Radiologi og nukleærmedisin har en sentral rolle i alle sykehus. Oslo universitetssykehus (OUS) har radiologisk virksomhet på fem lokalisasjoner, Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål, Aker og Legevakten. Nukleærmedisinsk virksomhet på tre lokalisasjoner, Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål.
Tekst: Paulina Due-Tønnessen, Klinikkleder, Klinikk for radiologi og nukleærmedisin. Foto: Ajandan Yogalingam, OUS.
Bildediagnostisk utredning og behandling er integrert i nærmest alle pasientforløp, og på årsbasis håndterer vi anslagsvis 328 000 henvisninger, inkludert ca. 15 000 intervensjonsprosedyrer. I tillegg beskriver og håndterer vi 31 000 tilsendte undersøkelser.
Raskere men mer kompleks
Gjennom de ti årene OUS har eksistert har vår virksomhet forandret seg på samme måte som medisinen generelt. Kunnskap har økt, apparaturen og prosedyrene er blitt mer avanserte, hver enkelt arbeidsprosess er blitt mer komplisert, og vi kan formidle stadig mer informasjon.

Det er økende grad av digitalisering, med til dels raskere prosedyrer, økt bildekvalitet og mer rom for etterbehandling.
Det er en tydelig trend mot redusert bruk av konvensjonelle røntgenbilder og de tradisjonelle nukleærmedisinske metodene og økt bruk av avanserte bildemetoder som CT, MR og PET/CT.
Disse metodene har i seg selv blitt mer avanserte, med raskere opptak og mer avanserte teknikker.
Tilsvarende er det både blitt mer avanserte intervensjonsprosedyrer og økt bruk av intervensjon som tillegg eller alternativ til åpne kirurgiske inngrep.
Kompetanse og tverrfaglighet
Klinikkens personale får stadig flere oppgaver med krav til økende kompetanse og tilgang til høyteknologiske avbildnings-metoder. Våre dyktige fagfolk jobber kontinuerlig med utvikling av nye metoder for å utnytte teknologien.
Vi er med å utvikle og bruke nye programvarer, som legger til rette for at hver enkelt pasient for en raskere undersøkelse og enda mer presise diagnoser. Vi regner med dette vil gå enda fortere med hjelp fra kunstig intelligens, et område som klinikken satser på, med nylig etablering av ressursenhet for beregningsbasert radiologi og kunstig intelligens.
Innovasjon og forskning
Forskning, fagutvikling og undervisning har en viktig plass innen klinikkens virkeområde. Mange av våre ansatte driver egen forskning og er også med i andres forskning, både for klinikerne og andre.
Noen av våre prosjekter blir beskrevet i denne månedens expertsykehus innlegg.
Pasientenes møte
I denne utviklingen må vi ikke glemme at pasientene er de samme, uavhengig av hvor kompleks sykdomsbilde de møter oss med.
Vi er opptatt av at vi spiller på lag med hverandre: at pasientene skal møtes på en måte som gjør at de blir ivaretatt, og at kroniske pasienter med mange møter hos oss skal oppleve en god relasjon over tid.
Flere av blogginnleggene tar også opp dette møtet, fra litt ulike synsvinkler.
Her kan du lese mer om arbeidet ved Klinikk for radiologi og nukleærmedisin.
Tilbaketråkk: Forskningsgruppe ved OUS MR-undersøker 120 barn