Like sikkert som at sola titter frem igjen etter en lang vinter er det også at det i ukeblader og tabloidaviser skrives artikler om solvettregler, og bruk av solkrem. Likevel gjør mange av oss fortsatt feil.
Forfatter: Silje Bækken, LIS-lege, Seksjon for hudsykdommer, OUS. Foto: Shutterstock og privat.
I små mengder er sola bra for helsa vår, blant annet ved å danne vitamin D i huden som igjen er viktig for skjelettet vårt.
Overdreven soling derimot har negative helseeffekter, og bidrar til økt forekomst av hudkreft, samt raskere aldring av huden.
Vi vet at de fleste tilfeller av hudkreft er nært forbundet med overdreven soling, og dermed kan forebygges.

Under følger Helsenorge.no sine solvettregler. Følger du disse kan du nyte solen uten bekymringer.
Begrens tiden i solen- unngå å bli solbrent
Risikoen for hudkreft øker drastisk når du blir solbrent, men overdreven soling i seg er også bidragende.
Gjør som de som bor i sydligere strøk, ta en pause fra solen når den står på det høyeste, mellom klokken tolv og tre.
Vinterblek hud blir lett brent, la huden venne seg til sola gradvis.
Bruk klær og skygge som gir beskyttelse
Klær og skygge gir økt beskyttelse mot solen, husk solbriller og hodeplagg.
Tettvevde plagg gir mer beskyttelse enn lette tekstiler, på lik måte gir mørke plagg bedre beskyttelse enn lyse. Våte klær beskytter halvparten så godt som tørre.
Et godt råd er å legge et sjal i vesken, så kan du enkelt dekke deg til, og du har alltid med deg din egen skygge.
Bruk solkrem med minimum faktor 15
Husk at solkrem alene ikke gjør at solen ikke tar skade av solen. Vi anbefaler bruk av minimum solfaktor 15 med både UVA og UVB beskyttelse her hjemme, og gjerne solfaktor 30 i land nærmere ekvator der solen er sterkere.
Solfaktor eller SPF (sun protective factor) forteller oss hvor mye lenger vi kan være utsatt for UVB strålene fra solen før vi blir solbrent, sammenlignet med uten bruk av solfaktor.
Solfaktor 15 gir opp mot 94% beskyttelse mot UVB stråler når den brukes på riktig måte. Går vi opp til faktor 30 får vi cirka 97% beskyttelse. Faktor 50 gir opp mot 99% beskyttelse.
Ingen solfaktorer har lov til å kalle seg «sunblock» da det ikke finnes noen solkrem som gir 100% beskyttelse.
Smør deg helst tjue minutter før du går ut i solen slik at solkremen får tid til å legge seg som en beskyttende film på huden din. Husk å smøre deg igjen helst hver andre time.
Ikke bruk solarium
Solarium øker risikoen for hudkreft. Det er ikke etablert noen trygg nedre grense for hvor mye solarium det er trygt å ta.
Solarium inneholder mer UVA enn UVB stråler og bidrar i motsetning til hva mange tror ikke til å herde huden mot naturlig sol.
UVA strålene i solarium gjør deg riktignok raskere brun, men baksiden er at huden eldes raskere enn i vanlig sollys.
Huden vår husker
Bli kjent med din egen hud og hvor mye sol du tåler. De med lyst hår, lys hud og blå øyne, tåler mindre sol enn de med mørkt hår, mørkere hud og brune øyne.
Huden vår «husker» episoder med intens soling og solbrenthet. Det er derfor viktig at barna smøres godt med høy nok faktor, og at de bruker beskyttende klær. Barn under ett år bør ikke være i solen.
Tilbaketråkk: Slik behandler vi føflekkreft ved OUS
Tilbaketråkk: Hudkreft – kan det ramme meg? Er det farlig?