I dag blir kreft i øre-nese-hals-slimhinnene behandlet med stråling. En ny norsk studie skal svare på om strålebehandling gitt sammen med immunterapi er mer effektiv behandling ved tilbakefall av denne krefttypen?
Tekst: Åse Bratland, seksjonsoverlege, Seksjon for hode-hals kreft, Avdeling for Kreftbehandling, Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: OUS.
Vi håper å finne en mer effektiv behandling som gir mindre bivirkninger for pasienten. Studien vår kan gi kunnskap om hvilken plass immunbehandling bør ha ved øre-nese-hals-kreft (ØNH-kreft).
Behandlingstilbudet til denne pasientgruppen er begrenset. Studien skal i første omgang avklarte om kombinasjonen stråling og immunbehandling er trygg for pasientene, og at det ikke oppstår alvorlige bivirkninger av behandlingen. I tillegg vil vi følge opp effekt på svulsten og overlevelse.
Pasientene som deltar i studien følges tett opp. De tar oftere blodprøver og billedundersøkelser enn «standard» pasienter. Alle pasientene får avansert og PET- CT- basert stråling, og alle følges opp med regelmessige PET-CT undersøkelser.
I dag er den internasjonale dagen for kliniske studier. Hvert år markeres den for å understreke viktigheten av klinisk forskning. #SpørOmKliniskeStudier #ICTD2019
Flere får ØNH-kreft
ØNH-kreft er en sjelden kreftsykdom i Europa og Nord-Amerika. Imidlertid har forekomsten av ØNH-kreft vært økende de senere årene, mye på grunn av HPV- (humant papilloma virus) epidemi i den vestlige verden. Dette viruset kan blant annet føre til ØNH-kreft.
Øre-nese-hals-kreft gir mange plager som påvirker pusting, spising og snakking. I tillegg er sykdommen ofte synlig for omgivelsene og gir smerter.
Fra god til bedre behandling?
Strålebehandling er effektiv behandling av ØNH-kreft (kjent fra 1920-tallet). Behandlingen kurerer ofte pasienten etter første gangs behandling. Stråling kan også kurere tilbakefall i enkelte tilfeller.
Immunbehandling er en ny form for behandling som har vist effekt hos drøyt 20 % av pasientene med langtkommen ØNH-kreft. Immunbehandling gir mindre bivirkninger og de fleste pasienter tåler denne behandlingen godt.
- Les også: Hva er kliniske studier?
En god idé?
Jeg fikk idéen til denne studien på et strålebehandlingskurs i regi av den Europeiske stråleterapiorganisasjonen i 2014. Jeg hadde jobbet med ØNH-kreftpasienter i mer enn 5 år og visste at flere pasienter fikk tilbakefall eller ny kreft i øre-nese-hals-slimhinnene etter gjennomgått behandling. I årenes løp hadde jeg også erfart at noen pasienter kunne bli kvitt tilbakefallet når de fikk en ny runde med strålebehandling.
I 2014 var det lite erfaring med immunbehandling av ØNH-kreft pasienter og få data om effekt av kombinasjonen stråling og immunbehandling på kreftceller, både i dyr og mennesker. Her var det med andre ord behov for forskning.
Jeg kontaktet min kollega, onkolog (kreftlege) og immunolog, Jon Amund Kyte, som hadde kunnskap om immunologisk behandling. Sammen utarbeidet vi en såkalt protokoll for klinisk studie (fase I/II). Dette er en prosedyre for hvordan vi skal behandle.
Hvilken behandling får pasientene i studien?
Pasientene som deltar i studien har vært gjennom ulik behandling, for eksempel operasjon, cellegift og stråling. For å kunne delta er det er et krav at alle har fått strålebehandling tidligere.
Pasientene som deltar i denne studien får strålebehandling på samme måte som alle andre pasienter.
I studien får ØNH-kreftpasientene et nytt behandlingstilbud siden de også får immunterapibehandling. Vi forskere har som mål å øke kunnskapen blant annet om hvordan vi best kan velge ut pasientene for rett behandling. Til dette benytter vi blant annet blodprøver. Videre ønsker vi å lære mer om forandringer som skjer i kreftsvulsten under strålebehandling og immunterapi.
Til beste for pasientene
Mange pasienter får plager av tidligere behandling (senskader). I tillegg har de symptomer fra tilbakefallet av kreftsykdommen.
Resultatene fra denne studien kan lede til nye studier til beste for pasientene. Så langt har vi opplevd stor intern entusiasme for en studie som kombinerer gammel og ny behandling.
Det å delta i kliniske studier er trygt. Det er strenge etiske retningslinjer for å delta i studier. Alle som deltar i kliniske studier bidrar til å trekke medisinen fremover. Derfor vil vi, på dagen for kliniske studier, takke alle pasienter som bidrar i forsøk.
Fakta om studien
- REirradiation and PD-1 blockade On Recurrent squamous cell head and neck Tumors -Rebestråling kombinert med immunbehandling ved tilbakefall av kreft i øre-nese-hals slimhinner
- Studien åpnet høsten 2017 og skal etter planen lukkes ved utgangen av 2019
- Pasientutvelgelsen foregår etter strenge kriterier og det er bare et utvalg av pasientene med tilbakefall som oppfyller kravene og dermed kan delta
- Pasienter fra hele landet kan henvises for behandling i den kliniske studien, og pasienter fra andre helseregioner har deltatt
- Det er gitt informasjon om studien til alle norske sykehus som behandler ØNH-kreft
- Munn og halskreftgruppen har en representant med i studiegruppen
- Vi har holdt foredrag om studien for pasientforeningen og på diverse fagmøter for å spre kunnskap om studien, slik at alle som ønsker kan få mulighet til å delta
- Totalt skal 20 pasienter delta. 12 pasienter er under behandling. Ytterligere 2 er forespurt om deltakelse
#SpørOmKliniskeStudier #ICTD2019
Tilbaketråkk: – Vi gjør OUS til et ledende kreftsenter i Europa