandlingen vil bli gitt på Avdeling for nukleærmedisin i tett samarbeid med Seksjon for fordøyelsessykdommer og Avdeling for medisinsk fysikk.
Pasientene vil bli fulgt opp med PET/CT avbildning og på Regionalt senter for NET, Seksjon for fordøyelsessykdommer på Rikshospitalet.
OUS vil behandle ca. 25 – 30 pasienter per år. Hver pasient vil i gjennomsnitt få 4 behandlinger.
Her kan du lese mer om PRRT og Nasjonal metodevurdering:
Her kan du lese hva Beslutningsforum den 27. august 2017 besluttet å innføre i Norge: