Hvilke komplikasjoner kan du få av fillers?

shutterstock_1312912397.jpg
Komplikasjoner ved fillere kan oppstå. Noen mer alvorlige enn andre. Nå jobbes det for å få på plass ett regelverk for sikrere og tryggere rammer innen estetisk medisin. Foto: Shutterstock.

De siste årene er det blitt mer vanlig å få injeksjoner i ansiktet med såkalte fillere. Noen ønsker å få korrigert asymmetrier, redusere rynker, fremheve kinnben eller få mer volum i leppene. Men noen ganger kan fillerne gi medisinske komplikasjoner som krever behandling og oppfølging på en spesialistavdeling. Hvilke komplikasjoner kan oppstå ved å ta såkalte fillers? Og hvilken behandling kan du få hvis det oppstår?

Tekst: Miray Al-Mustafa, LIS-lege, Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: Hilde Brevig og Shutterstock.

Det finnes ulike typer fillere. Hyaluronsyre er den som er mest brukt, ettersom denne også kan reverseres i de fleste tilfeller, og resultatet ikke er permanent.

Miray
Miray Al-Mustafa, LIS-lege. Foto: Hilde Brevig.

Vi har ikke tall på hvor mange som får medisinske komlikasjoner  av fillere da det ikke foreligger noe data fra Norge. Vi får innimellom henvendelser om pasienter med komplikasjoner men her er det store mørketall.

Blåmerker og infeksjon

En vanlig komplikasjon er blåmerker. De oppstår fordi huden blir stukket i med en nål. Dette er en ufarlig komplikasjon og tar noen dager før de går bort.

En annen komplikasjon er infeksjon. Infeksjoner oppstår lettere hvis det injiseres i hud med eksem, sår eller kviser.

Hvis du merker tegn på infeksjon, som feber, økende smerter, hevelse, rødme, puss, bør du kontakte ansvarlig lege og sykepleier på klinikken der du ble behandlet. Sørg derfor at du får kontaktinformasjon deres.

Allergisk reaksjon

Allergiske reaksjoner er også en ting du må tenke på. For noen reagerer på bedøvelsesmiddelet som er i filleren, eller på selve filleren.

En sjelden gang er det også noen som reagerer på det antiseptiske middelet de renser med før injeksjon eller på bedøvelsesgelen.

En allergisk reaksjon kan komme akutt eller etter noen dager eller uker. Den akutte er den mest alvorlige.

Selv om du har blitt injisert med fillere tidligere uten å reagere allergisk, betyr det ikke at du ikke kan gjøre det i fremtiden.

Hva gjør du hvis det skjer da? En akutt allergisk reaksjon er potensielt alvorlig, og bør behandles der og da på klinikken, i tillegg til at en ambulanse skal tilkalles. En senreaksjon er mindre alvorlig, men bør vurderes og behandles av klinikkens ansvarlige lege.

Klumper i vevet

En annen komplikasjon, som kan oppstå etter flere måneder eller år, er granulomer. Dette er såkalte fremmedlegemereaksjoner, fordi kroppen oppfatter det som blir injisert, som fremmed, og prøver å beskytte vevet rundt, ved å innkapsle filleren. Dette fører til klump-og kuledannelser i vevet.

Dersom en kul eller klump oppstår etter noen dager eller uker, er det vanligvis ikke et granulom, men oppstår på grunn av dårlig injeksjonsteknikk på feil nivå i vevet.

De eksakte årsakene til hvorfor noen utvikler granulomer etter fillerdannelse er ikke kjent, men vi tror at infeksjon spiller en rolle, og hvor rent produktet som injiseres er.

Oppstår granulom kan vi prøve å behandle med en kombinasjon av ulike injeksjoner og antibiotika. Dette bør en lege som har erfaring med estetiske injeksjoner, gjøre, og helst i samråd med spesialist på sykehus.

Det er ikke alltid vi kommer i mål med behandlingen, og noen er nødt til å fjerne granulomene med kirurgi.

Blodpropp kan gi blindhet

Den siste, og mest alvorlige komplikasjonen, er blodpropp. Dette er en sjelden komplikasjon som oppstår fordi man ved en feil har injisert filleren i en blodåre, i stedet for vevet rundt.

Les også: Alvorlig atopisk eksem

Dette kan skje fordi behandleren ikke er godt nok kjent med anatomien og mangler nødvendig opplæring, eller fordi man rett og slett er uheldig.

Det som skjer videre etter en blodpropp, kommer an på hvilken blodåre som er blokkert. Er det en blodåre som går til huden, vil huden i dette område ikke få nok blodforsyning, og huden dør.

Det blir sårdannelser, infeksjon og arr. Er det en blodåre som går til øynene, kan du bli blind. Er det en blodåre som går til hjernen, kan du få slag.

Høyrisiko områder

Områdene som er definert som høyrisiko med tanke på fillerinjeksjoner, er sinnarynkene i panne, nesen, smilerynkene (nasolabial fold), pannen og tåregropen. Tinningregionen er også en høyrisikosone.

Ved blindhet etter fillerinjeksjoner har ulike behandlinger vært forsøkt, men det er ingen sikker etablert behandling som har vist seg effektiv for dette, og som kan tilbys innen nødvendig tid på sykehuset.

Bør utføres av lege, tannlege eller sykepleier

Injeksjonsbehandling med ulike typer fillere har blitt praktisert siden 1980-tallet. Vi har dermed ca. 30-40 år med erfaring innen dette feltet. Det finnes ulike typer fillere som kan injiseres.

Den tryggeste typen er hyaluronsyre, fordi man har en motgift mot denne dersom en injeksjon går feil.

Les også: Huden er kroppens største organ

En injeksjonsbehandling med fillere er en behandling som bør utføres av en lege, tannlege eller sykepleier som er godt kurset innen feltet og som kan håndtere eventuelle komplikasjoner dersom de oppstår.

Det er dessverre ikke et spesifikt lovverk som regulerer den type injeksjonsbehandling.

Jobber for sikrere og tryggere rammer

Det er per i dag ingen direkte føringer med fillerinjeksjoner da disse går under Mattilsynet og ikke Statens Legemiddelverk.

Norfem (Norsk Forening for Kvalitet i Estetisk Medisin) er en nyetablert forening som jobber for sikrere og tryggere rammer innen estetisk medisin.

Det antas at et lovverk vil komme på plass i løpet av dette året, da med tanke på hvem som kan injisere, hvilken informasjon du har krav på før injeksjon, samt hvilke tiltak som bør utføres ved en eventuell komplikasjon.

Du kan lese mer om behandling av blodåremisdannelser ved Oslo universitetssykehus her:

Du kan lese mer om behandling av hjerneslag ved Oslo universitetssykehus her:

 

 

 

2 kommentarer om “Hvilke komplikasjoner kan du få av fillers?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s