Hva er hiv og lar det seg behandle?

shutterstock_520094125.jpg

Hiv er en kronisk infeksjonssykdom som fortsatt er et problem i Norge og i verden. Hva er egentlig hiv og lar det seg behandle? Og hva skjer hvis du blir smittet?

Tekst: Andreas Lind, overlege og enhetsleder ved Avdeling for mikrobiologi, Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: Shutterstock og OUS.

Hiv (human immunsvikt-virus) smitter ved seksuell kontakt, direkte via blod eller fra mor til barn under graviditet og fødsel.

Som det ligger i navnet angriper og skader viruset immunsystemet. Det angriper CD4 T-cellene, som er immunsystemets hjelpeceller, og setter sitt eget arvemateriale inn i cellekjernen.

Den hiv-infiserte cellen omdannes til en «virusfabrikk», som produserer nye virus som i sin tur infiserer andre celler i kroppen.

Rød sløyfe
Røde sløyfe er en internasjonal solidaritetsaksjon for å vise støtte til kampen mot HIV og Aids.

Dette og andre skadelige mekanismer fører til at immunsystemet svekkes over tid, samtidig som kroppen ikke klarer å kvitte seg med viruset.

AIDS (acquired immune deficiency syndrome) er endestadiet av en ubehandlet hiv-infeksjon.

Gradvis svekkelse av immunsystemet gjør kroppen mer og mer mottakelig for ulike infeksjoner. I tillegg øker faren for kreft, ettersom immunsystemet vanligvis er med på å forebygge kreftsykdommer.

Hvordan utredes hiv?

Vi har i dag gode tester som kan påvise hiv-smitte. Den viktigste undersøkelsen er serologi, der det påvises antistoffer mot hiv i blodprøver.

Hos pasienter med påvist hiv-smitte gjøres det også virustelling og spesielle resistenstester med tanke på valg av riktig behandling.

Pasienter med hiv-smitte går til regelmessige kontroller på sykehuset, vanligvis én gang pr. halvår.

blodrør_Foto Andreas Lind 2019
Bilde av blodrør som skal til analyse.

Kan hiv kureres?

Det finnes dessverre ikke en kur som klarer å fjerne viruset fra kroppen. Fra viruset for første gang ble kjent i 1983 og frem til midten av 90-årene hadde man heller ingen behandling mot hiv. Pasientene døde av AIDS grunnet ulike infeksjoner og kreftsykdommer som følge av et svekket immunforsvar.

Andreas Lind Bilde 2019
Andreas Lind, overlege og spesialist i indremedisin, infeksjonssykdommer og mikrobiologi. Foto: OUS.

I 1996 kom det første effektive middelet mot hiv. Utviklingen av stadig nye midler og behandlingsregimer har ført til at vi i dag, i de fleste tilfeller, kan holde viruset i sjakk og at hiv-pasientene kan leve tilnærmet normale liv uten vesentlige bivirkninger og plager.

Kan hiv forebygges?

Smitte forebygges gjennom blant annet bruk av kondom, men også gjennom effektiv testing og behandling. En hiv-pasient på effektiv behandling vil være lite smittsom for andre.

I Norge har cirka 5000 mennesker hiv, med cirka 200 nysmittede per år. På verdensbasis er omlag 37 millioner mennesker hiv-smittet.

Mange pasientene i utviklingsland har ikke tilgang til et fungerende helsevesen og heller ikke råd til behandling. WHO har i sin «90-90-90-visjon» som mål at 90 % av hiv-pasientene skal være klar over sin infeksjon. Av disse skal 90 % motta behandling og 90 % være uten påvisbart virus.

Ved å oppnå dette målet, samt ved å utvikle effektive vaksiner og nye legemidler, vil vi på sikt forhåpentligvis kunne utrydde viruset.

Les mer om behandlingsprogram for HIV ved OUS her

 

2 kommentarer om “Hva er hiv og lar det seg behandle?

  1. Tilbaketråkk: Kan personer med kronisk hepatitt B bli friske hvis de slutter med medisin?

  2. Tilbaketråkk: Truer meslinger Oslo universitetssykehus?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s