Hvert år smittes veldig mange nordmenn av seksuelt overførte infeksjoner som klamydia, mykoplasma, gonoré og syfilis. Men hvem er det som egentlig smittes? Og hvordan blir du kvitt den «sure svien»?
Tekst: Åse Haugstvedt, overlege, Olafiaklinikken, Oslo universitetssykehus og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførte infeksjoner.
Foto: Jan Egil Sandstad, OUS, privat, Folkehelseinstituttet og Shuttersock.

Storebror ser deg
Før 2019 ble tilfeller av gonoré og syfilis meldt anonymt fra helsepersonell til Folkehelseinstituttet og deres meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Fra januar i år ble dette endret til at hvert enkelt tilfelle av gonoré og syfilis meldes med navn og personnummer på pasienten.
Når det gjelder klamydia er det laboratoriene som melder, men også disse tilfellene skal nå meldes med navn og personnummer.
Mykoplasma genitalium (MG) blir ikke meldt i det hele tatt da denne infeksjonen ikke regnes som en «allmennfarlig smittsom sykdom» i følge smittevernloven, slik gonoré, klamydia og syfilis blir.
Bakgrunnen for disse endringene er å få et mer effektivt smittevern, unngå flere meldinger på samme pasient og for å få mer kunnskap og kunne sette inn forebyggende tiltak.
Tidobling av gonoré blant menn som har sex med menn
Menn som har sex med andre menn, og ikke er i et monogamt forhold, har høyere risiko for å bli smittet med gonoré enn menn som har sex med kvinner og kvinner som har sex med menn og/eller kvinner.
I 2018 var det over 1000 tilfeller av gonoré blant menn som har sex med menn. Av de var 47 under 20 år.
Mange hadde ingen symptomer da de var smittet i hals eller anus. Derfor bør du teste deg regelmessig for gonoré dersom du har sex med flere partnere.
Det du ikke vet har du vondt av, i hvert fall kan andre få vondt av det….

Også økning av gonoré blant heteroseksuelle kvinner og menn
Det har også vært en tidobling av gonoré blant kvinner siste 10 år og av de 304 gonoré-tilfellene blant kvinner i 2018 var ni innlagt sykehus med bekkeninfeksjon.
Derfor bør du som er kvinne med symptomer fra underlivet og er seksuelt aktiv teste deg for gonoré.
Dersom du er en heteroseksuell mann med symptomer fra urinrøret med for eksempel utflod og svie bør du også teste deg for gonoré.
I 2018 ble det påvist 335 tilfeller av gonoré blant heteroseksuelle menn. 80 % av disse oppga at de var smittet av en tilfeldig partner mot 57 % av kvinnene.
Og gonoré er ikke noe bare «de eldre» får; gjennomsnittsalderen for gonoré blant heteroseksuelle kvinner og menn har gått ned og hele 58 kvinner og 24 menn som fikk påvist gonoré i 2018 var under 20 år.

Ferietur som kan bli «sur»
Dersom man ikke tar med kondom i toalettmappen kan man få med seg noe annet enn suvenirer hjem …

Av de 335 meldte gonorétilfellene i 2018 blant heteroseksuelle menn var en tredjedel smittet i utlandet. 30 i Thailand, 12 i Spania og åtte på Filippinene.
57 kvinner oppga å ha blitt smittet i utlandet, men her var det stor spredning på 28 ulike land. Hyppigste smittested for menn som har sex med menn utenfor Norge var Tyskland med 49 tilfeller (se figur 2). Og har du blitt smittet med gonoré må du også testes for hiv og syfilis («sikker test» etter 3 måneder).
Mange av våre pasienter virker ikke klar over risikoen de tar ved å ha ubeskyttet sex med andre i utlandet for deretter å ha sex med fast partner når de kommer hjem…. Enkelte har sagt at de trodde gonoré ikke eksisterte lenger og blir veldig overrasket da de plutselig får gul utflod og veldig vondt når de tisser.
Syfilis er dessverre ikke utrydningstruet

En kollega kunne fortelle meg at syfilis var «utryddet» i Norge, men jeg måtte skuffe han. Vi ser nemlig ukentlig pasienter med syfilis på Olafiaklinikken, hvor av de fleste tilfellene er blant menn som har sex med menn.
Gjennomgått syfilisinfeksjon gir ingen beskyttelse eller immunitet mot nye infeksjoner så mange av våre pasienter har blitt behandlet for syfilis opptil flere ganger.

Hvordan bli kvitt «den sure svie»?
Klamydia, mykoplasma, gonoré og syfilis er alle bakterielle infeksjoner som er forårsaket av ulike bakterier og behandles derfor med ulike typer antibiotika.
For noen år siden ble klamydia behandlet med en engangsdose antibiotika. I dag er behandlingen en annen type antibiotika med 2 tabletter daglig i syv dager.
Disse må man ikke ta dersom man bruker en spesiell kur mot kviser (Roaccutan) da denne kombinasjonen kan gi økt trykk i hjernen.
Behandling av gonoré er engangsbehandling med injeksjon samt tabletter og som regel en spesialistbehandling. Syfilisbehandling er også en spesialistbehandling.
Mykoplasma har blitt mer komplisert å behandle enn tidligere fordi en høy andel av bakteriestammene har utviklet resistens mot den antibiotikaen som vi hittil har brukt mest av. Dette innebærer at vi nå ofte må bruke en annen type antibiotika som kan gi mer alvorlige bivirkninger. Vi har heller ikke andre typer antibiotika dersom denne ikke skulle ha effekt. På bakgrunn av dette skal du ikke testes for mykoplasma dersom du ikke har symptomer, og det er kun de med symptomer som skal ha behandling.
Det som er bekymringsfullt, i tillegg til resistensproblematikken, er at hyppig bruk av antibiotika vil kunne endre tarmfloraen din. Vi har for eksempel pasienter som har fått behandling for gonoré seks ganger i løpet av et år. Ved endring i den normale tarmfloraen vil man lettere kunne få oppvekst av andre sykdomsfremkallende bakterier i tarmen. I tillegg forskes det nå mye på hvordan vår tarmflora (mikrobiota) er forbundet med utvikling av alt fra diabetes til overvekt. Så hva hyppige antibiotika- kurer for seksuelt overførbare infeksjoner kan medføre over tid vet vi lite om….
Hvor kan du teste deg?
Olafiaklinikken er et lavterskel «drop-in» tilbud som ikke krever henvisning fra fastlege. Vi holder åpent hele sommeren. Dersom du ikke har symptomer trenger du ikke å undersøkes av lege.
Her tester vi urinprøve eller vevsprøver. Du kan bestille utstyr for hjemmetesting dersom du er mann som har sex med menn.
Testing og behandling for disse seksuelt overførte infeksjonene (bortsett fra mykoplasma) er gratis og smertefritt så; Just do it!
Se www.olafia.no. Andre steder i Oslo hvor du kan teste deg er; Sex og samfunn (hvis du er under 25 år), se , Helseutvalget sitt «Sjekkpunkt», hos din fastlege, på helsestasjon for ungdom, for andre steder se helsenorge.no.