Sol ved psoriasis – gir det fare for føflekkreft?

sun

Psoriasis er et gresk ord og betyr utslettsykdom. Det kommer opprinnelig av det greske ordet psora, som betyr kløe. Sol er bra for folk med psoriasis. Men bli ikke brent i huden, for det øker risikoen for føflekkreft.

Tekst: Petter Gjersvik, professor dr.med., Avdeling for revmatologi, hud og infeksjon. OUS. Foto: Shutterstock og UiO.

De fleste med psoriasis blir bedre av å være ute i solen. Norske helsemyndigheter sender pasienter med psoriasis til syden for å bli kvitt utslettet.

Psoriasispasienter har også stor glede av lysbehandling med UV-B-stråler på hudavdelinger og hos hudleger, og effekten av slik behandling er godt vitenskapelig  dokumentert.

Petter Gjersvik
Professor dr.med: Petter Gjersvik. Foto: UiO.

Hudkreft

Samtidig vet vi at UV-stråler fra solen er den viktigste årsaken til hudkreft. Det er tre hovedformer for hudkreft:

  • basalcellekreft
  • plateepitelkreft
  • føflekkreft

Sistnevnte, kalles malignt melanom på fagspråket og er den farligste formen for hudkreft. Dersom et melanom har spredt seg til lymfeknuter og andre organer, er utsiktene dårlige og behandlingsmulighetene få eller ikke-eksisterende.

Høy forekomst og dødelighet

Norge ligger i verdenstoppen hva gjelder forekomst og dødelighet av melanom – bare Australia og New Zealand er foran oss.

Vi ser en dobling av forekomsten hvert tiår og i 2017 fikk 2 222 personer i Norge påvist malignt melanom.

Risikoen for melanom knyttes til solforbrenning gjennom livet, særlig i barne- og ungdomsårene. Solforbrenning er også vanligere hos folk med lys hud enn hos folk med en mørkere hudtype.

Mye sol over kort tid gir både solforbrenning og skader i hudcellenes DNA som styrer cellenes liv. Hvis disse skadene i cellene ikke repareres, vil cellen utvikle seg til kreft, i dette tilfellet malignt melanom.

Mange nordmenn har lys hud, og mange av oss tar seg råd til en uke eller to i syden i vinterhalvåret. Da gjelder det å utnytte solen i den korte tiden vi er der! Dette blir det solforbrenning, DNA-skader av og økt risiko for hudkreft.

Psoriasis og føflekkreft – forskningen spriker

Det kan godt tenkes at folk med psoriasis er mer ute i solen enn andre.  Er så forekomsten av føflekkreft (melanom) høyere hos personer med psoriasis enn i befolkningen ellers?

Forskning som har prøvd å finne svaret på dette spørsmålet viser noe ulike resultater. En nylig publisert studie fra California tyder på at folk med psoriasis har høyere risiko for å utvikle melanom.

shutterstock_762393394.jpg

Men det skyldtes ikke behandling med immundempende legemidler eller lysbehandling hos hudlege. Da gjenstår andre forandringer blant annet at personer med psoriasis samlet sett kan ha opplevd flere episoder med solforbrenning enn personer uten psoriasis.

 

Det kan også være at personer med psoriasis har økt tendens til betennelsesreaksjoner, noe vi vet kan ha betydning for kreftutvikling.

Andre forskere i USA har gjort tilsvarende funn mens forskere fra Italia har kommet til et motsatt resultat: Personer med psoriasis faktisk har en redusert risiko for å utvikle melanom.

En forskjell kan være at mellom USA og Europa var lysbehandlingen PUVA. Dette er en form for sterk lysbehandling som nå nesten ikke brukes lenger. Behandlingen var mer bruk i USA enn i Europa.

Gode studier om UV-B-behandling om melanomrisiko mangler. Så dette er ikke til å bli klok av.

Vær ute, nyt livet og utnytt solen

Hudleger og helsemyndigheter råder folk til å beskytte huden mot overdreven soling, samtidig som de anbefaler personer med psoriasis til å være ute i solen for å bli bedre. Dette er komplisert, men da gjelder det å se det store bildet, som er dette:

• Soling uten solforbrenning bedrer psoriasis
• Overdreven soling, særlig solforbrenninger, øker risikoen for føflekkreft

Dette er på mange måter et dosespørsmål. Sol er bra for oss alle, særlig for dem med psoriasis, men for mye sol og mange solforbrenninger er ikke bra – det øker risikoen for føflekkreft.

Unngå å bli solbrent

Så hvis du planlegger et kortere eller lengre opphold i syden fordi du har psoriasis, så vokt deg for solforbrenning. Planlegg hvor lenge du skal ligge på standen eller ved bassenget for å unngå at du blir solbrent.

Bruk gjerne solbeskyttende krem med høy solfaktor på særlig utsatt steder, slik som ansikt, nakke, skuldre og fotrygger, for å unngå solforbrenning, men smør ikke solbeskyttende krem på selve psoriasis-utslettet – det trenger solens legende krefter.

Her kan du lese mer om føflekkreft

Du kan lese mer om psoriasis på Psoriasis- og eksemforbundet sine nettsider:

Litteratur:
1. Reddy SP et al. The risk of melanoma and hematologic cancers in patients with psoriasis. J Am Acad Dermatol 2017;76:639-47.
2. Bhattacharya T et al. Co-existence of psoriasis and melanoma in a large urban academic centre population: a cross-sectional retrospective study. J Eur Acad Dermatol Venereol 2016;30:83-5.
3. Paradisi A et al. Reduced frequency of melanoma in 72,739 patients with psoriasis: A retrospective study. Eur J Dermatol 2015;25:133-7.

 

En kommentar om “Sol ved psoriasis – gir det fare for føflekkreft?

  1. Tilbaketråkk: Slik behandler vi føflekkreft ved OUS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s