Strålende masker til superhelter

utgangspunkt

Barn og unge som strålebehandles ved Oslo universitetssykehus tilbys i dag de samme behandlingsmaskene som voksne pasienter. Vi ønsket en mulighet til å tilpasse det medisinske utstyret til det enkelte barn, ikke bare i form, men også i uttrykk. Derfor startet vi sommeren 2018 prosjektet «Strålende masker til Superhelter».

Tekst og foto: Mathilde Haraldsen Normann, fagutviklingsterapeut ved seksjon for strålebehandling, Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus. Foto: Privat, Sykehuset i Leeds og Per Marius Didriksen, sykehusfotograf, OUS.

Vil strålende masker gi barn og ungdom en god opplevelse, og gjøre behandlingshverdagen litt lettere i seksjon for strålebehandling på Oslo universitetssykehus?

mathilde
STRÅLETERAPEUT: Mathilde Haraldsen Normann. Foto: Privat

Dette er vårt forskningsspørsmål. Dette ønsket innsamlingsaksjonen frabaastadtil.no også.

Med midler fra deres innsamlingsaksjon i 2018 har vi kunnet kjøpe inn det vi har hatt behov til for å gjennomføre en pilotstudie.

Og nå kan vi tilby tegnede behandlingsmasker til våre pasienter.

Les også saken: Den tøffeste gutten

Tusen takk for startkapitalen til alle dere som gav til aksjonen i 2018, og til komiteen bak som valgte dette prosjektet som sitt satsningsområde!

Prosjektet

Det er med stor glede vi kan presentere prototypene våre, som er tilpasset av stråleterapeutene og tegnet av Grete og Ida, og innleide tegnere Ida og Kristin.

maskebarn1
MASKEMODELL: Datteren Wilma er modell til Mathilde Haraldsen Normann i hennes arbeid. Foto: Privat.

Barn og unge som får strålebehandling på Radiumhospitalet kommer ofte fra sengepost på Rikshospitalet, pasienthotellet på Gaustad, Montebello, eller hjemmefra.

Barn og unge som skal ha behandling får informasjon om tegnede masker i behandlingslinjen, før de har sitt første møte med seksjon for strålebehandling på Radiumhospitalet.

rasmus
MASKE: Rasmus sin maske er påtegnet av prosjektmedarbeider Grete Vollebekk. Foto: OUS.

«Rasmus» på Riksen har fått flere masker, som han gjerne viser frem.

Etter at stråleterapeutene har formet masken, er den klar for å bli tegnet på.

Vi har testet ut mange flotte motiver, og våre tegnere i prosjektet Grete og Ida, samt innleide tegnere Ida og Kristin, har tegnet flotte masker som nå blir brukt i promotering av prosjektet.

Maskene er medisinsk utstyr og selve påtegning skal ikke ha noen innvirkning på behandlingen for øvrig.

På «Aktiviteket» i andre etasje på Radiumhospitalet, kan barna og gode hjelpere også få hjelp til å tegne på maskene, sammen med en fra prosjektgruppa.

Tilegnet via erfaringsbasert kunnskap fra Leeds Children Hospital, og innovasjon ved å la venner og familie ta del i dekorering av behandlingsmaske.

Godt samarbeid

Lobke Marsden er en leketerapeut på Leeds Children Hospital i England, hun har i lengre tid tilbudt barna masker med superheltmotiv. Tilbakemeldingene har vært gode og vi har hatt kontakt med Lobke siden prosjektet ble startet, delt erfaringer og fått god råd i oppstartsfasen.

Bilder fra Sykehuset i Leeds hvor de i dag behandler barna i superheltmasker, og hvor Innovasjonsavdelingen ved OUS & Mathilde Haraldsen Normann fikk ideen fra. Foto: Leeds Children Hospital.

Vi samarbeider også med Camilla Stolp ved Innovasjonsavdelingen i OUS, som blant annet har bidratt til god veiledning i synliggjøring av prosjektet på idepoliklinikken.no.

Deltakelse

Behandling med stråler vil bety brudd i hverdagen, med fast behandlingstid hver dag og utfordringer for gjennomføring av skole og fritidsaktiviteter.

Vi har derfor i pilotstudien testet ut hvordan et klassebesøk med påtegning av behandlingsmasken kan fungere.

Klasse 4 c, Kastellet skole. Foto: Mathilde Haraldsen Normann.

Datteren min Wilma er modell for tre av maskene, og klassen hennes 4C på Kastellet skole, sa ja til å tegne en av prototypene.

Vi valgte å la alle elevene lage håndavtrykk med begge hendene på behandlingsmasken. Tilbakemeldinger fra klassen var positive og de ville i tillegg gjerne skrive navnet sitt, så utvalget av tegne- og malesaker ble i etterkant supplert med tusjer for mulighet for dekor med skrift i tillegg.

teamTeamet

Prosjektgruppen er stor og tverrfaglig. Med meg har jeg stråleterapeut Stian, Morten, Birgitte, Håvard, Ina og Gry.

Sykepleierne Katrine, Benedicte, Ragnhild, Lise og Hilde.

Fysiker Jørund, onkolog Henriette og de to flinke tegnerne våre, ergoterapeut Grete og pedagogisk leder Ida fra Hasselkroken Kanvas.

Prototypene

Vi har laget i alt åtte masker, så nå kan barn og unge velge seg en maske med dekor.

Her kan du se noen av resultatene:

Maske 1 er tegnet av Kristin Olsson og Maske 2 av Ida Kjelgren.
Maske 3 er tegnet av Grete Vollebekk og Maske 4 av Ida Guttuhaugen Frydenlund.

Fiksering av masker: Stian Strømman Hansen og Vy, stråleterapeuter ved OUS.Maskemodeller: Wilma og Mathilde Haraldsen Normann og Rasmus på Stråle (fetteren til Rasmus på Riksen).

 

 

 

4 kommentarer om “Strålende masker til superhelter

    1. Borgny Ween

      Veldig godt poeng fra Margrethe Fasting. Det blir en maske barnet kan ta med hjem, «ufarliggjøre» behandlingen, både for seg sjøl og andre. Dessuten, det er bare bamsevenner som kan være med i rommet og sitte ved siden av under stråle-behandlingen.

      Liker

  1. Tilbaketråkk: – Et godt og variert program - Indre24

Legg igjen en kommentar