Laser mot arvelige neseblødninger

neseblod

Rikshospitalet har hovedansvaret i Norge for å behandle den sjeldne, arvelige sykdommen Morbus Osler som fører til gjentatte neseblødninger hos pasientene. Den nåværende behandlingen omfatter bruk av laser mot blødningspunkter på innsiden av nesen. Dette er en presis og skånsom metode som gir færre bivirkninger enn tradisjonell behandling.

Tekst av: Johan Steineger, klinisk stipendiat, OUS. Foto: OUS og Shutterstock.

Mange pasienter med Morbus Osler har ikke fått påvist diagnosen

Selv om tilstanden ble kjent for over 100 år siden er hele 90 % av personer på verdensbasis med sykdommen udiagnostisert. Dette skyldes at mange leger ikke har nok kunnskap om tilstanden og at den kan vise seg på veldig forskjellig måte fra pasient til pasient.

Vi tror at cirka 1500 nordmenn har Morbus Osler. Bare en tredjedel av dem har fått diagnose.

Johan Steineger, spesialist i øre-nese-hals og PhD-kandidat ved UiO og Sinan Dheyauldeen, overlege og 1. amanuensis ØNH avd. OUS

Hyppige neseblødninger som fører til nedsatt livskvalitet

Sykdommen rammer blodkar i hele kroppen og kan forårsake blødninger fra nesen og tarmen. Tilbakevennende, plutselige neseblødninger er det vanligste symptomet, og er tilstede hos over 90% av pasientene.

Neseblødningene varierer fra små og plagsomme til kraftige og langvarige som krever innleggelse i sykehus med behov for blodoverføringer. Neseblødningene påvirker ofte i stor grad pasientenes liv, og legger begrensinger på pasientenes sosiale og daglige gjøremål.

Les også: OUS utfører de mest kompliserte bihuleoperasjonene

Siden sykdommen ikke kan kureres er målet å forebygge neseblødninger for å forbedre livskvaliteten.

Laser er bedre enn gamle behandlingsmetoder

Tradisjonelt forsøkte legene å hjelpe pasientene med Morbus Osler ved å brenne bort de blødende forandringene på innsiden av nesen med en strømførende pinsett, eller etse dem vekk ved hjelp av sølvnitrat.

Ulempen var at disse behandlingene ofte førte til permanent skade på innsiden av nesen, siden de stadig måtte utføres igjen og igjen. Mange av pasientene fikk derfor et hull i skilleveggen som kunne forverre tilstanden ytterligere.

Ved hjelp av et kamera med kraftig lys som føres inn i nesen kan legen se på skjermen hvilke punkter som skal behandles med laser. Foto: OUS.

Med laser kan vi effektivt og skånsomt krympe vekk forandringene i neseslimhinnen, med minimal risiko for komplikasjoner. Vi benytter et høyoppløst kamera med kraftig lys til å veilede oss underveis i prosedyren, som gir en veldig god oversikt over området vi skal behandle.

Les også: OUS utfører de mest kompliserte bihuleoperasjonene

Laser er den vanligste formen for forebyggende behandling mot neseblødninger hos disse pasientene. Behandlingen må som regel gjentas hver 6. måned for at effekten skal opprettholdes.

Likevel vil et mindretall av pasientene ha behov for alternative behandlingsformer som kirurgi eller injeksjon av et legemiddel (Avastin) i neseslimhinnen.

Siden dette er en sjelden sykdom er det mye vi ennå ikke vet. Potensialet for nye, viktige oppdagelser er derfor stort.

Ved Rikshospitalet forsker vi kontinuerlig på nye behandlingsmetoder og bakenforliggende sykdomsmekanismer ved Morbus Osler.

Se animasjonsfilmer om Oslers sykdom på Senter for sjeldne dianoser, en del av Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser, OUS, her:

Her kan du lese om hvordan filmene kan brukes i behandling, målgruppe leger og tannleger:

Her kan du lese mer om behandling av arvelig neseblødning (Morbus Osler) ved Oslo universitetssykehus.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s