Ikke biff og rødvin til meg, dessverre…

Biff_Redwine

De aller fleste som opereres for kreft i spiserør eller magesekk får ernæringsproblemer. I OUS får alle som skal gjennom kirurgi tilbud om oppfølging av klinisk ernæringsfysiolog allerede når de er under utredning for kreftsykdommen, og videre gjennom behandlingsforløpet og inntil flere år etter avsluttet behandling.  

Tekst: Hanna Ræder, klinisk ernæringsfysiolog, PhD, Ernæringspoliklinikken, OUS og Hans-Olaf Johannesen, leder for standardiserte pasientforløp for øvre GI-kreft, OUS. Foto: OUS, Gunnar Lothe, UiO og Shutterstock.

Vondt å svelge biffen

Lysten på en saftig biff med et glass rødvin til er absolutt til stede. Det er ikke der problemet ligger. Det er heller det at det gjør så vondt å svelge og biffen glir liksom ikke ned.

For en som nylig er rammet av spiserørskreft starter ernæringsproblemene allerede der. Mat som før gled ned med største selvfølgelighet, kan plutselig ikke spises lenger.

Svelgeproblemer er det vanligste symptomet på kreft i spiserøret.

Biffen er byttet ut med Toro-suppe og saft. Ikke bare forsvinner matgleden. Kaloriene forsvinner også. Vips! Så er vekten på vei ned.

Tidlig mett og blod i avføringen

For de som rammes av kreft i magesekk kan symptomene arte seg annerledes. Mange blir kvalme og spiser mindre grunnet tidlig metthet. Andre symptomer er anemi (lavt hemoglobinnivå), ofte med jernmangel, samt blod i avføringen.

Så mange som 80 % av de som får kreft i spiserør og magesekk taper vekt og blir underernærte!

Kikkhullskirurgi og tilleggsbehandling

Operasjon for kreft i magesekk eller spiserør gjøres i dag nesten alltid ved kikkhullskirurgi, i sjeldne tilfeller som åpen kirurgi.

Hanna Ræder
Hanna Ræder

Ved kreft i spiserøret undersøkes alltid lungefunksjonen før operasjonen. De fleste må gjennom stråling og/eller cellebehandling i tillegg til operasjon.

Kvalme, oppkast og diarè er vanlige plager som følge av behandlingen. Matlysten blir dårligere og det blir krevende å få i seg mat.

Dårlig ernæringsstatus gir dårligere behandlingsresultater og mer bivirkninger

Å gå ned i vekt under behandling er ikke spesielt bra fordi det oftest innebærer tap av muskelmasse. Det kan igjen føre til funksjonssvikt, dårligere effekt av behandlingen og mer bivirkninger av behandlingen.

Noen må utsette cellegiftkurer på grunn av for mye bivirkninger.

God ernæringsstatus er derfor helt nødvendig for å kunne tolerere og få best mulig effekt av behandlingen!

Fløtesaus og næringsdrikker

Allerede før diagnosen er satt får pasienten en samtale med klinisk ernæringsfysiolog. Det gjøres en vurdering av vektutvikling, matinntak og hvilke plager som påvirker matinntaket.

Johannessen1
Hans-Olaf Johannessen

Det gis det råd om hvilke matvarer som er lettere å spise, og som samtidig gir mye næring. For han som sliter med å spise biff kan alternativet være å spise en gryterett tilberedt med stavmikser sammen med poteter og grønnsaker.

Gode fettkilder som rapsolje, plantemargariner og avocado er supert å bruke i matlaging for å få nok næring i maten.

Noen synes det er enklest å drikke næringsdrikker fra apotek som er spesiallagde juice- eller melkebaserte drikker med optimal sammensetning av ulike næringsstoffer. Målet er å unngå videre vekttap og bevare muskelmasse.

Med en god fløtesaus til øker både smaksopplevelsen og næringsinnholdet, og maten glir lettere ned.

Mat direkte inn i tarmen!

Ved kreft i spiserør, fjernes deler av eller hele spiserøret. Magesekken formes som et rør og skjøtes sammen med øvre del av spiserøret. Under denne operasjonen får alle pasienter får innlagt et kateter inn til tynntarmen som gjør det mulig å sende mat rett inn i tynntarmen via en slange.

Dette er en smart løsning fordi mat som går via munnen kan havne i luftrøret og ikke i det nye spiserøret og kan dermed gi komplikasjoner.

I tillegg er det mindre risiko for at det skal oppstå lekkasje i skjøten mellom magesekk og spiserør.

Les også: Vil gi overvektige barn et bedre tilbud

Pasientene får ernæring inn i kateteret allerede dagen etter operasjon. Etter omtrent en uke får de lov til å innta flytende kost. Deretter følger en gradvis overgang til moset mat og purekost og etter hvert til lettfordøyelig kost.

Klinisk ernæringsfysiolog regner på næringsbehov og lager kostplan.

Hos de som opereres for kreft i magesekken, fjernes hele eller deler av magesekken. Legene vurderer individuelt hvor tidlig man kan begynne å spise, og man kan ofte gå raskt over fra flytende kost til lettfordøyelig kost.

Langsiktig oppfølging

Erfaringsmessig er det likevel mange pasienter som er operert for kreft i spiserør og magesekk som sliter med ernæringsproblemer i lang tid etter operasjonen.

Ved Ernæringspoliklinikken ved Oslo Universitetssykehus får pasientene tilbud om oppfølging av klinisk ernæringsfysiolog så lenge de har behov for dette.

Her kan du lese mer om Ernæringspoliklinikken ved Oslo universitetssykehus:

Her kan du lese mer om klinisk studie INEC – spisesrørskreft:

 

En kommentar om “Ikke biff og rødvin til meg, dessverre…

  1. Tilbaketråkk: Kan ernæring gjennom sonde ødelegge for spising?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s