Ingen enkel kur for ryggsmerter

korsrygg.jpg

Kunne det virkelig være sant at den hyppigste årsaken til funksjonstap og uføretrygd kunne kureres med en antibiotikakur? Det vitenskapelige miljøet krevde at funnene i en dansk studie fra 2013 om langvarige korsryggsmerter måtte repeteres. Slik ble AIM-studien startet i Norge og nå har resultatene blitt publisert!

Tekst av: Lars Christian Haugli Bråten, lege og stipendiat ved FORMI, Oslo Universitetssykehus. Foto: Shutterstock og OUS.

Studien fra 2013 viste at pasienter med langvarige ryggsmerter og forandringer i ryggvirvlene synlig på MR (også kalt Modic forandringer) hadde en svært god effekt av 100 dagers kur med antibiotika.

Resultatene holdt seg også 1 år etter oppstart av antibiotikakuren. Effekten overgikk alt andre konservative behandlingsalternativer tidligere kan vise til for denne pasientgruppen.

Teorien var at Modic forandringer skyldes en infeksjon i en mellomvirvelskive i korsryggen, som også forårsaker ryggsmertene.

Modic forandringer er ikke et uvanlig funn hos pasienter med langvarige smerter i korsryggen. Nesten halvparten av pasienter med langvarige korsryggsmerter har Modic forandringer. En effektiv behandling ville derfor kunne gjøre stor forskjell for mange pasienter.

LarsChr
LEGE OG STIPENDIAT: Lars Christian Haugli Bråten, FORMI, OUS. Foto: OUS

En årsak med en enkel løsning?

Studien fra 2013 førte til stor oppmerksomhet og håp om at en infeksjon kunne være årsaken til mange pasienters langvarige ryggsmerter.

Kunne dette være en gjentakelse av historien om oppdagelsen på 80-tallet av at Helicobacter pylori forårsaket magesår? Magesår ble før den tid sett på som kun relatert til stress og psykiske faktorer.

Resultatene av studien fra 2013 førte derimot ikke til noen endringer i retningslinjene for behandling av ryggsmerter internasjonalt.

Fagmiljøet var godt kjent med historier fra andre «sensasjonelle oppdagelser» som senere ikke viste seg å holde vann. Det vitenskapelige miljøet internasjonalt krevde derfor at studien måtte repeteres før det kunne føre til noen endringer i behandlingen.

Dette var bakgrunnen for at fagmiljøet ved Oslo Universitetssykehus satte i gang med AIM-studien (Antibiotics In Modic changes) i et stort tverrfaglig samarbeid med fem andre sykehus i Norge.

forskningsgruppe
FORSKNINGSGRUPPEN: John-Anker Zwart, Kjersti Storheim, Lars Christian Bråten, Maria Dehli Vigeland, Monica Wigemyr og Mads Peder Rolfsen. Foto: OUS.

Funn i studien

Resultatene er nå publisert i det medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ). AIM-studien viste ingen relevant forskjell på smerte, funksjon i dagliglivet eller livskvalitet etter 1 år mellom de som fikk antibiotika og de som fikk placebo.

Heller ikke hos pasienter med en type Modic forandring som det knyttet seg et spesielt håp til (type 1 Modic forandringer), kunne studien påvise noe relevant effekt av antibiotika.

Basert på disse resultatene kan vi derfor ikke anbefale antibiotikabehandling for pasienter med langvarige korsryggsmerter og Modic forandringer.

Det er antakeligvis mange som er skuffet over dette resultatet. Det er likefullt en viktig avklaring at antibiotika ikke kan anbefales for pasienter med ryggsmerter og Modic forandringer. Det vil også kunne bidra til å fokusere på videre forskning om målrettet behandling av langvarige ryggsmerter.

Veien videre

Gruppen som utførte studien jobber videre med å undersøke de underliggende årsakene til Modic forandringer, og for å finne andre behandlingsmuligheter for denne pasientgruppen.

Fra AIM-studien jobber gruppen blant annet med å se nærmere på MR bilder, samt se på eventuelle endringer og forskjeller av biologiske faktorer fra blodprøver.

Forskningsgruppen er også i gang med en ny legemiddelstudie som tester ut effekten av revmatisk legemiddel for pasienter med langvarige ryggsmerter og Modic forandringer.

Denne behandlingen tar utgangspunkt i teorien om at Modic forandringer skyldes en antiinflammatorisk reaksjon.

En stor takk til alle pasientene som har deltatt, og til Helse Sør-øst og Helse Vest som har gitt midler.

Studien har blitt ledet av Forskning- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse FORMI ved Oslo universitetssykehus, og vært forankret i Muskelskjelettsatsningen (MUSS), en nasjonal forskningssatsing innen muskelskjeletthelse www.muss.no.

Lenker og referanser:

Se video på Youtube om Modic forandringer (for pasienter):

Les også: Ekspertsykehuset blogg: Kan korsryggsmerter behandles med antibiotika? Fra februar 2018.

Les mer om den nye legemiddelstudien som tester ut effekten av revmatisk legemiddel for pasienter med langvarige ryggsmerter og Modic forandringer.

Lenke til BMJ artikkelen her:

 

 

En kommentar om “Ingen enkel kur for ryggsmerter

  1. Tilbaketråkk: Kan legemidler som brukes ved Bechterevs sykdom hjelpe andre grupper med korsryggsmerter?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s