Sivert (4) får cellegiften hjemme før han går i barnehagen

shutterstock_1201645

Avansert hjemmesykehus for barn startet opp som et innovasjonsprosjekt for over ti år siden. Nå har dette blitt et fast behandlingstilbud som stadig utvides, for å hjelpe og trygge de mest sårbare pasientene våre.

Tekst: Kristin Hallerud Lindell, Spes.spl.barn/MScN, Avansert hjemmesykehus for barn (AHS), Oslo Universitetssykehus (OUS).
Foto: AHS og Shutterstock.

«AHS  gjør en stor forskjell for oss i hverdagen. I stedet for at Sivert og jeg ville ha brukt en hel dag på sykehuset med mye venting, kommer AHS hjem til oss og gir cellegiftkuren til Sivert på morningen. Dette innebærer at Sivert kan gå i barnehagen etter kur og jeg kan gå på jobben», (pappa til Sivert).

Siden oppstart av Avansert hjemmesykehus for barn har mange barn og familier fått være hjemme og fått behandling der. Barn som har kreft eller har en langvarig sykdom, slipper å reise så ofte på sykehuset for å ta prøver og bli kontrollert. I stedet for sykehusinnleggelse kommer sykehuset hjem til dem.

Dette er en løsning som betyr mye både for barna og familiene deres. De får flere dager i barnehagen og på skolen, og de har bedre trivsel når de lever i sin vanlige hverdag.

Avansert hjemmesykehus

Ideen om ‘hjemmesykehus for barn’ startet som et innovasjonsprosjekt i september 2008. Det var en suksess og fortsatte derfor som et behandlingstilbud i vanlig drift fra 2010.

AHS gir tilbud til familier med barn og ungdom om pleie og behandling hjemme i stedet for på sykehuset. Tilbudet gjelder barn 0-18 år, uavhengig av diagnose. AHS gir sykepleie, medisinsk behandling, veiledning og oppfølging i barnets hjem, i tett samarbeid med barnelege/onkolog og andre fagpersoner.

Helt fra starten har Avansert hjemmesykehus vært en egen enhet som bare har drevet hjemmebehandling, som den første i sitt slag i Norge. Nå har flere kommet til med ulike tilbud av hjemmebehandling flere steder i landet.

Hjemmebehandling har fokus på «pasientens helsetjeneste» og barnets beste. Det ivaretar barnets og familiens helhetlig behov, med helsegevinst for hele familien på kort og lang sikt.

IMG_0460
Kristin Hallerud Lindell, Spesialsykepleier, Avansert hjemmesykehus.

De fleste mennesker har det best hjemme. Det har barn og ungdom også. Sykehuset er en fremmed og uforutsigbar verden, ofte forbundet med utrygghet.

Både for barnet som er på sykehuset, og for søsken hjemme, er sykehusoppholdet en belastning.

Livskvaliteten blir bedre for hele familien

Ungdom har et stort behov for å få være i vante omgivelser når de er syke, der de kan føle seg fri. Det er viktig for helse og for tilfriskning.

Trygghet, trivsel, helse og utvikling henger nøye sammen. Livskvaliteten blir bedre for hele familien. Da er det klart at det er viktig å legge til rette for dette!

Behandling hjemme gir mange positive effekter som:

  • Økt trygghet og god livskvalitet reduserer psykiske belastninger for barnet og familien
  • Bedre helse for hele familien
  • Barna får mindre fokus på sykdommen sin
  • Barna får vært i barnehagen eller på skolen mer, og foreldrene er mer på jobb
  • En stabil familiesituasjon
  • Økt mestring for hele familien

Både behandlingen, oppfølgingen og sykepleieren hjemme har like god kvalitet som i sykehuset.

Til min journal 006
En av de ansatte i AHS på vei til hjemmebesøk hos en familie. Foto: AHS.

Palliativt barneteam opprettes i 2019

Barn og ungdom som har en livstruende eller livsforkortende tilstand bør få leve livene sine mest mulig hjemme, med familie, venner, skole og barnehage. Dette gjelder også når barnet eller ungdommen trenger sykehusets behandling.

Spesialisthelsetjenesten, i samarbeid med kommunehelsetjenesten, har ansvar for å legge til rette for det.

Dette ansvaret tar vi på alvor, og fra denne våren får vi et Palliativt team for barn og unge, tilknyttet Avansert hjemmesykehus. Dette nye teamet skal gi råd og veiledning til alle som behandler barn med livstruende eller livsforkortende tilstand, slik at alle får den tilretteleggingen de behøver og får leve så gode liv som mulig.

OUS skal etablere et palliativt team for barn og unge i 2019. Det palliative teamet skal sikre at barn med livstruende og livsbegrensende tilstand får et helhetlig tilbud fra diagnosen stilles. Teamet vil være rådgivende for alle sykehusene i helseregionen vår.

Teamet skal også bidra til at barn som skal dø, får tilbud om å dø hjemme, hvis det er barnet og familiens ønske.

Stadig utvidelse av tilbudet

avansert-hjemmesykehus-mini
Eget kjennemerke: AHS har denne illustrasjonen som sitt kjennemerke. Den er med på alt slik at pasienter og pårørende vet hvem avsenderen er.

Å få tilbud om sykehusbehandling hjemme, er noe flere familier ønsker seg og som flere bør få tilbud om.

Sist sommer fikk vi flere stillinger til Avansert hjemmesykehus, og vi kunne da utvide til døgndrift. Vi har fått kapasitet til å tilby flere barn behandling og oppfølging hjemme.

Dette, og ett nytt team som skal ha palliativ oppfølging til barn, anser vi som viktige milepæler i pediatrien i Norge og som helseinnovasjon.

Dette er helsetjeneste på pasientens premisser.

Lenke til Avansert hjemmesykehus for barn

 

En kommentar om “Sivert (4) får cellegiften hjemme før han går i barnehagen

  1. Tilbaketråkk: Fra 400 gram til 80 kilo – hva kan vi gjøre for syke barn i dag og i morgen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s