
Nesten fire prosent av norske 12-åringer har ADHD. To av tre beholder diagnosen i voksen alder. Behovet for god behandling med dokumentert effekt er derfor stort. Ikke minst for voksne. Derfor har vi en forskningsstudie vurdert effekten av en behandlingsmetode som er brukt i andre europeiske land. Behandlingen innebærer ferdighetstrening i grupper og vi har undersøkt effekt av den hos voksne med ADHD i en norsk poliklinikk.
Tekst: Tage Lien, rådgiver, Regional kompetansetjeneste for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi Helse Sør-Øst (RKT), Oslo universitetssykehus (OUS).
Foto: OUS og Shutterstock.
ADHD er en forkortelse for de engelske ordene Attention Deficit Hyperactivity Disorder. På norsk kalles det forstyrrelse av oppmerksomhet og aktivitet. For mange voksne kan dette være slitsomt i dagliglivets forpliktelser som jobb og familieliv.
I Nasjonal faglig retningslinje gir helsemyndighetene klare anbefalinger om hva som må inngå i utredning, diagnostisering og behandling ved ADHD.
Nå er vi i gang med å undersøke effekten av en behandlingsmetode. Metoden er en terapeutisk gruppebehandling og bygger på elementer fra Dialektisk atferdsterapi (DBT), og ble utviklet tidlig på 2000 tallet i Tyskland.
Metoden innebærer ferdighetstrening i grupper, der treningen består av flere elementer, og en manual benyttes for å sikre systematikk i bruken av de ulike elementene.
Vi ønsket å evaluere denne manualbaserte gruppebehandlingen i en allmennpsykiatrisk poliklinisk setting i Norge.

I vår studie ‘Gruppebehandling til voksne med ADHD’ har vi undersøkt om behandlingen reduserer ADHD- symptomene og om det påvirker hvordan pasientene fungerer i hverdagen.
Til sammen har syv distriktpsykiatriske poliklinikker (DPS) deltatt, og 121 pasienter er inkludert i studien.
Studien er gjennomført i samarbeid mellom de Regionale kompetansetjenestene for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi i helse Sør-Øst og Helse- Vest.
DBT består av flere elementer
Behandlingen som vi gav bestod av flere elementer. Psykoedukasjon, som innebærer å lære om og mestre egen tilstand.
Programmet inneholder også øvelser på å være oppmerksomt tilstede, såkalt mindfulness.
Et tredje element er å lære og å forstå hvorfor folk gjør det de gjør, og hvordan det de gjør påvirker andre, såkalt Atferdsanalyse.
Coaching, som er veiledning, motivering, læring og trening av personell, hvor de trenede er selvstendige individer som tar bevisste veivalg og gjennomgår faglig og personlig utvikling.
Behandlingen har blitt gjennomført i 14. ukentlige sesjoner, med to timers varighet. Underveis i behandlingen har hver pasient jobbet med sine egne individuelle mål.
Lovende resultater
De foreløpige resultatene fra studien er gode. Behandlingen gav markant bedring av konsentrasjon og oppmerksomhet, og pasientene rapporterer at de hadde fått bedre kunnskap om ADHD og at de i større grad mestrer hverdagen med ADHD.
De oppgav også at de var fornøyde med behandlingsopplegget og at det var godt tilpasset dem som gruppe.
Å gi god hjelp til å forstå diagnosen anbefales som viktig del av behandlingstilbudet i en rekke lands nasjonale retningslinjer vedrørende ADHD.
I flere store studier har en kombinasjon av psykoedukasjon og medikamentell behandling har vist seg å gi best effekt. Dette samsvarer med ferske anbefalinger fra 63 ADHD-eksperter fra mange land. Du kan lese mer om dette her.
Undersøkelser tyder på at legemidler hjelper kun halvparten av gruppen voksne med ADHD. Det er derfor en økende etterspørsel etter behandlingsmetoder som kan gis i tillegg eller i stedet for medisiner, og som har dokumentert effekt.
Derfor er kliniske studier som denne viktig og bakgrunn for et ønske om dokumentasjon fra en norsk setting.
Når er behandlingen klar til bruk i Norge?
Vi samarbeider nå med Vest om å tilrettelegge en offisiell norsk versjon av behandlingsmateriellet fra studien. Når dette er klart kommer et tilbud i regi av RKT om opplæring i DBT behandling hos voksne med ADHD for ansatte i helseforetakene.
Vi vurderer også etablere et fagnettverk for behandlere fra helseregionen som arbeider med denne behandlingsformen.
Ønsker du direkte informasjon om videre aktiviteter fra RKT vedrørende dette arbeidet? Send en melding om dette til post.rkt@ous-hf.no
Lenker:
Les mer om behandlingen ADHD hos voksne
Lenke til Regional kompetansetjeneste for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi Helse Sør-Øst (RKT)
Les mer om ADHD og medisinering her på forskning.no sine sider.