Kan et digitalt verktøy gi bedre ernæringsoppfølgning på sykehus?

minmat.jpg

Visste du at hver tredje pasient på sykehus er underernært på grunn av sykdom? Forskere ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo har utviklet et digitalt verktøy for å gi bedre ernæringsoppfølging til pasienter.

Tekst av: Mari Mohn Paulsen, PhD-stipendiat, Oslo universitetssykehus (OUS). Foto: Gunnar Lothe ved UiO og OUS.

Om lag 30% av pasienter på sykehus er underernært eller i ernæringsmessig risiko. Underernæring gir økt sykelighet og dødelighet blant pasientene, lenger liggetid, flere re-innleggelser og økte kostnader for sykehusene.

MariMohnPaulsen
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLO: Mari Mohn Paulsen, PhD-stipendiat, Kreftklinikken, OUS. Foto: OUS.

MinMat er et digitalt verktøy der pasienter registrerer hva de spiser og hvilke symptomer de har i en app.

En elektronisk rapport genereres til sykepleiere.

Rapporten inneholder informasjon om pasientens matinntak sammenlignet med individuelt behov, og anbefalt ernæringsbehandling for den enkelte pasient.

MinMat er nylig testet ut i en klinisk studie på Oslo universitetssykehus og resultatene er lovende.

Underernæring

Underernæring er en situasjon der mangel på energi, protein og/eller andre næringsstoffer forårsaker en målbar ugunstig effekt på kroppssammensetning, funksjon, og kliniske utfall.

Sykdomsrelatert underernæring kjennetegnes av at underernæringen oppstår som en konsekvens av en sykdom eller sykdomstilstand.

Les også: OUS har vedtatt en handlingsplan for ernæring

 Pasientsikkerhet

Altfor mange pasienter lider i dag av sykdomsrelatert underernæring.

God ernæringsstatus er viktig for pasientsikkerheten og sykdomsrelatert underernæring er et eget fokusområde i det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet.

Dagens ernæringsoppfølging er i all hovedsak basert på papirskjemaer der pasient eller sykepleier må skrive ned alt pasienten spiser og drikker og beregne inntaket manuelt.

Studier har vist at under halvparten av underernærte pasienter på sykehus i Norge får ernæringsbehandling. Studier har også vist at det er flere barrierer forbundet med dagens praksis for ernæringsoppfølging.

Sykepleiere synes det er utfordrende å estimere pasientens ernæringsbehov og vanskelig å beregne innholdet av energi og næringsstoffer i sykehusmaten.

Motivasjon til å spise

Sykdom og bivirkninger av behandling kan gjøre at maten ikke smaker, at matlysten forsvinner eller at det er smertefullt å spise. Mat kan ofte bli nedprioritert i en situasjon der så mye annet ved sykdommen tar fokus.

Les også: Ny app for stressmestring til pasienter med kreft

Allikevel er mat et grunnleggende behov og et tilstrekkelig energiinntak er viktig for å gi kroppen grunnlag for å takle sykdom og behandling. Pasienter som registrerer sitt matinntak i MinMat-appen oppgir å bli mer motiverte til å spise og dekke sine ernæringsbehov.

Anbefalinger om ernæringsbehandling

MinMat gir sykepleierne en rapport med oversikt over pasientens ernæringsinntak, sammenlignet med behov.

Det gis forslag til ernæringstiltak og behandling som er individuelt tilpasset til den enkelte pasient og en ernæringsplan som kan dokumenteres i pasientjournal. Sykepleiere som har vært med i utprøving så langt sier at det er behov for MinMat på norske sykehus.

Forskerne jobber nå med å videreutvikle MinMat-verktøyet for bruk utenfor OUS og for flere pasientgrupper.

Referanser

  1. Paulsen MM, Hagen MLL, Froyen MH, Foss-Pedersen RJ, Bergsager D, Tangvik RJ, et al. A Dietary Assessment App for Hospitalized Patients at Nutritional Risk: Development and Evaluation of the MyFood App. JMIR mHealth and uHealth. 2018;6(9):e175.
  2. Paulsen MM, Varsi C, Paur I, Tangvik RJ, Andersen LF. Barriers and Facilitators for Implementing a Decision Support System to Prevent and Treat Disease-Related Malnutrition in a Hospital Setting: Qualitative Study. JMIR formative research. 2019;3(2):e11890.
  3. Helsedirektoratet – I trygge hender 24/7. Forebygging og behandling av underernæring.
  4. Helsedirektoratet. Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. 2009. Oslo: Helsedirektoratet, Avdeling ernæring.

 

Her kan du lese mer om en klinisk studie som handler om elektronisk verktøy ved underernæring:

Du kan også lese mer om spise- og svelgvansker og behandling ved Oslo universitetssykehus her:

 

En kommentar om “Kan et digitalt verktøy gi bedre ernæringsoppfølgning på sykehus?

  1. Tilbaketråkk: Mange myter om mat og ernæring

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s