Meslinger er en svært smittsom vaksineforebyggbar sykdom. Personer som har vært på reise kan ta med smitten til Norge og spre meslinger videre på legevakt og i sykehus. Så langt i år har 13 personer fått påvist meslinger. Kan vi få utbrudd ved OUS?
Tekst av: Øystein Rolandsen Riise, overlege, folkehelseinstituttet og Susanne Dudman, overlege, OUS. Foto: Shutterstock, OUS, FHI.
Hva er meslinger?
Meslinger er en svært smittsom virussykdom som gir store epidemier i uvaksinerte befolkninger. På 1980-tallet døde mer enn 2 millioner barn hvert år.
Viruset hemmer immunforsvaret og én av fem får følgesykdommer i form av ørebetennelse, diare eller lungebetennelse.
FORFATTERE: Øystein Rolandsen Riise, overlege Folkehelseinstituttet og Susanne Gjeruldsen Dudman, overlege ved Oslo universitetssykehus. Foto: FHI og OUS.
Små barn og immunsvekkede er spesielt utsatt for sjeldne, men alvorlige nevrologiske skader. Gjennomgått sykdom gir livslang immunitet og hindrer smittespredning.
Høy vaksinasjonsdekning i Norge
Verdens helseorganisasjon (WHO) har mål om eliminasjon av meslinger (stans av kontinuerlig smittespredning), men mange land har fremdeles for lav vaksinasjonsdekning.
Meslinger bidro til over 100 000 dødsfall i fjor. I WHO Europaregionen ble mer enn 80 000 syke og 72 personer døde.
Norge har eliminert meslinger gjennom høy vaksinasjonsdekning.
Norge har en håndfull tilfeller av meslinger hvert år. Årsaken er importert smitte fra utlandet.
Til tross for ekstrem smittsomhet er det sjelden at dette medfører at flere blir syke, noe som viser at de fleste er immune etter gjennomgått infeksjon eller vaksinasjon.
Er frykten for meslinger overdrevet?
Noen få tilfeller i Norge skaper store overskrifter. Småbarnsforeldre blir engstelige for om barnevaksinasjonsprogrammet er godt nok. Er det trygt å reise med tog til Oslo?
Alle hadde meslinger i «gamle dager» og «det var ikke farlig for meg».
Det er riktig at de fleste gjennomgår meslinger uten komplikasjoner og risikoen for å bli smittet i Norge er veldig liten.
På den annen side, å utsette små barn eller alvorlig syke personer for meslinger, er ikke ønskelig. Erfaringen viser at det ikke er usannsynlig med utbrudd i helsetjenesten, selv om de fleste er vaksinerte.
Les også: Hurtigtest bekrefter influensasmitte mye raskere
Smitte i helsetjenesten
Vinteren 2017/18 var det et utbrudd i Gøteborg. En person med meslinger oppsøkte helsetjenesten.
Totalt fikk 28 personer meslinger, deriblant 9 helsearbeidere. Håndtering av utbruddet i og utenfor sykehus var ressurskrevende.
Omtrent 3000 personer kunne ha blitt utsatt for smitte. Av disse fikk 300 immunglobulin og det ble gitt 1000 doser vaksine. Hendelsen er ikke unik.
Diagnosen blir ofte klar etter at mange er blitt utsatt for smitte. I Europa er helsetjenesten en hyppig arena for smittespredning.
Selv om vaksinerte personer kan få meslinger, er det mye som tyder på at de sjelden sprer smitte videre.
Hvem bør vaksineres?
Ansatte i helsetjenesten har større risiko enn den generelle befolkningen for å bli smittet. Personer født og oppvokst i Norge i 1960 eller tidligere oppfattes som naturlig immune.
Enkelte personer som er født mellom 1960 og 1969 kan ha unngått meslinger. De som er født i 1970 eller senere er vaksinert dersom de har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet.

MMR-vaksine
Vaksinasjon med én dose MMR-vaksine (meslinger-kusma-røde hunder) gir beskyttelse mot meslinger hos ca. 95% av de vaksinerte, og nesten alle blir beskyttet etter to doser.
Voksne personer som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales én dose MMR-vaksine.
Unntaket er ansatte i deler av helsetjenesten der sårbarheten for spredning av meslinger er høy, for eksempel ved legevakt, akuttmottak på sykehus eller barneavdeling.
Disse anbefales to doser vaksine mot meslinger (MMR) dersom man ikke tidligere er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen.
Det er ikke skadelig å gi MMR-vaksine til personer som tidligere har fått en eller flere doser av noen av enkeltkomponentene, eller har gjennomgått en eller flere av sykdommene.
Antistoffundersøkelse på forhånd er vanligvis ikke anbefalt.
Les også: Hva er hiv og lar det seg behandle?
Skal kartlegge smitterisiko
Helsedirektoratet er tydelige på at sykehus skal kartlegge smitterisiko og vurdere faren for at ikke-vaksinerte ansatte smitter sårbare pasienter.
Uvaksinerte skal tilbys MMR- vaksine. Arbeidsgiver skal vurdere om det er forsvarlig at personer som ikke er immune mot meslinger, og ikke tar i mot vaksine, arbeider med sårbare pasienter.
OUS har oppnådd imponerende høy vaksinasjonsdekning mot influensa. Er vi gode på vaksinasjon mot meslinger? Vi håper det.
Nyttige lenker og referanser:
Her kan du lese mer om meslinger:
Få nyttige tips fra «Smitteveilederen» hos Folkeinstituttet:
Vaksinasjonsveileder for helsepersonell (Vakinasjonsboka):