OUS har sitt eget Bildeforskningssenter – ImTECH

ved stor skanner
ImTECH CT-SCANNER: Elisabeth Kirkeby, fysiker, Knut Bjørklund, radiograf, Mona Svanteson, radiograf, Mercy Afadzi, fysiker og leder for ImTECH, Anne Catrine Martinsen. Foto: ImTECH.

Gjennom etableringen av bildeforskningssenteret ImTECH, ønsker Oslo universitetssykehus å løfte forskning og innovasjon innenfor medisinsk bildediagnostikk i samarbeid med norsk og internasjonal industri.

Tekst av: Anne Catrine Martinsen og Hilde K. Andersen. Foto: ImTECH

Oslo Imaging Technology Research and Innovation Centre (ImTECH) ble åpnet i mars 2018. ImTECH representerer en ny måte å organisere og realisere forsknings- og utviklingsarbeid på, innenfor medisinsk bildediagnostikk.

trePersoner
FRA ÅPNINGEN AV ImTECH: Hans Jørgen Smith (OUS), Anne Catrine Martinsen (ImTECH), Cathrine Estrampes (CEo GE Europa og Johan Norlilng (CEO GE Nordic Region). Foto: ImTECH.

Hovedsamarbeidspartner i ImTECH er en av verdens fremste leverandører innenfor avansert avbildningsutstyr, GE Healthcare.

I tillegg er det med flere norske og nordiske industrisamarbeidspartnere og ulike forskningsinstitusjoner i ImTECH.

Tidligere diagnostikk

Alle jobber inn mot det samme formålet, å utvikle fremtidens radiologiske løsninger og dermed imøtekomme krav til presisjon, tidlig diagnostikk i forbindelse med persontilpasset medisin.

For å lykkes med innovasjon og forskning innenfor avansert avbildningsteknologi, er det viktig at helsepersonell og akademiske partnere samarbeider tett med de internasjonale aktørene som utvikler teknologien.

Les også: OUS er ledende på forskning og innovasjon innen ultralyd av hjertet

Tilgang til avansert avbildningsutstyr

ImTECH tar med sin teknologiske profil, på seg rollen som tilrettelegger av denne typen samarbeid.

Gjennom ImTECH-infrastruktur får ulike miljøer både i sykehuset og eksternt tilgang til avansert avbildningsutstyr og multidisiplinære ekspert-team. Teamene bistår med teknologi og kompetanse i ulike innovasjonsprosjekter og kliniske studier.

Norske industrisamarbeidspartnere får mulighet til å teste og utvikle nye løsninger i et internasjonalt miljø med studenter, stipendiater og forskere fra nasjonale og internasjonale akademiske institusjoner og industriaktører.

Dedikerte team er involvert gjennom hele prosessen

Utvikling av nye teknologiske løsninger skjer i tett, multidisiplinært samarbeid mellom sykehusansatte, forskere og industri.

Nye løsninger testes ofte med et fantom (se bildene over) først, slik at man kan gjøre mange undersøkelser av det samme området med ulike stråledoser og ulike innstillinger.

Bildene evalueres av multidisiplinære team, og forslag til pasientundersøkelse basert på ny teknologi kan etableres. Deretter evalueres denne nye løsningen i klinisk pilot, og evalueres på nytt av mulitdisiplinært team, før det besluttes om dette skal implementeres i daglig rutine.

Les også: Ny norsk hjertemedisin vil begrense skade ved hjerteinfarkt

Ofte må det gjøres justeringer og tilpasninger underveis i denne prosessen, i samarbeid med industripartner og forskere, så det er viktig å ha dedikerte team involvert gjennom hele prosessen.

Kunstig intelligens gjør sitt inntog

I tillegg er utvikling av robuste og mer standardiserte undersøkelsesprotokoller og rapporteringssystem sentralt. Både fordi det er ønskelig med enhetlig kvalitet på undersøkelsene som gjøres, og fordi maskinlæring og kunstig intelligens gjør sitt inntog i diagnostikk. Dette medfører økt krav til mer enhetlig utforming av radiologiske undersøkelser.

ImTECH jobber med dette på flere nivå, både som utviklingsprosjekter i Helse Sør-Øst, og som mer teknologisk rettede innovasjonsprosjekter i samarbeid med industri.

Nye løsninger, basert på maskinlæring og kunstig intelligens, for deteksjon og karakterisering av ulike sykdommer utvikles i samarbeid mellom sykehusets ansatte og både industri og universiteter i senteret.

Kurs og workshops

ImTECH jobber med dette på flere nivå, både som prosjekter i Helse Sør-Øst, og som mer teknologisk rettede utviklingsprosjekter.

Kurs og workshops er også en viktig del av ImTECH-satsningen. Siden vi ser at jo mer avansert utstyret og teknologien som benyttes for avbildning er, jo større er behovet for målrettet opplæring av personalet.

I tillegg krever denne typen avansert utstyr større grad av mulitidisiplinært samarbeid, og dermed må opplæring tilrettelegges for alle yrkesgruppene som skal involveres.

forside

ImTECH vil bidra til å styrke nordisk og europeisk forsknings- og innovasjonssamarbeid innenfor avansert, radiologisk og nukleærmedisinsk avbildningsteknologi, inkludert avanserte analyseverktøy basert på maskinlæring og kunstig intelligens.

Gjennom dette samarbeidet utvikler vi mer presise metoder for avbildning og bildebehandling, og håper dermed å sikre pasientene enda bedre og mer presis diagnostikk og behandlingsmonitorering i fremtiden.

For mer informasjon om hva vi jobber med i ImTECh, se hjemmesiden vår:

4 kommentarer om “OUS har sitt eget Bildeforskningssenter – ImTECH

  1. Marianne Fjeld

    Jeg lever ikke livet mitt liggende, hvorfor prioriterer dere ikke maskiner som tar bilder i sittende/stående? Dette er så utdatert.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Får ideene til å vokse

  3. Tilbaketråkk: Ny MR-metode identifiserer de mest aggressive kreftsvulstene

  4. Tilbaketråkk: Å være radiograf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s