Alvorlig atopisk eksem

 

forside.jpg

Atopisk eksem er en vanlig kronisk hudsykdom som kjennetegnes av tørr hud, rødt væskende utslett og intens kløe. I Norge er cirka hvert femte barn og hver tiende voksen rammet. Ved alvorlig atopisk eksem kan store deler av kroppen være dekket av eksem. Kløen blir gjerne helt uutholdelig og påvirker nattesøvn og livskvalitet betydelig.

Tekst: Overlege Teresa Løvold Berents, PhD student og lege i spesialisering, (LIS), Astrid Lossius og PhD student og lege i spesialisering (LIS), Eva Maria Rehbinder, Avdeling for revmatologi, hud- og infeksjonssykdommer, OUS. Foto: Shutterstock, Øystein Horgmo, UiO og OUS.

Alvorlig atopisk eksem er forbundet med depresjon, angst og suicidaltanker. Den samfunnsøkonomiske byrden er høy med hyppige legebesøk, utgifter til legemidler og sykefravær.

Arv og Miljø

Arv er viktig for utviklingen av atopisk eksem. I tvillingstudier har man sett at dersom den ene tvillingen har atopisk eksem er det stor sannsynlighet for at den andre har det.

Miljøfaktorer betyr også mye, spesielt ser man en sammenheng med økt forekomst av atopisk eksem i moderne, urbane samfunn der det er mindre kontakt med natur og husdyr tidlig i livet.

forfattere

FORFATTERE: Eva Maria Rehbinder, LIS-lege, PhD student, Teresa Løvold Berents, overlege og spesialist i hud- og veneriske sykdommer, PhD, og Astrid Haaskjold Lossius, LIS-lege, PhD student. Foto: Øystein Horgmo, UiO.

Ubalanse

Årsaken til atopisk eksem er bare delvis kartlagt, men en defekt hudbarriere, en endret respons i immunsystemet og en ubalanse i bakteriefloraen i huden spiller viktige roller. Til sammen driver dette betennelsen i huden som gir kløe og utslett.

legger
ATOPISK EKSEM: Betennelse i huden som gir kløe og utslett. Foto: Dermnetnz.org

Behandlingen er kompleks og tidkrevende og oppleves belastende for mange pasienter. God behandling er forbundet med forbedret livskvalitet både hos pasientene og hos familiene deres.

Fuktighetskremer og kortisonkremer

God basisbehandling av hudbarrieren med fuktighetskremer er viktig i behandlingen av atopisk eksem.

Selve eksemet behandles med kremer som inneholder stoffer som demper betennelsen i huden, som for eksempel kortison og kalsinevrinhemmere.

Les også: Huden er kroppens største organ

Behandling av alvorligere atopisk eksem

De med alvorlig atopisk eksem trenger mer effektiv behandling enn bare kremer og salver.

ansikt
ALVORLIG ATOPISK EKSEM: Mann som er hardt angrepet og som må ha mer effektiv behandling enn kremer og salver. Foto: Dermnetnz.org
  • Lysbehandling får man hos hudlege og dette har god effekt hos mange.
  • Tablettbehandling med cyklosporin kan hjelpe for noen, men denne behandlingen brukes kun i kortere perioder, siden tablettene kan påvirke nyrene og blodtrykket.

En ny tid venter pasienter med alvorlig atopisk eksem

De siste årene har økt kunnskap rundt sykdomsmekanismene til atopisk eksem ført til utvikling av mer målrettet behandling.

Dupilumab er et biologisk medikament som blokkerer to viktige immunmolekyler som det er for mye av i hud med atopisk eksem. Dupilumab gis som injeksjoner og behandlingsresultatene er lovende!

For høy pris

Over halvparten av de som får Dupilumab opplever mindre kløe og mange av disse blir også kvitt mesteparten av eksemet. Det er ikke observert alvorlige bivirkninger, de vanligste bivirkningene er reaksjon på innstikkstedet og øyekatarr.

Les også: Skreddersydd kirurgi med røntgensyn

Medikamentet er godkjent for markedsføring i Norge, men Beslutningsforum har sagt nei til en innføring i det offentlige helsevesenet. Årsaken har vært en for høy pris. Der står saken nå.

Pasientene med alvorlig atopisk eksem venter fremdeles på at medikamentet skal bli et reelt tilbud.

For pasienter med atopisk eksem vil det fortsatt være svært viktig å smøre all hud daglig med fuktighetskremer og områder med eksem med kortisonkremer.

Her kan du lese mer om behandling av atopisk eksem ved Oslo universitetssykehus.

Oslo universitetssykehus tilbyr eksemskole for foresatte til barn med atopisk eksem.

Her kan du lese mer om avgjørelsen i Beslutningsforum.

Her kan du lese mer om de nye legemidlene mot vanskelig atopisk eksem.

Mer informasjon på nhi.no om atopisk eksem og barneeksem.

 

 

 

5 kommentarer om “Alvorlig atopisk eksem

  1. Tilbaketråkk: Hvilke komplikasjoner kan du få av fillers?

  2. Tilbaketråkk: Hva er egentlig fødselsmerker?

  3. Tilbaketråkk: Jo, psoriasis kan faktisk gjøre vondt

  4. Tilbaketråkk: Finnes det håp om nye behandlinger for hårtap i fremtiden?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s