Forskningsgruppe ved OUS MR-undersøker 200 friske barn

Helkropp
MR-MASKINEN: Fagradiograf Bac Nguyen og PhD-kandidat Elisabeth Von Brandis gjør seg klare til å undersøke en 12-åring i MR-maskinen. Hun blir fortalt hva som skal skje og gleder seg til å se en film hun selv har valgt. Ved siden av står søsteren på 9 år som skal bli undersøkt etterpå: Foto: LSO Müller, OUS.

MR–helkropp for å kartlegge sykdomsutbredelse hos barn skaper store muligheter for bedret diagnostikk – men også noe hodebry. MR-bilder av barneskjelettet kan være vanskelig å tolke fordi noen MR-funn kan ses hos både friske og syke personer og da kan funnene snarere skape forvirring enn oppklaring.

Tekst av: Lil-Sofie Ording Müller, overlege, Seksjon for barneradiologi, Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus.
Foto: LSO Müller, OUS.

Ved Rikshospitalets barnerøntgenavdeling har vi laget en protokoll som gjør det mulig å avbilde hele kroppen i en MR-undersøkelse.

Bildene gir ikke alle detaljer i kroppen men gir en god oversikt spesielt over skjelettet og vil derfor i utvalgte tilfeller gi nyttig informasjon, spesielt hos barn med kreftsykdom eller betennelsestilstander i muskel- skjelettapparatet.

Portrett 2
PROSJEKTLEDER: Overlege Lil-Sofie Ording Müller, Enhet for barnerøntgen og prosjektleder for forskningen på MR-helkropp av barn. Foto: OUS.

Nothing is wonderful except in the abnormal, and nothing is abnormal until we have grasped the norm” C.S. Lewis.

Barn er ikke små voksne

Sitatet fra CS. Lewis, forfatteren av Narnia-bøkene, illustrerer et dilemma vi kan stå ovenfor i moderne medisin.

I dag utvikles teknologien raskt og vi får flere og flere fantastiske teknikker som kan hjelpe oss å oppdage sykdom tidlig. Men for å kunne vite hva som er unormalt må vi først forstå hva som er normalt.

Les også: Klinikk for radiologi og nukleærmedisin – eksperter på bilder og bilderettet behandling

De fleste nye teknikker utvikles for voksne og tas deretter i bruk på barn. Problemet er at barn er ikke små voksne. De ser rett og slett annerledes ut, både utenpå og inni.

Skjelettet er i stadig vekst og utvikling og det er svært viktig å kunne skille vanlige vekst- og utviklingsforandringer fra sykdom. Ved MR-helkropp har man tenkt at i enkelte tilfeller, spesielt hos barn som ikke så lett kan uttrykke hvor de har vondt, vil denne undersøkelsen være nyttig for å kartlegge utbredelse av sykdom.

Der funnene er klare eller det er sikre symptomer vil vi ikke ha problemer med å tolke denne undersøkelsen. Problemet oppstår dersom vi finner mer subtile funn, spesielt hvis det er tidlig i en sykdomsutvikling der symptomene kanskje ennå ikke har oppstått.

Undersøker friske barn

En forskningsgruppe ved barnerøntgen på Rikshospitalet undersøker derfor frivillige barn i alderen 6-18 år for å etablere en normalreferanse for tolkning av MR helkropp- undersøkelser hos barn.

På denne måten vil vi bedre kunne skille tidlige sykdomsfunn fra normale forandringer.  Studien foregår ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, og er et samarbeid med universitetssykehusene i Tromsø, Bergen og Trondheim.

Les også: Ny MR-metode identifiserer de mest aggressive kreftsvulstene

Totalt skal vi undersøke 120 barn. Undersøkelsen tar cirka 45 minutter og barna får se på film eller høre på radio mens bildene tas. De som vil får ha med seg foreldre eller foresatte inn i undersøkelsesrommet.

Deltakelsen er frivillig og dersom noe føles ubehagelig kan man si fra så avsluttes undersøkelsen med en gang. Foreløpig har det gått veldig fint med alle barna som synes det har vært stas å delta! Dette er den første studien av sitt slag i verden.

Internasjonal oppmerksomhet

Det har vært stor interesse for deltakelse i studien og vi skylder både foreldre og barn en god takk for sporty innsats som gir svært viktig informasjon om hvordan barn ser ut på MR-bilder!

Undersøkelsen viser at det er svært vanlig å ha små signalforandringer i skjelettet selv om en er frisk og ikke har vondt noe sted. Foreløpige resultater ble presentert ved en internasjonal kongress i Helsinki våren 2019 hvor vi fikk en forskningspris for arbeidet vårt og studien har allerede fått stor oppmerksomhet i fagmiljøet.

Resultatene er etterlengtet og vil være svært nyttige for hvordan vi tolker MR –bilder av barn.

Les mer om MR-undersøkelse av barn ved Oslo universitetssykehus.

Lenker og referanser:
Commentary on: radiological diagnosis of chronic recurrent multifocal osteomyelitis using whole-body MRI-based lesion distribution patterns. Ording Müller LS, Humphries P. Clin Radiol. 2019 Sep;74(9):737.e1-737.e2.
Joint Fluid, Bone Marrow Edemalike Changes, and Ganglion Cysts in the Pediatric Wrist: Features That May Mimic Pathologic Abnormalities-Follow-Up of a Healthy Cohort. Avenarius DFM, Ording Müller LS, Rosendahl K. AJR Am J Roentgenol. 2017 Jun;208(6):1352-1357
The paediatric wrist revisited: redefining MR findings in healthy children. Müller LS, Avenarius D, Damasio B, Eldevik OP, Malattia C, Lambot-Juhan K, Tanturri L, Owens CM, Rosendahl K. Ann Rheum Dis. 2011 Apr;70(4):605-10.
High signal in bone marrow at diffusion-weighted imaging with body background suppression (DWIBS) in healthy children. Ording Müller LS, Avenarius D, Olsen OE. Pediatr Radiol. 2011 Feb;41(2):221-6.

2 kommentarer om “Forskningsgruppe ved OUS MR-undersøker 200 friske barn

  1. Tilbaketråkk: Fremtidens medisin krever avansert bildediagnostikk

  2. Tilbaketråkk: Fra medvirkning til partnerskap

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s