Får ideene til å vokse

shutterstock_708546553
Inven2 er OUS og UiO’s innovasjonsselskap, etablert for å ivareta og videreutvikle norsk nyskaping. De får de gode ideene til å vokse og komme befolkningen til gode.

Inven2 vurderer nye ideer og hjelper til med å ta de beste ideene videre til et produkt eller en tjeneste. Som forsker kommer du kanskje over en løsning som åpner en hel ny verden. Men hvordan gå videre med dette slik at det kan komme andre til nytte? Jo, du kontakter Inven2.

Tekst: Ole Kristian Hjelstuen, CEO, Inven2 AS.
Foto: Moment Foto og Shutterstock.

Ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo jobber det omtrent 6000 forskere. To institusjoner som driver med forskning og behandling i øverste liga og er nærmere de store mulighetene for entreprenørskap enn de fleste andre.

Omsorg, behandling, opplæring og forskning for å bringe Norge videre er fortsatt viktigst, men om bare noen få prosent så mulighetsrommet og bidro til å skape nye innovasjoner ville Norge tjene på det. I et samfunn som vårt er vi helt avhengig av det.

Inven2, som eies av disse to institusjonene, har som oppgave å vurdere nye ideer og hjelpe til med å ta de beste ideene videre på en systematisk måte. Dette går stadig bedre og 2018 har vært et svært innholdsrikt år for oss i Inven2.

Vi har hatt stor aktivitet og oppnådd mange av våre målsettinger med å ta forskningen til produkter eller tjenester på markedet. Mange av selskapene vi har etablert basert på ideer fra ansatte ved OUS/UiO gjør det veldig bra i skarp global konkurranse.

IMG_1736
Ole Kristian Hjelsuen, CEO, Inven2. Foto: Moment Foto.

Ønsket i markedet

Hele vår portefølje av innovative bedrifter er ved årsskiftet verdt 10 milliarder kroner. Dette tilsvarer mer enn en tredobling av totalverdien på tre år og viser at de produktene som utvikles fra forskning ved Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus og alle helseforetakene i Helse Sør-Øst er ønsket i markedet.

Mange av selskapene har holdt på i en del år, det tar tid å utvikle selskapene og produktene. Skal vi ta et nytt steg for mer næringsliv i framtiden så må det gjøres nå. For oss er det motiverende å se at de prosjektene vi jobber med over tid er solid fundamentert når vi først etablerer et selskap med formål om å ha størst mulig sjanse for å lykkes.

Bare Nordic Nanovector alene er verdsatt til 2,5 milliarder kroner. Og det er før deres kreftbehandling Betalutin er ferdig utviklet og tilgjengelig i markedet.

Ultimovacs er ikke børsnotert enda, men kan bli en spennende børsnotering i 2019. Elliptic Labs, Vaccibody og Oncoinvent er andre selskaper med betydelig verdi, og oppstartselskapet Pre Diagnostics var ett av tre av våre selskaper som i skarp konkurranse fikk over 2 millioner Euro hver i EU-midler i høst.

Kliniske studier gir mennesker en ny mulighet

En annen nyhet i 2018 som gleder, er at antall kliniske studier ser ut til å stabilisere seg på et akseptabelt nivå samt at det er uttalt politikk fra helseministeren om at tallet skal opp.

Vi opplever at det skjer en mobilisering nå om å øke antall studier, der spesielt noen kliniske miljøer utmerker seg positivt. Banebrytende studier legges til Norge fordi vi er raske og samvittighetsfulle, her kan vi gjøre mer som vil gagne en global befolkning.

Jeg vil gjerne trekke fram senteret for studier innen benmargskreft, studier på barn og avdeling for kreftbehandling – alle ved Oslo Universitetssykehus.

avdeling for kreftbehandling øker antall kliniske studier igjen etter en periode med noe nedgang. Dette er viktige studier som gir mennesker rammet av alvorlig sykdom en ny mulighet når all annen behandling har vist seg å komme til kort.

Samarbeid mellom industri og forskere

Samarbeid er helt avgjørende for Inven2 på mange plan. Ingen er en øy innen innovasjon og kommersialisering av forskning.

De siste årene har vi lagt mye vekt på å fasilitere samarbeid mellom etablert industri og de dyktige forskerne vi kjenner på sykehusene, og blant annet arrangert flere partnering-arrangementer.

Det er viktig at det som skapes i forskning kommer til nytte for folk flest. Både publisering av ny kunnskap og utvikling av nyttige produkter er viktig for samfunnet. Det er en sjelden motsetning mellom disse. Syke mennesker trenger bedre behandlingsmetoder  og samfunnet trenger verdiskapning og arbeidsplasser.

Det har vært svært nyttig med tett samarbeid med UiO Livsvitenskap om SPARK-prosjektene, og med Aleap, Oslo Cancer Cluster Incubator og helseklyngene om videreutvikling av selskapene vi etablerer.

I tillegg er det viktig at vi har kunnet bidra med finansiering i aller tidligste fase til de selskapene vi etablerer. Et tiltak for å gi enda flere investorer tilgang til prosjektporteføljen vår på et tidlig stadium er Inven2Pitch-seminarene der ansatte ved OUS pitcher sine oppfinnelser. Det var stor interesse for dette i 2018 og vi vil fortsette med nye seminarer i 2019.

Sist, men langt fra minst er det viktig at vi gjennom 2018 har etablert et enda tettere samarbeid med Oslo universitetssykehus sin innovasjonsavdeling, noe som bærer frukter med mer innovasjon derfra.

2019 har startet bra og det er flere prosjekter som snart er modne for å bli selskaper. Men vi trenger enda flere ideer og interesserte entreprenører for å kunne bidra til å bygge helsenæring i Norge, og tar gjerne imot din henvendelse om du ser noe i din jobb som du tror kan være mulig å kommersialisere.

Lenker:

Inven2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s