Cystisk fibrose og Primær ciliedyskinesi er to sjeldne sykdommer som fører til forandringer i bihulene, og krever spesialisert behandling. Øre-nese-hals avdelingen ved Rikshospitalet har lang erfaring med å behandle og følge opp disse pasientene.
Tekst av: Johan Steineger, spesialist ØNH,OUS. Foto: OUS og Shutterstock.
Mange personer har problemer med kronisk bihulebetennelse og noen har polypper i nesen som må opereres. Dette er vanlige inngrep som utføres ved alle øre-nese-hals avdelinger rundt om i landet.
Spesialist i ØNH og PhD-kandidat, Johan Steineger, UiO, overlege ved OUS og 1. amanuensis ved UiO, Sinan Dheyauldeen. Foto: OUS.
Ved Rikshospitalet utføres de mest kompliserte operasjonene som krever spesiell kompetanse og avansert utstyr. Mange av pasientene er barn med Cystisk fibrose (CF) eller Primær ciliedyskinesi (PCD).
Behandlingen er sammensatt og krever samarbeid på tvers av faggrupper. ØNH avd. samarbeider med lungeavdelingen, senter for sjeldne diagnoser, CF senteret på Ullevål og barneavdelingen på OUS for å ivareta denne pasientgruppen.
Les også: – Vi forsker på bedre akuttbehandling ved blodpropp i øyet
Sjeldne sykdommer som gir bihulebetennelser
CF er en medfødt og arvelig sykdom som gjør at de slimproduserende kjertlene i kroppen skiller ut veldig seigt slim. Den rammer lungene, tarmen og bukspyttkjertelen i tillegg til bihuler.
Pasientene har ofte vedvarende hoste med seigt slim, pustebesvær og dårlig næringsopptak. Nesepolypper og kronisk bihulebetennelse er også vanlig.
Ved (PCD) fungerer ikke flimmerhårene som skal transportere slim rundt om i nese- bihuleområdet og luftveiene som de skal. Tett, rennende nese og kronisk våt hoste med tilbakevennende luftveisinfeksjoner er vanlig.
Både CF og PCD fører til at slim i øvre og nedre luftveier hoper seg opp, noe som øker risikoen for bakterielle infeksjoner.
Betent slim fra bihulene kan renne nedover i luftveiene og føre til lungebetennelser. De fleste pasientene vil også oppleve trykk rundt neseroten og i pannen, og mange har nedsatt luktesans.

Hvordan foregår operasjonen?
Operasjonen foregår ved at kirurgen fører et kamera med kraftig lys på innsiden av nesen slik at alle detaljer i nese-bihule området kommer til syne på en høyoppløst skjerm.
Vi kan da utføre et så omfattende bihuleinngrep som nødvendig, på en svært nøyaktig måte. Hele operasjonen foregår på innsiden av nesen, og det blir ingen utvendige arr.
Kirurgen lager gode åpninger til bihulene ved å fjerne polypper, små ben og hoven slimhinne. Dette fører til bedre drenasje og seigt slim kan renses bort.
De fleste pasientene blir bedre en lengere periode etter operasjonen, men mange vil trenge flere inngrep siden bihulene gror sammen igjen. Noen ganger kan pasienten oppleve bedring av luktesansen etter operasjonen, fordi kirurgen har tatt bort polypper som blokkerte for luktnerven.
Det er viktig å skylle nesen og bihulene med saltvann for å forebygge ny opphopning av slimdannelse, og i enkelte tilfeller vil en nesespray med kortison være anbefalt, for å forhindre polypper eller nye betennelser.
Viktig med erfaring og avansert utstyr
Siden pasientene med CF og PCD ofte har en annen utforming av bihulene en normalt, opereres de gjerne med spesielt navigasjonsutstyr.
Ved å laste inn CT-røngtenbildene fra pasientene på en maskin, kan legen til enhver tid se nøyaktig hvor instrumentene i bihulene befinner seg. Siden bihulene grenser til både øyehulene og hjernen vil dette gjøre at operasjonen kan utføres på en mest mulig trygg måte.
CT bilder av bihulene til en pasient med CF. Bildet til venstre viser tette bihuler. Bildet til høyre er etter bihuleoperasjonen. Det er nå gode åpninger til kjevebihulene og bihulene rundt neseroten er fjernet (det sorte på bildet er luft). Foto: OUS.
Pasientene med CF og PCD opereres alltid av erfarne bihule-kirurger. Operasjonen er mer krevende enn vanlig bihulekirurgi, og bør ikke vare lenger enn nødvendig.
Disse pasientene har lettere for å få lungebetennelse hvis de ligger lenge i narkose enn ellers friske pasienter.