
MR–helkropp for å kartlegge sykdomsutbredelse hos barn skaper store muligheter for bedret diagnostikk – men også noe hodebry. MR-bilder av barneskjelettet kan være vanskelig å tolke fordi noen MR-funn kan ses hos både friske og syke personer og da kan funnene snarere skape forvirring enn oppklaring.
Tekst av: Lil-Sofie Ording Müller, overlege, Seksjon for barneradiologi, Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus.
Foto: LSO Müller, OUS.
Ved Rikshospitalets barnerøntgenavdeling har vi laget en protokoll som gjør det mulig å avbilde hele kroppen i en MR-undersøkelse.
Bildene gir ikke alle detaljer i kroppen men gir en god oversikt spesielt over skjelettet og vil derfor i utvalgte tilfeller gi nyttig informasjon, spesielt hos barn med kreftsykdom eller betennelsestilstander i muskel- skjelettapparatet.

Nothing is wonderful except in the abnormal, and nothing is abnormal until we have grasped the norm” C.S. Lewis.
Barn er ikke små voksne
Sitatet fra CS. Lewis, forfatteren av Narnia-bøkene, illustrerer et dilemma vi kan stå ovenfor i moderne medisin.
I dag utvikles teknologien raskt og vi får flere og flere fantastiske teknikker som kan hjelpe oss å oppdage sykdom tidlig. Men for å kunne vite hva som er unormalt må vi først forstå hva som er normalt.
Les også: Klinikk for radiologi og nukleærmedisin – eksperter på bilder og bilderettet behandling
De fleste nye teknikker utvikles for voksne og tas deretter i bruk på barn. Problemet er at barn er ikke små voksne. De ser rett og slett annerledes ut, både utenpå og inni.
Skjelettet er i stadig vekst og utvikling og det er svært viktig å kunne skille vanlige vekst- og utviklingsforandringer fra sykdom. Ved MR-helkropp har man tenkt at i enkelte tilfeller, spesielt hos barn som ikke så lett kan uttrykke hvor de har vondt, vil denne undersøkelsen være nyttig for å kartlegge utbredelse av sykdom.
Der funnene er klare eller det er sikre symptomer vil vi ikke ha problemer med å tolke denne undersøkelsen. Problemet oppstår dersom vi finner mer subtile funn, spesielt hvis det er tidlig i en sykdomsutvikling der symptomene kanskje ennå ikke har oppstått.
Undersøker friske barn
En forskningsgruppe ved barnerøntgen på Rikshospitalet undersøker derfor frivillige barn i alderen 6-18 år for å etablere en normalreferanse for tolkning av MR helkropp- undersøkelser hos barn.
På denne måten vil vi bedre kunne skille tidlige sykdomsfunn fra normale forandringer. Studien foregår ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, og er et samarbeid med universitetssykehusene i Tromsø, Bergen og Trondheim.
Les også: Ny MR-metode identifiserer de mest aggressive kreftsvulstene
Totalt skal vi undersøke 120 barn. Undersøkelsen tar cirka 45 minutter og barna får se på film eller høre på radio mens bildene tas. De som vil får ha med seg foreldre eller foresatte inn i undersøkelsesrommet.
Deltakelsen er frivillig og dersom noe føles ubehagelig kan man si fra så avsluttes undersøkelsen med en gang. Foreløpig har det gått veldig fint med alle barna som synes det har vært stas å delta! Dette er den første studien av sitt slag i verden.
Internasjonal oppmerksomhet
Det har vært stor interesse for deltakelse i studien og vi skylder både foreldre og barn en god takk for sporty innsats som gir svært viktig informasjon om hvordan barn ser ut på MR-bilder!
Undersøkelsen viser at det er svært vanlig å ha små signalforandringer i skjelettet selv om en er frisk og ikke har vondt noe sted. Foreløpige resultater ble presentert ved en internasjonal kongress i Helsinki våren 2019 hvor vi fikk en forskningspris for arbeidet vårt og studien har allerede fått stor oppmerksomhet i fagmiljøet.
Resultatene er etterlengtet og vil være svært nyttige for hvordan vi tolker MR –bilder av barn.
Les mer om MR-undersøkelse av barn ved Oslo universitetssykehus.
Tilbaketråkk: Fremtidens medisin krever avansert bildediagnostikk
Tilbaketråkk: Fra medvirkning til partnerskap