Ny MR-metode identifiserer de mest aggressive kreftsvulstene

UnaRyg
Illustrasjon ved Una Ryg.

Mangel på oksygen (hypoksi) i kreftvev øker risikoen for at kreften sprer seg og gjør effekten av behandlingen dårligere.
Hypoksi har vært vanskelig å påvise. Vi har utviklet en MR-metode som viser områder med hypoksi. Metoden er rask, skånsom og uten bruk av stråler eller kontrastmidler.

Tekst av: Knut Håkon Hole, radiolog og Therese Seierstad, fysiker, Klinikk for radiologi og nukleærmedisin, Oslo universitetssykehus.
Foto: Per Marius Didriksen, Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus.

Når vi nå klarer å avbilde hypoksi, kan vi bedre skreddersy behandlingen. Pasienter som har spesielt aggressive svulster trenger kanskje mer intensiv behandling, mens andre pasienter kan tilbys mer skånsom behandling.

Flerfaglig samarbeid – nøkkelen til suksess

Den nye MR-metoden er et resultat av 10 års forskningssamarbeid mellom flere faggrupper på Radiumhospitalet. Dedikerte fagfolk fra flere medisinske spesialiteter og teknologer har samarbeidet for å knytte sammen biologisk informasjon og teknologi for å utvikle verktøy til å skreddersy kreftbehandlingen.

FlerfagligGruppe

Fra venstre: Radiolog Knut Håkon Hole, fysiker Therese Seierstad, patolog Ljiljana Vlatkovic, fysiker Heidi Lyng og fysiker Tord Hompland. Innfelt kirurg Bjørn Brennhovd. Oslo universitetssykehus.

Prostatakreft har mange ansikter

Prostatakreft har stor variasjon i aggressivitet. Mange pasienter har snille former som ikke trenger behandling mens noen pasienter har aggressiv kreft som er dødelig. Vår hypotese var at hypoksi er et kjennetegn for aggressiv sykdom og at bilder av hypoksi ville være et viktig verktøy for å skreddersy behandling til disse pasientene.

Eureka — en ide ble født!

Det er vanskelig å avbilde oksygenmangel direkte. Vi fikk ideen om at hypoksi kunne avbildes indirekte ved å sammenholde tilførsel og forbruk av oksygen i vevet: Mengden blodårer vil gjenspeile tilførsel, mens tettheten av kreftceller vil gjenspeile forbruk. MR kan avbilde mengden blodårer og celler.

figur1.jpg

Illustrasjon av hypoksiprinsippet. Til venstre er det mange blodårer og lite kreftceller. Der er oksygentilførselen høy og forbruket lavt. Til høyre er det få blodårer og mange kreftceller. Der er oksygentilførselen lav og forbruket høyt.
Vi har kalt metoden CSH-imaging: Consumption and Supply Imaging.

Hvordan bekreftet vi ideen?

Prostatakreftpasienter som skulle opereres ble undersøkt med MR få dager før operasjonen. Slik var det mulig å sammenholde informasjon fra MR-undersøkelsen med operasjonspreparatet. Et viktig element var at pasientene rett før operasjonen fikk et medikament som konsentreres i områder med hypoksi. Dette gjorde at patologen kunne se områder med hypoksi i operasjonspreparatet, både hvor det var og hvor mye.

HE vs Pimo II
Snitt fra prostata. Til venstre: normal farging (H&E) hvor patologen har tegnet inn kreftsvulsten. Til høyre: fargning som viser hypoksi (brunt).

Diffusjonsvektet MR avbilder i hvilken grad vannmolekyler beveger seg. I blodårer er bevegelsen stor, men inntil kreftceller er bevegelsen veldig liten. Metoden kan derfor fremstille forholdet mellom blodårer og celletetthet.

Ved å farge blodårer og celler, kunne vi vise at diffusjonsvektet MR gjenspeiler tetthet av blodårer og tetthet av celler. Videre, at områder med lite blodårer og mange kreftceller sammenfalt med områdene hvor det var hypoksi.

Les også: OUS har sitt eget Bildeforskningssenter – ImTECH

Er det hypoksi — går det dårlig

Vi utførte også gen-analyser av det hypoksiske kreftvevet og fant gener som var aktivert når vevet var hypoksisk. Vi utviklet en gen-signatur for hypoksi. Denne gen-signaturen har vi testet i store internasjonale pasientdatabaser som har fulgt behandlede pasienter over mange år.

Det viser deg da at det går vesentlig dårligere med pasienter som har gen-signaturen for hypoksi i sin kreftsvulst.
Det taler for at hypoksi er en viktig faktor å ta hensyn til nå vi skal skreddersy kreftbehandling.

Bedre kreftbehandling

Pasienter uten hypoksi har lav risiko for spredning og vil kunne få lettere behandling og mindre bivirkninger. Noen pasienter vil kanskje kunne observeres uten behandling? På den andre siden vil pasienter med hypoksi og høy risiko for spredning kanskje ha nytte av cellegift på et tidlig tidspunkt for å drepe mikroskopisk spredning til andre deler av kroppen.

Kreftsvulster med hypoksi vil også trenge mer intensiv behandling av selve svulsten. Det kan bety høyere stråledose, mer cellegift eller en kombinasjon.

Veien videre – ny forskning

Vi planlegger et stort forskningsprosjekt for alle pasienter med prostatakreft. De fleste som utredes for mulig prostatakreft undersøkes allerede med MR.

Les også: – Vi gjør OUS til et ledende kreftsenter i Europa

Vår MR-metode er derfor lett å innlemme i den vanlige utredningen.

I samarbeid med Kreftregisteret vil vi registrere informasjon om hypoksi hos alle pasienter som får prostatakreft, alle pasienter som får tilbakefall og alle som dør av sykdommen.

Over tid vil vi da se hvor god MR-metoden er til kunne veilede behandlingen.

Virker metoden på andre kreftformer?

Vi har også vist at MR-metoden for å påvise hypoksi kan benyttes i flere andre kreftformer, som brystkreft og livmorhalskreft.

Fordi prinsippet er så grunnleggende som å se på forholdet mellom tilførsel og forbruk av oksygen, er metoden sannsynligvis anvendbar på de fleste krefttyper.

Les mer om den nye MR-metoden her:

Her kan du lese mer om MR-undersøkelse ved Oslo universitetssykehus.

Her kan du lese mer om prostatakreft og behandling ved Oslo universitetssykehus.

En kommentar om “Ny MR-metode identifiserer de mest aggressive kreftsvulstene

  1. Tilbaketråkk: Forskningsgruppe ved OUS MR-undersøker 120 barn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s